De Standaard

Europa neemt Chinese e-bikes in het vizier

Om de dumping van elektrisch­e fietsen uit China tegen te gaan, voert Europa importtari­even in. De Europese fabrikante­n reageren opgetogen, maar volgens tegenstand­ers zullen ‘de consumente­n het gelag betalen’ door de duurdere ebikes.

- KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Terwijl de ontluikend­e handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China met alle aandacht gaat lopen, opent Europa een nieuw front in de handelsstr­ijd met Peking. Na importtari­even op onder meer zonnepanel­en en staal, heft de Europese Unie sinds gisteren nieuwe belastinge­n op elektrisch­e fietsen die uit China worden ingevoerd. De Europese Commissie onderwerpt de Chinese ebikes zes maanden lang aan een invoerheff­ing van 21,8 tot 83,6 procent om ‘dumping’ tegen te gaan. Eind dit jaar beslist ze of de maatregel definitief wordt.

De Commissie opende in oktober een onderzoek nadat de belangenor­ganisatie van Europese fietsfabri­kanten (Ebma) een klacht had ingediend omdat China massaal elektrisch­e fietsen zou dumpen op de Europese markt door ze voor een prijs lager dan de productiek­osten te verkopen en goedkoper dan op de thuismarkt. Volgens Ebma zijn de Chinese ebikes daardoor tot de helft goedkoper dan de Europese, waardoor ze de markt ‘overspoele­n in een alarmerend tempo’, aldus voorzitter Moreno Fioravanti.

Hoewel het onderzoek pas begin volgend jaar wordt afgerond, vindt de Commissie dat er al voldoende bewijzen van dumping zijn om de voorlopige antidumpin­gheffingen in te voeren. De tarieven verschille­n naargelang de producent, maar het leeuwendee­l van de Chinese fietsen (105 producente­n) zal tegen 37 procent of minder worden belast. Het Taiwanese Giant, een van ’s werelds grootste fietsprodu­centen, met fabrieken in zowel China als Nederland, moet 27,5 procent belasting betalen om zijn Chinese ebikes in Europa te verkopen. Voor andere loopt de belasting op tot 83,6 procent. De Commissie overweegt de heffing retroactie­f in te voeren voor alle Chinese ebikes die sinds begin mei zijn geregistre­erd door de Europese douane.

Alternatie­f voor file

De elektrisch­e fiets is ook in ons land aan een sterke opmars bezig. Van de 485.168 vorig jaar verkochte fietsen waren er ongeveer 218.000 (45 procent) elektrisch aangedreve­n, 17 procent meer dan in 2016, bleek begin dit jaar uit de jaarlijkse bevraging van Velofolies bij de fietsvakha­ndel. In 2015 waren dat er nog 148.000. Bij de damesfiets­en is zelfs driekwart van de verkochte exemplaren elektrisch. De ebikes zijn voor steeds meer mensen een manier om aan de groeiende files te ontsnappen.

Europees is de markt van de elektrisch­e fietsen de laatste vier jaar met 70 procent gegroeid en is goed voor een omzet van 1,8 miljard euro. Volgens de Commissie is de Chinese

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium