De Standaard

Weg vrij voor slimme kilometerh­effing

Bij NVA, Open VLD en CD&V lijkt een consensus gegroeid om een slimme kilometerh­effing voor auto’s in te voeren. Die zou de bestaande verkeersbe­lasting vervangen.

- MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Sinds haar start nam de Vlaamse regering een lange aanloop naar een moderner en groener milieu, energie en ruimtebele­id. Dat moet vandaag, tijdens de laatste ministerra­ad van het politieke jaar, in een definitiev­e en onomkeerba­re plooi worden gelegd. Zo lijkt er na jaren studiewerk tussen de meerderhei­dspartijen NVA, Open VLD en CD&V een consensus gegroeid om tijdens de volgende regeerperi­ode een slimme kilometerh­effing voor auto’s in te voeren.

Die heffing zou de bestaande verkeersbe­lastingen vervangen en zo het gebruik in plaats van het be zit van een wagen belasten, zonder de totale lasten te verhogen. Met een heffing die zich aanpast aan het tijdstip en de plaats waar een auto rijdt, heeft Vlaanderen de ambitie om verkeersst­romen te sturen en de steeds toenemende filevormin­g een halt toe te roepen.

Strengere renovatien­ormen

Zo’n maatregel moet leiden tot een afname van het totale aantal afgelegde kilometers in Vlaanderen, zonder te raken aan de economisch­e groei. ‘Het dossier zal beslissing­srijp zijn voor de volgende Vlaamse regering’, klinkt het in hoge regeringsk­ringen. ‘Na de ver groening van de verkeersbe­lasting en de ontmoedigi­ng van diesel is dit de volgende stap.’ Het is weinig waarschijn­lijk dat een andere – in dat geval wellicht linksere – Vlaamse coalitie het voornemen terugschro­eft.

Met 35 procent is transport verantwoor­delijk voor het grootste aandeel van de CO2uitstoo­t in Vlaanderen, voor gebouwen (30 procent), landbouw (16 procent) en industrie (13 procent). Ook voor die sectoren wil de Vlaamse regering vandaag concrete targets en maatregele­n formuleren om de norm te halen die Europa oplegt: een verminderi­ng van de broeikasga­suitstoot met

35 procent tegen 2030.

Zo liggen er voorstelle­n op tafel om behalve in gebouwen van de Vlaamse overheid het energiever­bruik ook in panden van gemeenten en andere lagere overheden elk jaar met meer dan 2 procent te doen afnemen. Verder wordt gedacht aan strengere energienor­men die gehaald moeten worden wanneer de Vlaming zijn huis renoveert. Ook een verbod om nieuwbouww­ijken uit te rusten met verwarming­ssystemen die draaien op fossiele brandstoff­en, zoals aardolie of gas, ligt op tafel.

Rem op veestapel

Er wordt ook gepleit om een rem te zetten op de groei van de veestapel, die verantwoor­delijk is voor driekwart van de uitstoot die de Vlaamse landbouw veroorzaak­t. Maar dat ligt erg gevoelig bij de christende­mocraten. ‘Landbouw wordt een zeer harde noot om te kraken’, klinkt het.

Behalve voor het klimaatbel­eidsplan, geleid door minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) wordt er ook witte rook verwacht voor het energiepla­n van viceminist­erpresiden­t Bart Tommelein (Open VLD). Vlaanderen moet tegen 2030 27 procent van zijn energie uit hernieuwba­re bronnen halen. Er zou consensus zijn gegroeid om tegen dan te evolueren naar 2 gigawatt aan windenergi­e, minder dan de 2,5 GW die Tommelein had vooropgest­eld. Over de ambitieuze zonneenerg­iedoelstel­ling wordt meer discussie verwacht.

Ook het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen, met daarin de zogenaamde betonstop – het voornemen om vanaf 2040 de bebouwbare oppervlakt­e in Vlaanderen niet meer uit te breiden – moet worden afgeklopt. Maar over de compensati­es voor grondeigen­aars die daar tegenover staan, is het huiswerk nog niet helemaal klaar. ‘Het volledige eindresult­aat zal er nog niet liggen’, klinkt het in regeringsk­ringen. ‘Daarvoor hebben we nog een jaar. Maar we mogen wat verder gaan dan wat vandaag als realistisc­h wordt bestempeld. Deze maatregele­n zullen niet meer teruggedra­aid worden.’

‘Het dossier zal beslissing­srijp zijn voor de volgende Vlaamse regering’, klinkt het in hoge regeringsk­ringen. ‘Na de vergroenin­g van de verkeersbe­lasting en de ontmoedigi­ng van diesel is dit de volgende stap’

Ook een verbod om nieuwbouww­ijken uit te rusten met verwarming­ssystemen die draaien op fossiele brandstoff­en, zoals aardolie of gas, ligt op tafel

 ??  ?? De heffing zou het gebruik, en dus niet het bezit, van een wagen belasten. De boodschap: laat hem thuis.
De heffing zou het gebruik, en dus niet het bezit, van een wagen belasten. De boodschap: laat hem thuis.
 ?? © Peter Hilz/hh ??
© Peter Hilz/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium