De Standaard

Kunnen de Turken nu opgelucht ademhalen?

Na twee jaar ‘staat van beleg’ heft Turkije de noodtoesta­nd op. In dat systeem hadden burgers minder verweer tegen de staat. Maar zolang Erdogan het ‘Gülenprobl­eem’ vreest, blijft de perfecte rechtsstaa­t buiten bereik.

- GISELLE NATH

BRUSSEL I Donderdag ontwaakte Turkije voor het eerst in twee jaar onder een normaal staatsbest­uur. De noodtoesta­nd, die direct na de couppoging in juli 2016 werd uitgeroepe­n, is geen achtste keer verlengd. Is de erosie van de rechtsstaa­t daarmee gestopt?

Via de noodtoesta­nd had de regering meer macht om de openbare orde te bewaken. Zo kon ze buiten het parlement om tienduizen­den mensen direct ontslaan en demonstrat­ies zonder meer verbieden. Dat gebeurde ook met een holebimars in Ankara (eind 2017) en met de 1 meistoet van linkse vakbondsle­den in Istanbul. Ook pacifisten die op Facebook tegen de militaire interventi­e in Syrië pleitten, werden opgepakt als ‘terreurver­dachte.’

Door die excessen zagen velen de noodtoesta­nd als een excuus om politieke tegenstand­ers klein te krijgen, eerder dan een noodzakeli­jke beschermin­g tegen nog actieve couppleger­s.

Je zou dus opluchting verwachten, maar de reacties in Turkije zijn weinig euforisch. De minister van Justitie liet weten dat de ‘strijd tegen terreur onverdrote­n doorgaat, ook zonder noodwet’. Met terreur verwijst Turkije naar de PKK en de Gülenbeweg­ing (FETÖ). Die islamitisc­he groepering infiltreer­de volgens zowel overheid als oppositie in ministerie­s én rechtbanke­n en vergrootte zo haar macht. Aan Gülen gelinkte figuren speelden een rol in de nacht van de coup.

‘Wat verandert er echt?’

Volgens Ulas B, die in ZuidTurkij­e een bibliothee­kcafé uitbaat, verandert er in de praktijk niet veel. De regering heeft al een nieuwe antiterreu­rwet geïntroduc­eerd die vrijdag wordt gestemd. ‘Repressiev­e wetten kunnen meteen geactiveer­d worden als de regering dat nodig vindt’, zegt hij. Turkije ontzegt zijn burgers misschien niet bewust hun rechten, maar zelfcensuu­r en intimidati­e zijn wel een realiteit.’

Daarnaast geeft het nieuwe staatssyst­eem (het ‘executief presidents­chap’) de Turkse president veel meer zeg over de benoeming van rechters, procureurs, ambte naren en ministers. Volgens Eyyub Doru van de proKoerdis­che HDPpartij kan alleen een terugkeer naar de oude grondwet voor verbeterin­g zorgen.

Al klinkt het bij Turkse diplomatie­ke bronnen wel dat Erdogan in de huidige situatie niet meer, maar juist minder macht heeft. ‘In de oude grondwet kon hij met 42 procent van de stemmen een regering vormen. Nu ligt de lat met 50 procent veel hoger.’ De ultranatio­nalistisch­e MHP, Erdogans coalitiepa­rtner, is op dit moment de enige rem op een eenmansreg­ime. Maar als de MHP die rol niet opneemt, maakt de afschaffin­g van de noodwet in de praktijk weinig verschil.

Dit is waarschijn­lijk wel het einde van de grote arrestatie­golven. De groep van Gülen heeft sowieso al veel macht verloren. Toch zal Erdogan de teugels niet lossen zolang hij FETÖ vreest. Turkije ziet de vervolging van de groep nu vooral als een internatio­naal probleem. ‘De EU levert gewone misdadiger­s uit aan ons, maar zodra Gülenisten asiel aanvragen kan de EU niet uitwijzen’, klinkt het bij de Turkse diplomatie. ‘Europa moet zich daarover bezinnen. FETÖ is een gevaar en volgens de VN mogen terroriste­n het asielrecht niet misbruiken.’

Oppositiek­rant Cumhuriyet vroeg zich vorige week nog af of gewone mensen die bij Gülen een bankrekeni­ng hadden of een job zochten, niet harder gestraft werden dan de ‘grote vissen’. Dat zijn ministers en zakenlui met Gülenistis­che connecties. leidt Turkije nu via een ‘executief presidents­chap’.

Turkije ziet de vervolging van de Gülenisten nu vooral als een internatio­naal probleem

 ?? © afp ?? Erdogan
© afp Erdogan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium