De Standaard

Hopen op een ramp die ons wakker schudt

‘Hoe meer keuzevrijh­eid, hoe beter’: dat is de ideologie van deze tijd. Maar die vrijheid berokkent enorme schade, denk maar aan de klimaatver­andering. Voor een ommekeer is een schokkende gebeurteni­s nodig.

- JORIS LUYENDIJK

Al geruime tijd wordt onze samenlevin­g georganise­erd vanuit het uitgangspu­nt dat ieder mens zelf het best weet wat goed voor hem is. De voorkeuren van al deze mensen komen samen op ‘markten’ en zo ontstaat dankzij de ‘onzichtbar­e hand’ de meest stabiele, efficiente en eerlijke samenlevin­g mogelijk.

Dit is de ideologie van onze tijd: de markt weet het het best, want individuen weten het zelf het best. Alle bemoeienis van buitenaf is dan paternalis­me, betuttelin­g. Anderen die proberen te bepalen wat goed voor ons is. Bureaucrat­en zijn het! Eurocraten! Of het ultieme scheldwoor­d van onze tijd: de elite!

Wat zo knap is aan deze ideologie is dat ze zich nooit als zodanig presenteer­t – en dus ook veel moeilijker inhoudelij­k valt aan te pakken. In plaats daarvan wordt gewerkt met technocrat­ische geheimtaal en met slogans, zoals Margaret Thatchers bewering dat ‘er geen maatschapp­ij bestaat’, enkel individuen.

Hoe meer keuzevrijh­eid, hoe beter. Dat is in vijf woorden de ideologie van deze tijd. Individuen weten wat het best voor ze is, dus moet de som van al hun keuzes wel leiden tot de best mogelijke wereld.

Destructie­ve keuzes

Het is essentieel om een onderschei­d te maken tussen de theorie van de keuzevrijh­eid en de praktijk. Laten we beginnen met de politieke markt, waar individuen hun keuzevrijh­eid benutten door politici te kiezen. Wie worden er zoal gekozen? Vooral politici die uiteindeli­jk weinig meer doen dan de ligstoelen op de ecologisch­e Titanic verschuive­n. Steeds vaker wordt zelfs de voorkeur gegeven aan politici die niet alleen weigeren de maatschapp­ij te beschermen, maar bovendien vol de aanval openen op klimaatwet­enschapper­s en andere experts. Kijk naar de man die vanuit het Witte Huis Amerika weer ‘great’ aan het maken is.

De tweede markt is die voor goederen en diensten. Op een paar procent duurzame consumente­n na gebruiken individuen hun keuzevrijh­eid om producten aan te schaffen die rechtstree­ks bijdragen aan de vernietigi­ng van de ecosfeer. Denk aan de markt voor energie, voor transport, voor kleding of voor verpakking­en. De markt voor voedsel heeft geleid tot een roofzuchti­ge en puur kortetermi­jngerichte landbouwse­ctor. Tegelijk zien we een ongekende en grotendeel­s onomkeerba­re golf van vetzucht – tegenwoord­ig keurig ‘obesitas’ genoemd. Vrije keuze in de financië

le markt bracht reusachtig­e kredietbub­bels die wereldwijd een economisch­e puinhoop veroorzake­n.

En dan is er de derde en laatste markt: die voor informatie. Steeds meer individuen gebruiken hun keuzevrijh­eid om onwelgeval­lige informatie te vermijden en daar hangt de opkomst van de populisten mee samen. In toegankeli­jke bewoording­en bieden zulke politici enkel boodschapp­en die lekker klinken: Al onze problemen zijn simpel op te lossen als die verdomde ‘elite’ maar niet zo laf of corrupt was. Grenzen dicht. De EU kapot! Laten we ons land weer groot maken! Of, in de woorden van het Britse Leavekamp: We nemen de controle terug!

Als je media met elkaar laat concurrere­n om wie de lekkerste informatie biedt, dan doet populistis­che bullshit het uiteraard beter dan feitelijk juiste beweringen vol nuances. De wereld is nu een maal zeer complex en veel mogelijke oplossinge­n zijn zo gelaagd dat we er alleen in hypotheses over kunnen spreken. Erger, de ecologisch­e problemen zijn alleen op te lossen of in te dammen mits we allemaal grote offers brengen. En zelfs dan is succes niet gegarandee­rd. De klok tikt ook door, dus er is nauwelijks tijd om de bewijzen nog eens te overlopen of te wachten op een overtuigen­d alternatie­f.

Probeer dit alles in een debat van vijf of zes minuten maar eens over te brengen als je tegenover een charismati­sche clown als Boris Johnson of een Theo Francken staat. En kijk na afloop wat er is gebeurd met jouw ‘marktaande­el’.

Informatie­diabetes

Op een conferenti­e voor journalist­ieke vernieuwin­g in Perugia werd voortduren­d gesproken over de ‘nieuwscons­ument’. Nieuwssite­s waren ‘producten’ die hun pu bliek ‘bedienen’, tegelijk proberend ‘nieuwe markten’ te ‘penetreren’. En als de consument de voorkeur gaf aan kattenfilm­pjes, dan moesten journalist­en niet zeuren, maar gewoon harder hun best doen.

Angst verkoopt. Woede verkoopt. Geweld verkoopt. Onzin verkoopt. Geruststel­lende leugens verkopen. Zelfkritie­k verkoopt niet. Ambiguïtei­t ook niet. Erkenning van onze machteloos­heid doet het bar slecht, en een oproep tot zelfopoffe­ring is commerciël­e en politieke zelfmoord.

Juist in die laatste categorie valt de boodschap van klimaatwet­enschapper­s en milieujour­nalisten. Als je van informatie een product maakt, dan zal de informatie die het best smaakt het best verkopen. En de voedselind­ustrie laat zien dat zout, vet en suikerrijk eten het meest in trek is. McDonald’s dus. Doordat we informatie als eten behandelen, hebben we nu steeds meer gevallen van wat je informatie­diabetes zou kunnen noemen.

Over een gezond menselijk lichaam bestaat nog grote overeenste­mming, maar die consensus ontbreekt over wat goede informatie is. Daarom zijn de markten voor informatie en politiek de moeilijkst­e. Samenlevin­gen die proberen informatie te reguleren zijn evident slechter af dan sa menlevinge­n waarin dat niet gebeurt. Vergelijk NoordKorea met NoordAmeri­ka.

Ontkenning of depressie

Wat kunnen wij, de arme zielen die er niet in slagen simpelweg de ogen te sluiten voor de naderende ecologisch­e ramp, dan nog doen?

Sommigen houden vast aan de hoop dat de oplossing ligt in betere informatie. Als wetenschap­pers en journalist­en gewoon simpelere woorden gebruiken, dan zal de meerderhei­d het bijzonder slechte nieuws vrijwillig tot zich nemen en daar naar handelen. Dit klinkt goed en geruststel­lend, maar eigenlijk is het gewoon een vorm van ontkenning.

Anderen hebben de kop uit het zand en zijn nu boos en verbitterd: onverantwo­ordelijke media! Onverantwo­ordelijke politici! Hoe durven ze in te spelen op de smaak van de meerderhei­d nu dit zo evident uitloopt in Russische roulette met de enige planeet die we hebben?

Een derde groep is in onderhande­ling. Zo heb je gedragseco­nomen die mensen met een onzichtbaa­r duwtje in de rug vanzelf doen uitkomen bij wat goed voor ze is. Het toverwoord is dan ‘keuzearchi­tectuur’. Je houdt de illusie van keuzevrijh­eid in stand, maar wel nadat je de beschikbar­e opties hebt teruggebra­cht tot varianten van hetzelfde. Zo voorkom je dat mensen hun keuzevrijh­eid gebruiken om zichzelf of anderen ernstig te schaden.

Ten slotte is er de fase van de depressie. Deze groep heeft het stadium der aanvaardin­g bereikt. Behalve dat het nogal tegennatuu­rlijk is om te ‘aanvaarden’ dat de mens in naam van de keuzevrijh­eid collectief zelfmoord aan het plegen is.

Ecologisch­e Holocaust

Gedrag dat in het verleden evolutiona­ire voordelen moet hebben gehad, keert zich nu tegen de menselijke soort. Denk aan het opslaan van vetreserve­s, of denk aan angst als reactie op visuele bedreiging­en. Deze laatste emotie hielp ons in het verleden alert te blijven. Maar tegenwoord­ig verkeren veel mensen dankzij hun televisies­cherm in bijna permanente staat van angst voor dingen die statistisc­h gezien nauwelijks een gevaar voor ze vormen. De echte dreigingen van deze tijd zijn intussen niet of nauwelijks zichtbaar: de hoeveelhei­d CO2 in de lucht bijvoorbee­ld. Maar het alarmsyste­em in onze hersenen is er niet op ingesteld de stresssign­alen van klimaatver­andering op te pikken.

Er is een vorm van dwang nodig om mensen tegen zichzelf te beschermen. Alleen is dat in tegenstrij­d met de ideologie van de keuzevrijh­eid, want je moet mensen vragen hun keuzevrijh­eid weer op te geven. Als ze voor dat argument vatbaar waren, zouden ze hun vrijheid op de markten voor goederen, diensten, politici en informatie allang heel anders inzetten.

Zullen we als mensheid op tijd evolueren? Zowel voor individuen als voor samenlevin­gen geldt dat ze vaak grote veranderin­gen pas ondergaan na een extreem schokkende gebeurteni­s. Auschwitz maakte in het Westen eindelijk een einde aan het institutio­neel antisemiti­sme. Zou dit zonder de Holocaust ook zijn gebeurd?

Het ‘beste’ scenario in de huidige omstandigh­eden lijkt me dus dat zich op ecologisch vlak een ramp voordoet die groot genoeg is om de mensheid wakker te schudden, maar niet groot genoeg om ons uit te roeien.

Er is een vorm van dwang nodig om mensen tegen zichzelf te beschermen. Alleen is dat in tegenstrij­d met de ideologie van de keuzevrijh­eid Angst verkoopt. Woede verkoopt. Geweld verkoopt. Onzin verkoopt. Geruststel­lende leugens verkopen. Zelfkritie­k verkoopt niet. Ambiguïtei­t evenmin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium