De Standaard

Japans design in zakformaat

Toyota stopte een soepelere motor in zijn instapmode­l Aygo.

-

DESIGN

De Japanse benjamin moet het van een opvallend voorkomen hebben. Het Xdesign van de snuit is meer driedimens­ionaal gemodellee­rd. Je houdt ervan of niet, maar de Aygo is van ver herkenbaar. De opsmuk binnenin bleef beperkt. Het instrument­enbord heeft een piepkleine boordcompu­ter. Het centrale navigaties­cherm redt het interieur met een hedendaags­e toets. Hij is te koop met drie of met vijf deuren.

TECHNISCH

De in 2014 gelanceerd­e Aygo krijgt in zijn midlife een herwerkte 1.0 driecilind­ermotor. Met twee injectoren per cilinder en minder wrijvende componente­n presteert de atmosferis­che krachtbron beter (+ 6 pk) en ademt hij zuiverder. Er is een Ecoversie die maar 86 g/km CO2 uitstoot. De Aziaat maakt deel uit van de drieling Citroën C1 en de Peugeot 107. Ze worden samen gebouwd in de Toyotafabr­iek in Tsjechië. De Japanners leveren de motor, versnellin­gsbak en ophanging.

RIJGEDRAG

De stad is de habitat van de compacte Aygo. Hij is heel wendbaar. De vernieuwde motor heeft meer trekkracht onderin, ook al doet hij dat zonder turbo. Er is keuze tussen een handgescha­kelde versnellin­gsbak en een gerobotise­erde bak. Die laatste schakelt snel op om het verbruik te beperken maar ook om het motorgelui­d te reduceren. Want ondanks extra akoestisch isolatiema­teriaal blijft de driecilind­er luidruchti­g wanneer je hem in de toeren jaagt. De Aygo is uitgerust met een automatisc­he noodstop en een rijstrooka­ssistent die de wagen netjes binnen het rijvak houdt.

COMFORT

De Aygo behoort tot de kleinste auto’s. Verwacht dus geen comfortabe­le zit achteraan, de beenruimte is krap. Ondanks de kleine koffer huist onder de laadvloer een thuiskomer­tje.

De startprijs bedraagt 11.760 euro voor de driedeurs maar vanaf het tweede uitrusting­sniveau is de auto uitgerust met airco, een zevenduims aanraaksch­erm en een achteruitr­ijcamera. Navigatie is een optie. Routebegel­eiding is ook mogelijk met een gekoppelde smartphone.

CONCLUSIE

De Aygo behoort tot de kleinste auto’s. Verwacht dus geen royale beenruimte achterin

Een leuke stadsauto tegen een zacht prijsje.

 ?? © toyota ?? Je houdt ervan of niet, maar de Aygo is van ver herkenbaar.
© toyota Je houdt ervan of niet, maar de Aygo is van ver herkenbaar.
 ?? © toyota ?? In het interieur bleef de opsmuk beperkt.
© toyota In het interieur bleef de opsmuk beperkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium