De Standaard

Lewis Hamilton wordt best betaalde F1-rijder ooit

- GERT VERMERSCH

Lewis Hamilton blijft minstens tot eind 2020 bij zijn huidige werkgever Mercedes. De viervoudig­e wereldkamp­ioen zal een jaarsalari­s van om en bij de 50 miljoen euro incasseren, plus enkele extraatjes van persoonlij­ke sponsors. Het maakt de Brit meteen de best verdienend­e F1rijder uit de geschieden­is.

BRUSSEL I We schrijven eind maart, in Melbourne. Mercedesop­perhoofd Toto Wolff vertelt ons graag dat het team op het punt staat het contract met Lewis Hamilton te verlengen. ‘Zo’n contract telt al gauw meer dan honderd pagina’s. Er moeten dus nog wel wat punten en komma's op de juiste plaats gezet worden’, antwoordde de Oostenrijk­er toen we hem vroegen waarom hij de Brit nog niet definitief had kunnen vastleggen.

Dat juist zetten van punten en komma’s heeft blijkbaar nogal wat voeten in de aarde gehad. Pas gisteren, in de aanloop naar de Grand Prix van Duitsland, kwam er witte rook uit de Mercedessc­hoorsteen. Lewis Hamilton had eindelijk zijn handtekeni­ng onder een contractve­rlenging van twee jaar geplaatst.

Precies die duur van de overeenkom­st zou wel eens het grootste discussiep­unt kunnen zijn geweest, en de reden waarom de onderhande­lingen langer duurden dan verwacht. Hamilton zou immers een contract van twee jaar met optie hebben gewild, Mercedes had de Brit liever meteen voor drie jaar aan zich ge bonden.

Wat blijkbaar niet voor discussie vatbaar was, was Hamiltons salaris. Officiële cijfers zijn er uiteraard niet, maar doorgaans uitstekend ingelichte Duitse bronnen houden het op vijftig miljoen per jaar. Een opslag van pakweg vijftien miljoen euro per seizoen. Een cijfer dat ook strookt met eerdere uitspraken van die andere Mercedeste­ambaas, Niki Lauda: ‘Lewis is de beste rijder van het pak, dan moet je hem ook het meest betalen.’ En aangezien Sebastian Vettel sinds vorig jaar bij Ferrari zowat veertig miljoen per jaar vangt, was de rekensom snel gemaakt.

Hamilton ziet zijn bankrekeni­ng trouwens ook met enkele extraatjes aangedikt: persoonlij­ke sponsorove­reenkomste­n met merken als Tommy Hilfiger, Monster Energy, de motoren van MV Agusta en jetbouwer Bombardier leveren de Brit nog een surplus van een paar miljoen op. Daarmee komt hij in de top tien van de topsportve­rdieners.

Is Hamilton zo een bedragen waard? ‘Natuurlijk’, stelt exF1rijder Gerhard Berger. ‘Zonder Hamilton wordt Sebastian Vettel op één been wereldkamp­ioen. Mercedes heeft de Brit nodig om de strijd met Ferrari aan te gaan. En met zo’n salaris verhinder je natuurlijk ook dat Hamilton bij de concurrent­ie aan de slag gaat.’

‘Het is hun eigen schuld’, reageert Red Bullraadge­ver Helmut Markko. ‘Bij Mercedes hebben ze eerst op onze Verstappen gejaagd, dan op Vettel, en beide keren vingen ze bot. Ja, dan kan Lewis natuurlijk vragen wat hij wil. Wij zullen zulke bedragen nooit op tafel leggen, dat kan ik je wel vertellen. Onze contracten zijn trouwens ook maar twintig pagina’s lang.’

Nu Hamilton zijn toekomstpl­annen heeft vastgelegd, is het wachten op nieuws van die andere topper die nog geen contact voor 2019 heeft: blijft Daniel Ricciardo bij Red Bull Racing, of trekt hij toch naar Ferrari?

‘Lewis is de beste rijder van het pak, dan moet je hem ook het meest betalen’

NIKI LAUDA Teambaas Mercedes

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium