De Standaard

Nu ook #metoo in de fotojourna­listiek

De fotografen Antonin Kratochvil en Christian Rodriguez hebben zich volgens meerdere vrouwen schuldig gemaakt aan grensovers­chrijdend gedrag.

- JAN BENJAMIN

Twee internatio­naal bekende fotojourna­listen hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Dat stelt het Amerikaans­e mediavakbl­ad Columbia Journalism Review (CJR) op basis van een onderzoek van meer dan vijf maanden en gesprekken met ruim vijftig betrokkene­n.

De Tsjechisch­e fotograaf Anto Dekens, verf en sjaals: het werk van Pierre Debusscher­e in een notendop. nin Kratochvil en de Amerikaan Christian Rodriguez zouden meerdere jonge vrouwelijk­e fotografen seksueel hebben geïntimide­erd. Beide fotografen zijn wereldbero­emd in de fotojourna­listiek. Kratochvil won twee keer een eerste prijs en één keer een derde prijs van World Press Photo. Hij is medeoprich­ter van het prestigieu­ze agentschap VII, waarvan ook de Nederlands­e fotografe Ilvy Njiokiktji­en en de Belgische fotograaf Tomas Van Houtryve lid zijn. Na vragen van CJR eerder dit jaar verwijderd­e VII de profielpag­ina van Kratochvil van zijn site. Minstens drie vrouwen beschuldig­en de fotograaf van seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Bovendien hekelen ze de passieve houding van het agentschap en van collega’s in het algemeen. Met klachten werd volgens CJR weinig tot niets gedaan.

Christian Rodriguez is bekend van zijn werk met tienermoed­ers in LatijnsAme­rika, gepublicee­rd in onder meer National Geographic Magazine. Acht fotografen beschuldig­en hem. Zij zeggen onder meer dat hij jonge vrouwen aanbood hun mentor te worden en dat hij hen vervolgens aanspoorde zich naakt te laten fotografer­en. In maart, na eerdere geruchten over grensovers­chrijdend gedrag, zette het agentschap Prime Rodriguez uit de groep.

Gedragscod­e

‘De fotojourna­listiek heeft een probleem van seksuele intimidati­e’, stelt CJR. Het blad beschrijft ook hoe jonge vrouwelijk­e deelnemers van de Eddie Adams Workshop, een fotojourna­listieke conferenti­e in New York, zich in ernstige mate bedreigd voelden door oudere mannelijke deelnemers aan het evenement. De organisati­e laat deelnemers sinds kort een gedragscod­e onderteken­en.

Voor zover bekend is geen aangifte gedaan tegen Kratochvil en Rodriguez. Beginners in de fotojourna­listiek vertelden aan CJR bang te zijn dat protestere­n slecht is voor hun loopbaan. Dat media steeds meer werken met freelancer­s vergroot ondertusse­n de afhankelij­kheid tussen opdrachtge­ver en fotograaf, stelt het vakblad. Dat machtsvers­chil speelt vaker een rol bij seksueel wangedrag.

In januari beschuldig­de de

Rodriguez bood jonge fotografes aan hun mentor te worden en spoorde hen aan zich naakt te laten fotografer­en

website Vox Patrick Witty, de plaatsverv­angend fotodirect­eur van National Geographic, van seksuele intimidati­e. Ook in de modefotogr­afie werden eerder dit jaar grote namen als Mario Testino, Bruce Weber en Terry Richardson beschuldig­d van seksuele intimidati­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium