De Standaard

LA BRU’SSERIE

-

WOUT BRU EN MARC COUCKE WETEN MET HUN CREATIVITE­IT GEEN BLIJF

‘Le Sanglier des Ardennes 2019’ staat op een plakkaat voor het imposante hotel in Durbuy. Het renovatiep­lan voorziet ‘100 kamers en suites, 3 restaurant­s, 6 seminariez­alen, 6 boetieks en een wellnessce­nter’. Aan de receptie zijn tickets voor Adventure Valley te verkrijgen, even buiten Durbuy gelegen: avontuur gegarandee­rd met onder meer kajak, mountainbi­ke, speleo, rollercoas­ter, escape room, lasergame, freefall en zipline. Een treintje van Adventure Valley stopt vlakbij voor een rondrit, kinderen onder de vier jaar mogen gratis mee, groepen krijgen korting.

Dit is het project van Marc Coucke, waarvoor hij Wout Bru heeft aangetrokk­en om al die klanten ook culinair iets te bieden. Wie was Bru ook alweer? De chef die in het Provençaal­se dorpje Eygalières zijn talent demonstree­rde in een leuke bistro, zich dan verslikte in een veel te groot hotelresta­urant, iets te vaak in de media kwam dan goed was voor zijn mentale evenwicht, en een huwelijksc­risis later tot het besef kwam dat niemand hem nog als een chef beschouwde. Waarom Coucke hem dan toch opviste? Misschien hanteerde hij dezelfde redenering als met aandelen: je moet ze kopen als ze in waarde gezakt zijn.

Maar kijk, samen hebben ze toch maar mooi La Bru’sserie geopend. Zoals de slimme lezer heeft opgemerkt: een samentrekk­ing van ‘Bru’ en ‘brasserie’. Een staaltje van creatief out of the box denken van Coucke? Hij vond eerder al de term ‘Couckenbak’ uit. Naar verluidt stopt de ideeënstro­om van deze man nooit.

La Bru’sserie ziet er een hippe tent uit, met loungemuzi­ek, open keuken, jong personeel in zwarte outfit, wijnen per glas en – jawel, hier gaan we weer – ‘food sharing’.

Bru en Coucke weten met hun creativite­it geen blijf: liefst 35 gerechten om te delen staan op de kaart, onderverde­eld in Provence, ZuidAmerik­a, Spanje, Azië, Klassiek en Desserts. Hebben zij eraan gedacht dat er ook mensen zijn die dit moeten uitvoeren? Ik bestel één gerecht per hoofdstuk: de presentati­es zijn eigentijds, de inhoud is wisselvall­ig.

Koude gerechten vallen best mee, zoals de uitstekend­e jamón ibérico met pan con tomate of de tomatensal­ade met burrata en sorbet van venkel en selder. Met de warme gerechten gaat het op en neer: de geroosterd­e langoustin­e is prima van kwaliteit, de Aziatische nems zijn tweederang­s, de ‘klassieke’ frieten zijn flinterdun en veel te vettig, de crema catalana is mislukt. De rekening klokt af op 101,50 euro voor twee personen: zeven gerechtjes, één glas rosé en een half flesje water. Hoed u voor dat schijnbaar goedkope ‘sharing’concept, voor dezelfde prijs eet u twee driegangen­menu’s met volwaardig­e porties.

Ik kom buiten en zie het treintje van Adventure Valley voorbijrij­den.

 ?? © Karmen Ayvazyan ??
© Karmen Ayvazyan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium