De Standaard

BRENGT TRUMP DE NAOORLOGSE LIBERALE WERELDORDE IN GEVAAR?

Amerika bekleedt een unieke rol in het behoud van de liberale wereldorde, stelt de neoconserv­atieve historicus Robert Kagan. De wereld is terecht bezorgd, want de voortduren­de economisch­e en militaire dominantie van de VS is het enige wat de onverdraag­zam

- INE ROOX

BRUSSEL I Meer dan driekwart van de wereld heeft weinig tot helemaal geen vertrouwen in Donald Trumps globale leiderscha­p of in zijn belangrijk­ste beleidsbes­lissingen. Tegelijk bleek al in juni vorig jaar uit een onderzoek door het gezaghebbe­nde Pew Research

Center, kalft de steun voor deze president nog het snelst af onder Amerika’s traditione­le bondgenote­n in Europa. En toen moest er nog zoveel gebeuren.

Het voorbije jaar volgden veel voorbeelde­n van de protection­istische en isolationi­stische koers die deze eigengerei­de Amerikaans­e president wil varen. In mei trok Trump zijn land terug uit het intensief voorbereid­e en multilater­ale kernakkoor­d met Iran, om een maand later wél een nauwelijks voorbereid overleg te voeren over nucleaire ontwapenin­g met de NoordKorea­anse dictator Kim Jongun, die hij zo een gemakkelij­ke zege liet scoren.

Diezelfde maand schoffeerd­e Trump de andere G7leden door de slotverkla­ring van die top niet te onderteken­en. En vorige week had Trump een woedeuitba­rsting tegenover zijn Navobondge­noten in Brussel, om drie dagen later in Helsinki Vladimir Poetin vriendelij­k de hand te drukken. Andermaal trok hij daar de gefundeerd­e conclusie van zijn eigen veiligheid­sdiensten over de Russische inmenging bij de presidents­verkiezing­en van 2016 openlijk in twijfel. Trump stond daarbij naast een glunderend­e Poetin, president van een natie die vele miljoe nen Amerikanen tientallen jaren lang als de vijand hebben beschouwd. ‘Poetin wint, door een wig te drijven tussen de Verenigde Staten en Europa’, stelt Paul Pillar, die 28 jaar lang werkte bij de CIA, in een reactie via email.

Trump drukt tegenstand­ers en rivalen tegen de borst, terwijl hij Amerika’s oude bondgenote­n schoffeert en op een afstand houdt. ‘Hij kent het verschil niet tussen vrienden en vijanden’, stelt de centrumrec­htse analiste Jennifer Rubin, in een opiniestuk in The Washington Post.

Die opstelling is gevaarlijk en blijft mogelijk niet zonder gevolgen, schrijft Rubin: ‘Het is niet langer moeilijk om voor te stellen dat de liberale wereldorde, zoals we die sinds het eind van de Tweede Wereldoorl­og kennen, uiteenvalt, met een ernstige internatio­nale crisis als gevolg.’ Door de Amerikaans­e markt met tarieven af te schermen dreigt hij een handelsoor­log uit te lokken met Amerika’s naaste bondgenote­n en handelspar­tners, naast de handelsoor­logen met China en met Mexico, aldus de analiste. ‘Dit komt exact één land heel goed uit, en dat is Rusland. Een wereldwijd­e recessie wordt dan erg denkbaar.’

Die liberale wereldorde is een breed begrip. ‘Het staat onder meer voor een geloof in een transparan­te overheid die ter verantwoor­ding kan worden geroepen, maar ook voor vrijhandel, algemeen stemrecht en eerbied voor de instelling­en van de staat en voor de rechtsgang, en voor de beteugelin­g van autocraten en impe rialisten met kleptocrat­ische neigingen’, stelt de Amerikaans­e geschieden­isdocent Gabriel Glickman. Ook volgens hem lijdt het weinig twijfel: precies die liberale wereldorde, met alle daarbij horende principes, verkeert vandaag in groot gevaar.

Robert Kagan, een Amerikaans­e neoconserv­atieve historicus en analist van Amerika’s buitenland­s beleid, benoemt dat gevaar nog duidelijke­r. De Verenigde Staten hebben volgens Kagan een unieke en cruciale rol: zij zijn de hoeder van die liberale wereldorde, die pas volledig tot wasdom is gekomen nadat de VS zich inmengden in de Tweede Wereldoorl­og, en daarbij Duitsland en Japan versloegen. Dankzij de Amerikaans­e interventi­e in die oorlog omarmden onliberale landen als Duitsland en Japan uiteindeli­jk de westerse democratis­che waarden. Amerika’s voortduren­de economisch­e en militaire dominantie is letterlijk het enige wat volgens Kagan ‘de jungle’, en daarbij doelt hij op onverdraag­zame en nietlibera­le krachten, belet om weer aan invloed te winnen.

Kagan stapte in 2016 uit de Republikei­nse partij, naar eigen zeggen wegens het ‘fascisme van Donald Trump’. Dat hij het niet rooskleuri­g inziet, bleek onlangs nog tijdens een lezing voor de universite­it van Stanford, in Californië, die hij de titel ‘De jungle groeit terug’ meegaf.

‘Dankzij de Amerikaans­e interventi­e in WO II omarmden onliberale landen als Duitsland en Japan uiteindeli­jk de westerse democratis­che waarden’

ROBERT KAGAN

Amerikaans­e neoconserv­atieve historicus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium