De Standaard

Spaanse rechter trekt internatio­naal aanhouding­sbevel tegen Puigdemont in

- GISELLE NATH De Indiase premier

BRUSSEL I De Spaanse rechter Pablo LLarena trekt het internatio­naal en Europees aanhouding­sbevel tegen Carles Puigdemont in. Hij wil vermijden dat de Catalaanse politicus aan Spanje wordt overgeleve­rd voor ‘verduister­ing van overheidsg­eld’, een delict dat veel lichter wordt bestraft dan ‘rebellie’. Llarena neemt die beslissing nadat het Oberlandes­gericht in SleeswijkH­olstein op 12 juli had besloten dat de afgezette Catalaanse ministerpr­esident niet voor rebellie kon worden overgeleve­rd, alleen voor verduister­ing van overheidsg­eld. Mochten de Duitse autoriteit­en hem alleen daarvoor hebben overgeleve­rd, dan zou Puigdemont in Spanje niet vervolgd kunnen worden voor rebellie.

Het Spaanse nationaal aan houdingsbe­vel blijft wel van kracht. Mocht Puigdemont op bezoek gaan naar Spanje, dan kan hij er worden opgepakt voor ‘rebellie’, een delict waarop tot dertig jaar cel staat.

Op 5 december trok Llarena voor de eerste keer het internatio­naal aanhouding­sbevel tegen Puigdemont in. Hij verbleef toen nog in België en de Spaanse rechter vreesde dat het Belgische gerecht hem niet zou overlevere­n wegens rebellie.

Nu het dispuut tussen Duitsland en Spanje over Puigdemont van de baan is, komt hij, volgens zijn advocaat, volgende week terug naar België. Llarena heft ook de internatio­nale en Europese aanhouding­sbevelen tegen de andere gevluchte Catalaanse politici op. (hco, belga) Voor het eerst in 15 jaar moet een Indiase regering een vertrouwen­sstemming ondergaan. Premier Modi kan die niet verliezen, maar incasseert een pijnlijke politieke opdoffer.

BRUSSEL I Vandaag, vrijdag, begint in het Indiase Lagerhuis, Lok Sabha, een lange discussie over de staat van het land en het tekortschi­eten van de regering van premier Narendra Modi (hindoenati­onalistisc­he BJP). Twaalf oppositiep­artijen zullen alles uit de kast halen om de regering op haar falen te wijzen.

Geweld op vrouwen

Hun grootste grieven zijn het aanhoudend­e geweld op vrouwen, de toenemende, vaak gewelddadi­ge polariseri­ng rond kaste en religie, de schuldenla­st die kleine boeren tot zelfmoord drijft en de problemen in de betwiste provincie Kasjmir. Hoewel de regering van Modi al jarenlang aan de macht is, heeft ze op die terreinen niet erg veel vooruitgan­g geboekt. Daarnaast is er een nieuwe brandhaard ontstaan, nu de deelstaat Andhra Pradesh een speciaal statuut eist om meer staatssteu­n te krijgen.

Modi zal de stemming winnen. Hij heeft 315 parlementa­riërs op de hand en moet er maar 268 hebben om een meerderhei­d te halen. Maar de oppositie wil een signaal sturen naar volgend jaar, als India verkiezing­en houdt. ‘Het debat is belangrijk­er dan de stemming’, zei Ram Gopal Yadav, leider van de sociaaldem­ocratische Samajwadip­artij. Zeker nu de BJP een bijna monopolie heeft op de grote (en soms erg onkritisch­e) media, heeft het debat symbolisch­e waarde. De regering zegt klaar te staan om ‘alles te bespreken.’

‘Heel onproducti­ef’

Terwijl de oppositie zich voorbereid­t op urenlange verbale aanvallen heeft de BJPregerin­g een eigen lijst klaar die het wil ‘bespreken’. Ongetwijfe­ld zal het er rumoerig aan toegaan.

De Lokh Sabha zal weer even in het centrum van de nationale belangstel­ling staan, maar over het algemeen heeft het Indiase parlement een slecht jaar achter de rug. Volgens de onderzoeks­groep PRS Legislativ­e Research waren de begrotings­gesprekken van dit jaar de minst productiev­e parlementa­ire sessie in 18 jaar, en was de Kamer maar actief tijdens 21 procent van de uren dat ze actief moest zijn. Er zijn nog tientallen wetten die wachten op goedkeurin­g.

Modi zal de stemming winnen. Maar de oppositie stuurt een signaal voor de verkiezing­en volgend jaar

 ??  ??
 ?? © blg ?? Narendra Modi.
© blg Narendra Modi.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium