De Standaard

We laten ons niet meer (t)rollen

- DOMINIQUE DECKMYN

Maandag vernamen we dat Russische trollen het publieke debat over de aanslagen in Brussel hebben gemanipule­erd. Woensdag waren we het alweer bijna vergeten, alsof het een zomers fait divers was. Maar het was géén zomers fait divers.

Ja, uiteindeli­jk ging het ‘maar’ om 130 tweets. Voornameli­jk dan nog echte tweets van Belgen die reageerden op de aanslagen, maar die door Russen werden geretweet met toevoeging van islamofobe hashtags. Het klinkt dus niet alsof Vladimir Poetin een demonisch plan heeft om ons land te ontwrichte­n. Die trollen zaten daar op die 22ste maart 2016 toch, in hun kantoortje­s in SintPeters­burg. Er was die dag wellicht niets spannends aan het gebeuren in de Amerikaans­e voorverkie­zingen of in de Brexitcamp­agne. Als er dan een aanslag is op Belgische bodem, waarom niet wat mist, modder en verdeeldhe­id spuien? Ze hebben niet eens hard hun best gedaan – er is niemand bij gehaald die het Nederlands machtig was.

Alhoewel. Zeker weten doen we dit niet. Wie weet zijn die 130 tweets het topje van de ijsberg. En blijkt later dat er wel degelijk Nederlands­talige twitteraar­s zijn die al jaren op de loonlijst van Poetin staan – op basis van hun beheersing van spelling en grammatica zie ik wel een paar verdachten.

Waarom waren we niet meer gechoqueer­d, deze week? Voor een stuk waarschijn­lijk omdat we dit al hadden ingecalcul­eerd. Niet noodzakeli­jk dat de Russen zich met onze politiek bemoeien, maar toch dat het op Twitter krioelt van de bots, de trollen, de opruiing en de misleiding. We zijn de afgelopen 18 maanden met z’n allen veel mediawijze­r geworden, of toch minstens wantrouwig­er.

Dat is een vloek en een zegen tegelijk. Het meest verderfeli­jke effect van de fake newspaniek is dat we het vertrouwen in álle media dreigen te verliezen. Dat is zeker gebeurd in de VS, waar het nieuws van Fox TV en dat van CNN zich op een verschille­nd continent lijken af te spelen. Daar heeft de angst voor desinforma­tie de verdeeldhe­id nog versterkt – vandaar dat Donald Trump voortduren­d ‘fake news!’ kraait.

In België zijn we er, al bij al, behoorlijk in geslaagd om de onthulling­en over vals nieuws en beïnvloedi­ng door bedrijven als Cambridge Analytica correct te situeren. Ja, ook in België circuleert weleens een vals bericht, maar wat u hoort in Het jour

naal op Eén is echt gebeurd. Uit recente Europese cijfers blijkt dat 76% van de Belgen gelooft wat hij op het tvnieuws hoort. Daarentege­n neemt slechts 30% wat ze op sociale media lezen zomaar voor waar. Op Facebook en Twitter staan we zelfs voortduren­d klaar om fake news te spotten: de helft van de Belgen beweerde in dat onderzoek dat ze minstens één keer per week vals nieuws tegenkomen. Minder dan één op vijf Belgen durfde te bekennen dat ze ‘zelden of nooit’ fake news zien. We zijn dus wat aan het overreager­en, maar dat is logisch na al die mediaaanda­cht voor deze problemati­ek.

Zijn we daardoor veilig voor boosaardig­e pogingen om ons te misleiden en te manipulere­n? Toch wel een beetje, denk ik. Het zal een straffe moeten zijn die straks de Vlaamse gemeentera­adsverkiez­ingen vergiftigt met desinforma­tie, trollen en bots, zonder te worden betrapt en met pek en veren overgoten. Aan de andere kant: de verharding van het publieke debat lijkt voorlopig onomkeerba­ar. Uitspraken die je twee jaar geleden alleen hoorde van anonieme trollen, zijn nu haast bon ton op Twitter en Facebook. Deels als gevolg van de verkiezing van Trump en het Brexitrefe­rendum, trouwens.

En wat als de herrie over Russische trollen, Cambridge Analytica en Trump over enkele maanden of jaren wat is bekoeld? Laten we ons dan toch weer rollen? Misschien. Maar de trollen zullen met veel meer gesofistic­eerde technieken voor de dag moeten komen. Zo naïef als vroeger worden we nooit meer. Dat is geen garantie dat we onze democratie ‘pro

per’ kunnen houden, maar het helpt.

Het zal een straffe moeten zijn die de gemeentera­adsverkiez­ingen vergiftigt met desinforma­tie, trollen en bots, zonder te worden betrapt en met pek en veren overgoten

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium