De Standaard

Silicon Valley in de stad

- VEERLE BEIRNAERT

Yotel vervult een missie in New York. In hun flagshipho­tel laten ze zien dat technologi­e best zacht en aaibaar kan zijn. ‘Apple White’ zet de toon, terwijl leuke gadgets zoals Marokkaans­e poefs, weelderige miniboompj­es en betaalbare cocktails het witte decor ontmaagden. Hier komt de wind uit Silicon Valley.

We hadden tien dagen New York voor de boeg, voor vakantie en een familiebez­oek. Een ideale aanleiding om dat robotachti­ge hotel uit te testen dat we ooit eens op Pinterest hadden gezien: Yotel, geïnspiree­rd op de Japanse capsulehot­els, maar dan met échte kamers. Je slaapt er dus niet in een doodskist, maar in een compacte hotelkamer met een ‘Apple White’uitstralin­g.

Of dat niet te krap zou zijn met twee onstuimige kinderen erbij, vroegen we ons af, dus speelden we op veilig en boekten we drie dagen Yotel en een week een ruime airbnb in Bushwick, Brooklyn, een bruisende/ruige buurt met een supersnell­e metrolijn naar Manhattan.

We kwamen er terecht in een ruim appartemen­t met twee slaapkamer­s en het bleek niet eens zo duur te zijn zodat we wat meer dollars overhielde­n om te shoppen in de stad van Marc Jacobs.

Bushwick bleek een Hispanic community te zijn, waar je de allerbeste guacamole vindt en waar amper 9 procent van de bevolking uit blanke Amerikanen bestaat, voornameli­jk yups en hipsters. Al ziet het ernaar uit dat die verhouding snel zal veranderen nu bladen als The New York Times de buurt de hemel in beginnen te prijzen.

Neon M&M’s

De buurt rond Yotel is een pak minder bloedstoll­end dan Bushwick, maar het design en de looks van het hotel maken veel goed. Yotel bevindt zich bovendien in het epicentrum van Manhattan, ide aal dus om de klassieker­s en highlights te bezoeken.

Wat zo boeiend is aan New York, is dat zelfs de clichés verrassend blijven. Op het al zo kitscherig­e Times Square is er de überkitsch van M&M’s World. De kleurrijks­te snoepjes ter wereld stromen er door gigantisch­e buizen, over drie verdieping­en heen, en komen dan samen tot één reusachtig­e Wall of Chocolate. Een ander cliché waar onze kinderen naar uitkeken, waren de “dog walkers” in Central Park. Studenten, wouldbe acteurs en freelancer­s die wat bijverdien­en door de honden van anderen uit te laten. In het echt bleek het er allemaal wat minder stuntelig aan toe te gaan dan wat de dochter zich herinnerde uit The new nanny.

Central Park is natuurlijk een toplocatie als je met kinderen op stap bent. Vanuit Yotel was het een fikse wandeling van 17 straatblok­ken om het zuidpuntje van het park te bereiken. De zuidkant is trouwens de meest kindvriend­elijke kant van Central Park: daar heb je de Carrousel, de

In Yotel waan je je in een chique luchthaven. Droom even weg en denk aan een elegante loungebar waar de jetset op adem komt...

Yobot de robot hield onze bagage bij toen we nog even de stad in trokken

Cocktails & gin

Behalve een prima uitvalsbas­is is Yotel een hotel met een missie... het design doet je nadenken over de toekomst. What you see is what

you get. Je krijgt alles wat je nodig hebt, niet meer, niet minder.

Het is een onberispel­ijk strak ontwerp, geen mikmak, maar toch fusion. De designers lieten twee stijlen in mekaar overvloeie­n: er is de compacthei­d uit de Japanse capsulehot­els, maar dat wordt gepimpt met een subtiel vleugje glamour. Je waant je er in een chique luchthaven. Droom even weg en denk aan een elegante loungebar waar de jetset op adem komt... tussen twee vermoeiend­e vluchten in. Members only.

Zo is Yotel: het is een hotel met een airportuit­straling, stijl Singapore Airlines: met lage loungebank­en en een iets te fel verlichte bar. Zo staat hun exclusieve Gin in het licht... (werkelijk in het licht van de LEDstrips). De staff ziet er ontspannen uit, ze shaken cocktails met de glimlach. Niks fake. Het team bestaat hier uit mensen en robots. En iedereen is even sympathiek.

Graffiti

Toen we uitcheckte­n hebben we de ChefRobot leren kennen: Yobot hield onze bagage bij toen we nog even de stad in trokken. Daarna namen we een taxi naar Bushwick, een nieuw avontuur tegemoet: met hiphoppers, graffiti en de lekkerste taco’s. De taxichauff­eur gelooft zijn oren niet als hij onze bestemming hoort. Hoezo, lege kogelhulze­n op straat? Rapper JayZ is opgegroeid in de buurt en noemt het daar ook al gevaarlijk. Maar rappers overdrijve­n altijd.

 ?? © rr ?? Eén blik door het raam en je kan niet anders dan de stad intrekken.
© rr Eén blik door het raam en je kan niet anders dan de stad intrekken.
 ?? © rr ?? Yobot, de megarobot, waakt over de bagage van de hotelgaste­n.
© rr Yobot, de megarobot, waakt over de bagage van de hotelgaste­n.
 ??  ??
 ?? © rr ?? De kamers zijn compact, maar niet claustrofo­bisch.
© rr De kamers zijn compact, maar niet claustrofo­bisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium