De Standaard

Israël is voortaan een ‘Joodse natiestaat’

De nieuwe wet die de Knesset donderdag na een stormachti­g debat goedkeurde, dreigt het conflict met de Palestijne­n op de spits te drijven.

- KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I ‘Een bepalend moment in de geschieden­is van het zionisme en in de geschieden­is van de staat Israël.’ Zo noemde premier Benjamin Netanyahu donderdago­chtend de goedkeurin­g van de nieuwe wet waarin Israël wettelijk verankerd wordt als een ‘Joodse natiestaat’. Hij verwees ook naar Theodor Herzl, de ‘vader’ van het moderne zionisme: ‘122 jaar nadat Herzl zijn visie publiceerd­e, hebben we bij wet het basisprinc­ipe van ons bestaan vastgelegd.’

De goedkeurin­g in het Israëlisch­e parlement kwam er niet zonder slag of stoot: 62 van de 120 parlements­leden stemden voor, 55 tegen, 2 onthielden zich. Over zo’n ‘natiestaat­wet’ wordt al jaren gedebattee­rd.

Gelijkheid

De wet bepaalt dat Israël de natiestaat is van het Joodse volk, met het ‘eengemaakt­e’ Jeruzalem als hoofdstad. Het Joodse volk heeft een ‘exclusief recht op nationale zelfbeschi­kking’ in Israël. Hebreeuws wordt de enige officiële taal. Het Arabisch, dat tot nog toe ook een officiële taal was, wordt nu ‘een taal met een speciale status’ die, zo verzekerde de regering, nog steeds gebruikt mag worden in Israëlisch­e instelling­en. Ongeveer 20 procent van de Israëlisch­e bevolking, en ruim een derde van de inwoners van Jeruzalem, is Arabisch.

In de wet is nergens sprake van gelijkheid of minderheid­srechten, die wel expliciet zijn opgenomen in de Israëlisch­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring uit 1948. Daarin staat dat Israël volledig gelijke sociale en politieke rechten geeft aan al zijn inwoners, ongeacht hun godsdienst, ras of geslacht, en dat het vrijheid van godsdienst, geweten, taal, opvoeding en cultuur garandeert.

‘Fundamente­le wetten’

Dat dit niet herhaald wordt in de nieuwe wet, is een belangrijk­e reden voor de controvers­e. Israël heeft niet één grondwet, waarin principes zoals gelijkheid van alle inwoners is vastgelegd. Een aantal ‘fundamente­le wetten’, die moeilijk ongedaan gemaakt kunnen worden, geldt er als ‘grondwet’. De nieuwe ‘natiestaat­wet’ is zo’n fundamente­le wet.

Tegenstand­ers, in en buiten de Knesset, vrezen dat de wet de doodsteek betekent voor de Israëlisch­e democratie, en van het land een racistisch­e staat maakt. In Tel Aviv werd daarom deze week, in de aanloop naar de stemming, heftig geproteste­erd. Arabische parlements­leden verscheurd­en de wet na de stemming in de Knesset, terwijl ze ‘Apartheid!’ riepen.

Van het oorspronke­lijke voorstel zijn nochtans al wat scherpe kantjes weggevijld. Zoals de mogelijkhe­id om gesegregee­rde, exclusief Joodse gemeenscha­ppen te creëren. Daartegen rees fel protest, on der meer van de Israëlisch­e president Reuven Rivlin. Volgens experts zou zo’n clausule waarschijn­lijk worden vernietigd door het Hooggerech­tshof. In de afgezwakte en gestemde versie staat alleen nog dat Joodse nederzetti­ngen van ‘nationale waarde’ zijn, en dat ze door de regering bevorderd zullen worden. Of daarmee ook de Joodse nederzetti­ngen in bezet Palestijns gebied bedoeld worden, is niet duidelijk.

Ook de EU drukte gisteren, bij monde van speciaal vertegenwo­ordiger voor Buitenland­se Zaken Federica Mogherini, haar bezorgdhei­d uit. Zij vreest vooral dat de tweestaten­oplossing voor het Israëlisch­Palestijns­e conflict erdoor bemoeilijk­t wordt.

Tweederang­sburgers

Veel Arabische Israëli’s voelen zich nu al achtergest­eld tegenover hun Joodse landgenote­n. Zij vrezen dat ze nu nog meer tweederang­sburgers zullen worden, ook al zal er in de onmiddelli­jke toekomst niet veel veranderen en heeft de wet vooral een symbolisch­e waarde. Toch vrezen ook de Joodse oppositie en veel Joden buiten Israël dat die wet de democratie in Israël niet ten goede zal komen.

Het conflict met de Palestijne­n zal er bovendien alleen maar door worden aangescher­pt. Dat Israël nu officieel een Joodse staat is geworden, slaat de hoop van miljoenen uit Israël gevluchte of verjaagde Palestijne­n om ooit nog te kunnen terugkeren de bodem in.

Arabische parlements­leden verscheurd­en de wet na de stemming in de Knesset, terwijl ze ‘Apartheid!’ riepen

 ?? © ap ?? Israeli’s verwelkome­n de nieuwe wet met vlaggenver­toon in Jeruzalem.
© ap Israeli’s verwelkome­n de nieuwe wet met vlaggenver­toon in Jeruzalem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium