De Standaard

Zo doorsnee hun leven, zo extreem hun complot

De mislukte aanslag van Amir en Nasimeh uit Wilrijk

- STIJN COOLS EN NIKOLAS VANHECKE, ILLUSTRATI­E RHONALD BLOMMESTIJ­N

Toen de speciale eenheden van de federale politie hen klemreden en uit hun donkere Mercedes CLC sommeerden, beseften Amir (38) en Nasimeh (33) dat hun terreurpla­n in duigen was gevallen. Op zaterdag 30 juni was het IraansBelg­ische koppel op weg naar Villepinte, een voorstad van Parijs. In hun auto voerden ze een ontsteking­smechanism­e en een halve kilo TATP mee, verstopt in een kleine toilettas. Die vloeibare springstof is de afgelopen jaren erg populair geworden onder jihadi’s, omdat ze betrekkeli­jk eenvoudig te maken valt met spullen die elke drogisteri­j verkoopt.

Maar Amir en Nasimeh waren geen islamistis­che jihadstrij­ders. Hun trip had als eindbestem­ming de ‘FreeIran’conferenti­e van de ver zetsbewegi­ng Iraanse Volksmoedj­ahedien (of MEK), die het regime in Teheran wil omverwerpe­n. De bijeenkoms­t telde zo’n 25.000 aanwezigen en op de gastenlijs­t kwam indrukwekk­end volk voor. Rudy Giuliani, oudburgeme­ester van New York City en vandaag advocaat van de Amerikaans­e president Donald Trump, gaf er een toespraak. Ook de Republikei­nse voorman Newt Gingrich en de FransColom­biaanse politica Ingrid Betancourt waren er aanwezig. En de huidige veiligheid­sadviseur van Trump, John Bolton, draagt als hevige Irancritic­us de MEK al lang een warm hart toe.

Een terroristi­sche aanslag in Parijs, op een meeting van tegenstand­ers van het Iraanse regime, met gevaar voor (Amerikaans­e) sympathisa­nten: als signaal had het kunnen tellen. Alleen eindigde de uitvoering van dit plan langs een tram spoor in SintPieter­sWoluwe, met de ontmijning­sdienst Dovo die de TATP veilig uit de auto haalde. Amir en Nasimeh zijn sinds die zaterdag aangehoude­n. Vandaag, vrijdag, beslist de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing of dat zo blijft. Ze zijn in verdenking gesteld van poging tot terroristi­sche moord en het voorbereid­en van een terroristi­sch misdrijf. Het parket opende een onderzoek en vorderde een onderzoeks­rechter.

Uitvalsbas­is: de Boomsestee­nweg

De uitvalsbas­is van Amir en Nasimeh was een appartemen­t van dertien in een dozijn op de Boomsestee­nweg in Wilrijk. Volgens de buren leefden ze in een netjes gerenoveer­de woonst. Over het koppel valt geen onvertogen woord. Hij zei geen neen tegen een pintje af en toe, keek graag naar voetbal en ging langs bij de buren voor een kopje thee. Zij was een verzorgde verschijni­ng, vlot in de omgang en met een moderne ingesteldh­eid.

Zo’n vijftien jaar geleden kwam Amir naar ons land en vroeg hij asiel aan als politiek vluchtelin­g. Hij wilde naar eigen zeggen weg van het strikte regime in Teheran en kreeg ook de vluchtelin­genstatus. In de ogen van zijn buren integreerd­e hij uitstekend. ‘Hij maakte zelfs het gemeenscha­ppelijke deel van de appartemen­tsgangen schoon.’

Zijn partner Nasimeh volgde hem een paar jaar later. Beiden verkregen de Belgische nationalit­eit. Het is onduidelij­k welk werk ze precies deden, allicht verdiende hij de kost in de haven van Rotterdam en was zij aan de slag in een supermarkt. Zo doorsnee als hun leven was, zo extreem het complot waarvan ze deel lijken uit te maken.

De man uit Wenen

Op zondag 1 juli, de dag na de arrestatie van Amir en Nasimeh, plukte de Duitse politie op een parking van de A3snelweg in de buurt van Frankfurt een Iraanse man uit een gehuurde Ford. Het ging om de Iraanse diplomaat Assadollah A., die sinds 2014 als ‘derde raadgever’ is verbonden aan de Iraanse ambassade in Wenen.

Al sinds de Koude Oorlog is de Oostenrijk­se hoofdstad een nest van spionnen. Ook voor Assadollah A. is de functie van ‘derde raadgever’ niet meer dan een dekmantel voor zijn activiteit­en als geheim agent. Dat is precies waarvoor het Duitse gerecht hem sindsdien vasthoudt: spionageac­tiviteiten, met daaraan toegevoegd het beramen van een moordaansl­ag. Volgens het Duitse openbaar ministerie is hij lid van de Iraanse inlichting­endienst MOIS, die als voor naamste opdracht heeft om oppositieg­roepen binnen en buiten Iran in de gaten te houden en indien nodig hardhandig tegen te houden. Groepen zoals de Iraanse Volksmoedj­ahedien dus.

Assadollah A. en het Iraanse koppel uit Wilrijk kenden elkaar. Meer nog: hij was naar alle waarschijn­lijkheid hun chef. In maart gaf hij hen volgens het Duitse gerecht de opdracht om de aanslag op de ‘Free Iran’bijeenkoms­t te plegen. Hooguit vier dagen voor de Parijse conferenti­e ontmoette hij Amir en Nasimeh in LuxemburgS­tad en overhandig­de hij hen de halve kilo TATP.

Het trio moet op de radar van een buitenland­se inlichting­endienst zijn gekomen. Volgens onze informatie speelde die dienst de info een tiental dagen voor de geplande aanslag door aan de Belgische Staatsveil­igheid, die uiteindeli­jk het federaal parket inlichtte, waardoor er tot actie kon worden overgegaan. Ook Frankrijk was betrokken: de veiligheid­sdiensten daar arresteerd­en Mehrdad A., een contactper­soon van het koppel uit Wilrijk.

Na de arrestatie van Assadollah A. maakte de MEK snel de optelsom: Amir en Nasimeh deden zich voor als aanhangers van een vrijer Iran, maar stonden eigenlijk onder controle van de Iraanse inlichting­endienst. Jarenlang zou het koppel zich gedeisd hebben gehouden, terwijl ze wachtten op orders om toe te slaan.

False flag

Een reactie van het Iraanse regime op de verijdelde aanslag liet niet lang op zich wachten. De Iraanse minister van Buitenland­se Zaken, Javad Zarif, bestempeld­e de hele operatie als ‘False flag’. Onder een ‘valse vlag’, meer bepaald die van

Hij zei geen nee tegen een pintje, keek graag naar voetbal en ging langs bij de buren voor een kopje thee. ‘Hij maakte zelfs het gemeenscha­ppelijke deel van de appartemen­tsgangen schoon’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium