De Standaard

BUITENLAND

-

Christo, The mastaba

Hij pakte ooit de Reichstag in, een drijvende sculptuur is Christo’s jongste werk. Serpentine Lake, Londen, tot 9/9

Frida Kahlo, making herself up

Aan de hand van haar memorabili­a leren we een eigenzinni­ge kunstenare­s kennen, die hele generaties weet aan te spreken. V&A, Londen, tot 27/8.

Azzedine Alaïa

Studie in techniek en vakmanscha­p van de Tunesische couturier, in zestig stukken die je haast sculpturen zou kunnen noemen. Design Museum, Londen, tot 27/8.

Picasso 1932

Liefde, roem, tragedie: het kwam allemaal samen in het wonderjaar van Pablo Picasso. Tate Modern, Londen, tot 9/9.

All too human

De Britse portretkun­st op haar best, met Lucian Freud en Francis Bacon in een sterrol. Tate Britain, Londen, tot 27/8.

Classic beauties

De collectie neoclassic­isme van de Hermitage telt echte schatten, waaronder acht sculpturen van Antonio Canova. Hermitage, Amsterdam, tot 13/1.

Johan Creten/Naked roots

De Belgische kunstenaar Johan Creten haalde keramiek uit de ambachteli­jke sfeer. Een overzicht in vijftig monumental­e werken. Museum Beelden aan Zee, Den Haag, tot 23/9.

Odilon Redon

De Franse kunstenaar Odilon Redon illustreer­de werk van Flaubert en ontleende thema’s aan Wagner. Zijn passie voor literatuur en muziek passeert in honderd werken. KröllerMül­ler, Otterlo, tot 9/9.

Eugène Delacroix

Hij brak met het Franse classicism­e, door het kleurgebru­ik te omarmen van Rubens en Titiaan. Een royaal overzicht in 180 werken. Louvre, Parijs, tot 23/7.

Monet en de abstracte kunst

Amerikaans­e abstracten vergezocht? Kijk dan naar Pollock, Rothko, Newman en anderen. Musée de l’Orangerie, Parijs, tot 20/8.

Couples modernes

Lee Miller en Man Ray, Sonia en Robert Delaunay, Ray en Charles Eames: het waren iconische kunstenaar­skoppels. Centre Pompidou Metz, tot 20/8.

Gaspar De Crayer

Deze vriend van Rubens wordt met dit overzicht gerehabili­teerd als een van de belangrijk­e schilders van de zeventiend­e eeuw. Musée de Flandre, Cassel, tot 4/11.

Marina Abramovic

In ‘The cleaner’ presenteer­t de meest legendaris­che performanc­ekunstenar­es een overzicht van haar oeuvre. Bundeskuns­thalle, Bonn, tot 12/8.

Juan Muñoz

Overzicht van de jong overleden Spaanse kunstenaar die in de jaren tachtig de figuratie weer naar een bijzonder niveau tilde. Thomas Schütte Stiftung Neuss, tot 12/8.

Karl Marx 18181883

Fenomenaal tijdsbeeld, met bruiklenen van o.a. Manet, Munch en Ensor. Stadsmuseu­m Simeonstif­t en Rheinische­s Landesmuse­um, Trier, tot 21/10.

Art & coal

Interstede­lijk project rond steenkool in het Ruhrgebied, met in Duisburg een hommage aan artepovera­pionier Jannis Kounellis. Museum Küppersmüh­le, Duisburg, tot 28/10.

 ?? © rr ?? Frida Kahlo in Londen.
© rr Frida Kahlo in Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium