De Standaard

ALLEEN TECHNOLOGI­E TREKT DE BEURSKAR

- JAN REYNS

De eerste jaarhelft was voor de beursrende­menten geen grand cru, al hangt dat ook heel sterk af van wat in je portefeuil­le zit. Of er veel verandert zal in eerste instantie vooral afhangen van wat het nieuwe resultaten­seizoen brengt. Deze week zijn bedrijven alvast begonnen met het bekendmake­n van de resultaten over het tweede kwartaal.

Wie weerstond aan de waarschuwi­ngen over zogenaamd overgewaar­deerde technologi­e aandelen (een refrein dat al jaren meegaat) zal niet klagen. Het is precies dankzij de blijvende vooruitgan­g van de technologi­egorilla’s dat de Amerikaans­e beursindic­es dit jaar toch op winst noteren. De S&P500 staat nu 5% hoger en de technologi­e en groeibeurs Nasdaq 13,5%. (zie grafiek)

Zonder de bijdrage aan die indi ces van Amazon (+56% sinds begin dit jaar), Facebook (+18%) of Alphabet (+14,1%) zouden de Amerikaans­e beurzen eenzelfde beeld geven als de Europese. Op een uitzonderi­ng hier en daar na (SAP, bijvoorbee­ld) noteren hier weinig technogroo­theden.

De beurswinst­en bleven dit jaar dan ook heel beperkt. De zwaksten, waaronder de Bel20, noteren zelfs 4,3% lager dan begin 2018. Het is opvallend dat ondanks het schandaal rond Facebook of de miljardenb­oete voor Google, beide technologi­ereuzen op de beurs bleven

Netlix bleef fors onder de verwachtin­gen. Maar een instorting bleef uit. Het aandeel noteerde 100% hoger sinds begin dit jaar, nu nog altijd 90%

klimmen. Alphabet, het moederbedr­ijf van Google, zal deze week allicht zelfs met een kleine winst afsluiten, alsof de 4,3 miljard euro zware boete van de EU niets uitmaakt.

En zelfs als een technologi­ebedrijf teleurstel­t, blijft de schade be perkt. Netflix, kwam deze week als eerste techsuperg­roeier met resul taten. De groei van het aantal abonnees bleef met 5,2 miljoen maar liefst een miljoen onder de verwachtin­gen, maar een instorting van de koers bleef uit. Het aandeel noteerde op een winst van 100% sinds begin dit jaar, intussen is dat nog altijd 90%.

Wat een contrast met andere bedrijven die teleurstel­len of problemen hebben. De Belgische midcaps Greenyard en Econocom halveerden bijvoorbee­ld in enkele maanden tijd.

Het is dus bibberen en beven voor de bekendmaki­ng van de resultaten straks. Al kan de reactie van de beleggers ook gematigd of zelfs positief zijn. Barco bleef wat onder de verwachtin­gen, maar de koers zakte niet meer dan 3,5%. De zwakke dollar werkte nog tegen, maar de munt is ondertusse­n opnieuw gestegen. Een bron van hoop voor Barco en voor Europa in de tweede jaarhelft.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium