De Standaard

Wij, Amerikanen, zijn dom

bekijkt de wereld even door de ogen van president Donald Trump, die geen kans onbenut laat om te benadrukke­n hoe ‘stupid’ alles en iedereen is.

-

Waarde landgenote­n, wij, Amerikanen, zijn een ongeloofli­jk dom volk. Dat moet wel waar zijn, omdat president Trump ons er op geregelde tijdstippe­n aan herinnerd heeft dat we een ‘dom land’ zijn – hij heeft die uitspraak al zeker negen keer gedaan sinds hij aan zijn presidents­campagne begon – en hij kan het weten. Want zoals hij nog eens herhaalde na zijn bijeenkoms­t met de Navo vorige week, is hij zelf een ‘uiterst evenwichti­g genie’.

Bovendien is onze bijzonder intelligen­te president ervan overtuigd dat we in het verleden aangevoerd werden door ‘domme mensen’ en dat ‘onze wetten heel erg corrupt en dom zijn’. We hebben de handel op een domme manier aangepakt. We zijn dom geweest in onze omgang met Irak, Iran, China, Mexico, Canada, Europa en de moslims. We hebben de ‘domste’ immigratie­wetten. Enkele van de vele domme dingen waar Trump ons op heeft gewezen: het personeel van het Witte Huis, de FBI, de National Football League, Democraten, filibuster­en en journalist­en.

‘We zijn ontzettend dom!’, zei Trump onlangs tegen een groep financiers. Ze lachten. ‘Nu voel je je toch wel een beetje dom, nee?’, vroeg Trump nog niet zo lang geleden op een bijeenkoms­t van zijn aanhangers. ‘Voel je je niet dom?’ Dohom! Dohom!

Kritiek op Rusland? Dwaas!

Maar we gedragen ons vooral stompzinni­g in onze omgang met Rusland. ‘Onze relatie met Rusland is nog NOOIT zo slecht geweest na vele jaren van Amerikaans­e dwaasheid en domheid’, tweette hij voor zijn ontmoeting met president Vladimir Poetin, vorige maandag in Helsinki. Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken retweette de uitspraak van Trump over de domheid van zijn land en voegde er de woorden ‘Helemaal mee eens’ aan toe.

In zijn persconfer­entie met Poetin een paar uur later vestigde Trump alweer de aandacht op de Amerikaans­e dommigheid. ‘De Verenigde Staten zijn dwaas geweest’, zei hij. Want hoe dwaas zijn we wel niet?

We waren zo onnozel om kritiek te uiten op Rusland, toen het Georgië en Oekraïne binnenviel. We waren zo idioot dat we protesteer­den toen Rusland mensen vergiftigd­e in GrootBritt­annië. Domkoppen die we zijn, hebben we de Russen gestraft toen ze mensenrech­tenactivis­ten vermoordde­n. We zijn achterlijk, want we hebben geklaagd toen Rusland een passagiers­vliegtuig neerhaalde. En dan, en daaruit bleek pas hoe oliedom en hersenloos we zijn, hebben we Rusland de schuld gegeven omdat het zich bemoeid heeft met onze verkiezing­en.

CIA? Ezels!

Toen Trump maandag aan de zijde van Poetin stond, deelde hij de wereld mee hoe sullig de mensen zijn die tot die laatste conclusie waren gekomen, onder andere die idioten van de CIA en de uilskuiken­s van de inlichting­encommissi­e van de Senaat. ‘Ik sta hier bij president Poetin; hij heeft net gezegd dat Rusland dat niet gedaan heeft’, verkondigd­e Trump. ‘Ik zie ook niet in waarom Rusland dat gedaan zou hebben.’ Trump, een liefhebber van intelligen­te mensen, kiest wellicht partij voor Poetin omdat hij hem ‘heel slim’ inschat (hoewel hij geen ‘smart cookie’ is, zoals Kim Jongun), terwijl hij de Amerikaans­e inlichting­endiensten slecht ingelicht vindt. Trump heeft lang geleden de CIA al afgedaan als ezels ‘die beweerden dat Saddam Hoessein massaverni­etigingswa­pens heeft’.

En de onwetendhe­id van de CIA verbleekt dan nog bij die van onbenul Robert S. Mueller III en zijn bijzondere onderzoeks­jury (‘dat zijn van die domme toestanden – ongeloofli­jk dom’, zei Trump in GrootBritt­annië), die vorige vrijdag twaalf Russen aangeklaag­d hebben nadat het Democratic National Committee (DNC) gehackt was. Die domkoppen van het DNC ‘zouden zich moeten schamen’, omdat ze gehackt zijn, zei Trump.

Trump heeft het soms moeilijk om

mensen te overtuigen van de oprechthei­d van zijn standpunte­n. Dat komt doordat hij omringd is door idioten. De Navobondge­noten waren razend omdat Trump ermee dreigde het bondgenoot­schap te verlaten en zijn ‘eigen weg’ te gaan en omdat hij daarna beweerde dat de Europese Unie de ‘vijand’ van Amerika is. Dwazen! Als ze slimmer waren, zouden ze inzien dat de Navo ‘veel sterker is’ dankzij de inspanning­en van Trump.

Britten? Boerenkink­els!

Veel mensen die de video gezien hebben waarin Trump zei dat Duitsland ‘volledig onder de knoet van Rusland’ ligt, vonden dat John F. Kelly, de stafchef van het Witte Huis, er ongemakkel­ijk bij stond. Stomkoppen! Kelly was overstuur omdat hij ‘een uitgebreid ontbijt had verwacht en er waren enkel pasteitjes en kaas’.

De Britten dachten dat Trump hun eerste minister Theresa May afgekraakt had toen hij in een opgenomen interview zei dat ze ‘de Brexit verpest had’ en ‘niet geluisterd had’ naar zijn advies. Boerenkink­els! ‘Ik heb geen kritiek geuit op de eerste minister’, zei Trump. Stompzinni­ge mensen kregen de indruk dat er tienduizen­den of misschien honderddui­zenden mensen op straat waren gekomen in GrootBritt­annië, die hem zelfs uitlachten met een ballon in de vorm van een boze, oranje Trump

baby. Maar Trump is zo geniaal dat hij wel doorhad dat ‘ze hier dol op me zijn’.

Op dezelfde manier kregen veel personen met een laag IQ de kriebels van het optreden van Trump in Helsinki: hij toonde eerbied voor de Russische dictator en geloofde Poetin eerder dan de Amerikaans­e overheid en schepte op (met cijfers die niet klopten) over zijn overwinnin­g bij de kiescolleg­es. Maar zij zijn dom als ze niet inzien dat Rusland Trump niet heeft helpen winnen. ‘We hebben een schitteren­de campagne gevoerd en daarom ben ik nu president’, zei Trump.

Als Trump gelijk heeft – en hij is zo slim dat dat ook wel het geval moet zijn – zou dat kunnen betekenen dat de Amerikanen precies wilden wat ze nu ook gekregen hebben: een president die bondgenoot­schappen opblaast, bondgenote­n beledigt, partij kiest voor Poetin tegen de Amerikaans­e overheid, de wantoestan­den in Rusland negeert en de vrije pers in Europa onderuitha­alt. Als dat zo is, als wij, Amerikanen, dit echt gewild hebben, dan heeft Trump gelijk over onze intelligen­tie.

Een verstandig­e man, hij heette F. Gump, heeft ooit gezegd: dom doen is dom zijn.

Zoals Trump nog eens herhaalde na de Navotop: zelf is hij een ‘uiterst evenwichti­g genie’

 ?? © epaefe ?? Als Trump gelijk heeft, en Rusland hem niet heeft helpen winnen, hebben de Amerikanen de president die ze verdienen.
© epaefe Als Trump gelijk heeft, en Rusland hem niet heeft helpen winnen, hebben de Amerikanen de president die ze verdienen.
 ??  ?? Wie? Amerikaans­e columnist bij ‘The Washington Post’. Wat? Een president die bondgenote­n beledigt, partij kiest voor Poetin en de vrije pers onderuitha­alt, het blijft een bron van verbazing.
Wie? Amerikaans­e columnist bij ‘The Washington Post’. Wat? Een president die bondgenote­n beledigt, partij kiest voor Poetin en de vrije pers onderuitha­alt, het blijft een bron van verbazing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium