De Standaard

Al schietend tot bij Trump

De Russische Maria Boetina had zich via de National Rifle Associatio­n in de Republikei­nse partij genesteld. Ze is gearrestee­rd op verdenking van spionage voor Moskou.

- Maria Boetina.

BRUSSEL I Je moet op het internet niet lang zoeken naar foto’s van Maria Boetina. Met een beetje puzzelwerk kan je haar hele officiële parcours op het web volgen. Ze tweet, ze post video’s op Youtube, ze heeft een berg Facebookvr­ienden, ze blogt en ze zit op Linkedin.

De 29jarige vrouw was een bekende activiste in Rusland, die voor wapenbezit pleitte. Je ziet haar in de Russische sneeuw of op de schietbaan met een geweer in haar handen. Vanaf 2015 begint ze vanuit de Verenigde Staten te posten. De berenmuts heeft plaatsgema­akt voor een cowboyhoed, de gewatteerd­e broek is een korte jeansshort geworden. Maar de wapens zijn gebleven.

In de cel in Washington

Boetina engageert zich in de NRA, de National Rifle Associatio­n. Dat is een lobbyorgan­isatie die nauwe banden heeft met de Republikei­nen. Via de foto’s die ze op de sociale media verspreidt, zie je haar gestage klim in de NRA.

Je merkt ook dat ze zich langzaam in de Republikei­nse partij nestelt. Ze geraakt zover dat zij tijdens een meeting een vraag aan presidents­kandidaat Trump kan stellen. Ondertusse­n studeert ze aan een Amerikaans­e universite­it.

Ze nestelt zich zo goed in de Republikei­nse partij dat ze tijdens een verkiezing­smeeting een vraag kan stellen aan presidents­kandidaat Donald Trump

Sinds zondag zit Boetina in de cel in Washington. Ze wordt ervan verdacht dat ze een Russische spion is die geïnfiltre­erd is in de NRA en in de Republikei­nse Partij. Uit haar sms’en blijkt dat ze contact had met een rijke Rus, die zeer goede connecties had in het Kremlin. Op de dag van Trumps inaugurati­e stuurt ze een selfie van vlakbij het Capitool naar een Russische topbankier. ‘Goh, jij durft alles’, reageert hij. Haar antwoord: ‘Goeie leraars!’

Boetina riskeert 15 jaar cel. Ze pleit onschuldig. (hco)

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium