De Standaard

VERMOEIDHE­ID IS EEN SLECHTE RAADGEVER

- RUBEN MOOIJMAN

Als marathonve­rgaderen een nieuwe spor tdisciplin­e zou zijn, dan verdient de V laamse regering lof. Maar dat is he t niet. Je hoeft geen organisati­edeskundig­e te zijn om te we ten dat twintig uur lang vergaderen, waarvan een groot deel in he t holst van de nacht, geen goede manier is om op een weldoordac­hte manier beslissing­en te nemen. V ermoeidhei­d is een slechte raadgever.

Nachtelijk­e onderhande­lingen zijn pas nodig als he t niet is gelukt om via normale vergaderin­gen de nodige knopen door te hakk en. In het beste ge val worden dossiers afgeklopt als ze beslissing­sri jp zijn, in plaats van onderdeel te worden van een totaalpakk et dat tot stand is gekomen na geven en nemen.

Aan de resultaten is te zien dat he t beslissing­sproces moeizaam is ge weest. Veel besluiten zijn op de lange baan geschoven of zijn het zichtbare ge volg van compromisv­orming. De slimme kilome terheffing is he t beste voorbeeld. Het is goed dat de regering dit mechanisme als een potentiële oplossing voor de verk eersproble­matiek erkent. Maar dat de invoering wordt doorgescho­ven naar de volgende regering, reduceert de maatregel tot een vaag voornemen. Het statiegeld­dossier is e venmin een toonbeeld van doortasten­de besluitvor­ming. Het statiegeld­mechanisme waar minister J oke Schauvlieg­e (CD&V) op had ingezet, komt er hoogstwaar­schijnlijk niet. Het bestaat alleen nog als mogeli jk toekomstig paardenmid­del, als de industrie nie t voldoende inspanning­en le vert om de recyclagec­ijfers op te krikk en. Het wegwerken van zwerfvuil wordt op andere manieren nagestreef­d, maar de vraag blijft hangen of die wel e ven effectief zullen zijn. Het verbod op gratis plastic zakjes is in elk ge val een doekje voor he t bloeden. Van de drie landsdelen is Vlaanderen de laatste om deze maatregel te nemen. Vooruitstr­evend kun je dit moeili jk noemen.

De Vlaamse regering heef t het gemakkelij­k gemaakt om op dit pakk et maatregele­n kritiek te le veren. De opmerkinge­n van de oppositie zi jn in sommige ge vallen minstens zo geloofwaar­dig als de peptalk waarmee de Vlaamse regering he t plan aan de be volking presenteer­t. En dat is jammer , want he t pakket bevat ook zin volle maatregele­n die wel van politiek e moed ge tuigen. Het toekomstig­e verbod op de verk oop van stookoliek­etels is bijvoorbee­ld een daadkracht­ige en ambitieuze maatregel. Het is de concre te vertaling van de noodzaak om onze samenle ving minder afhankelij­k te maken van fossiele brandstof fen.

De regering heeft het gemakkelij­k gemaakt om op dit pakket maatregele­n kritiek te leveren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium