De Standaard

De ‘gorilla’ brengt Macron in het nauw

Het Élysée verzweeg dat een veiligheid­sagent op 1 mei een betoger hardhandig aanpakte. Pas vorige week werd hij onder druk ontslagen. Een doofpotope­ratie?

- FRANK RENOUT

Er was maar één klap nodig om president Emmanuel Macron in problemen te brengen. Tijdens een demonstrat­ie op 1 mei pakte Ale xandre Benalla een demonstran­t beet, gaf hem een flinke klap op zi jn hoofd, waarna de man op de grond viel. Ook een vrouwelijk­e be toger ze tte hi j hardhandig aan de kant.

Benalla droeg een politieban­d om zi jn arm en had een politiehel­m op. Toen hij zag dat omstanders hem filmden, leek hi j zich snel uit de voeten te willen maken. Dat was nie t voor niks. Benalla was immers een van Macrons persoonlij­ke beveiliger­s. Hij had geen toestemmin­g om op te treden, laat staan klappen uit te delen: op 1 mei liep hi j mee me t de politie als ‘waarnemer’.

Benalla werd door zijn superieure­n twee weken geschorst. Vervolgens mocht hij zich alleen nog bezighoude­n me t be veiligings­kwesties bínnen het Élysée, maar mocht hij niet meer als beveiliger met Macron meereizen. Die disciplina­ire straf werd stilgehoud­en en J ustitie werd nie t geïnformee­rd. Bovendien werd Benalla de afgelopen wek en toch nog gesignalee­rd aan de zi jde van M acron, buiten de muren van he t Élysée. Hij zat zelfs in de spelersbus van Les Bleus na de WKfinale.

‘Crisismana­gement op z’n slechtst’

De Franse pers k wam dag na dag met onthulling­en over de ‘gorilla van Macron’. Steeds reageerde de regering en telkens bleek die versie nie t helemaal te kloppen. De zaakBenall­a groeide in k orte tijd uit tot een staatszaak. Bi j zowel de oppositie als de regeringsp­artij van Macron is er onrust.

‘De minister van Binnenland­se Zaken én de president wisten wat er was gebeurd, maar ze deden niets. Z e stopten he t in de doofpot’, zei de leider van de Socialisti

sche Partij, Olivier F aure. De e xtreemlink­se JeanLuc Mélenchon en de e xtreemrech­tse M arine Le Pen vergeleken de zaak met het Amerikaans­e W atergatesc­handaal. ‘Er wordt hier nu net zoveel gelogen door de regering als destijds bij Watergate’, zei L e Pen.

Het wantrouwen werd mee gevoed door het volgens velen ‘klungelige’ optreden van de regering en he t Élysée. Afgelopen vri jdag werd plots besloten om Benalla alsnog te ontslaan, omdat er ‘nieuwe informatie ’ was opgedok en. Critici zagen vooral een wanhopige poging om de uitslaande politieke brand te doven. T evergeefs. ‘Dit is crisismana­gement op z’ n slechtst’, zei een par tijgenoot van Macron.

Het bleef nie t bi j mondelinge kritiek. Justitie startte een onderzoek en afgelopen week end werd een speciale onderzoeks­rechter op de zaak geze t. Gistera vond raakte bekend dat die Benalla en vier andere verdachten onder meer beschuldig t van ‘ge weldplegin­g in groep’.

De president zwijgt

De Assemblée stelde een eigen onderzoeks­commissie in, onder leiding van Macrons partijgeno­ot Yaël BraunPivet. Vandaag wordt minister van Binnenland­se Zaken Gérard Collomb al gehoord. Door de oprichting van die commissie en de opgelopen spanningen lijkt het F ranse parlement bi jna verlamd. Zaterdag schor tte de voorzitter de debatten op: er werd zo verhit gedisc ussieerd dat de inhoud nauweli jks nog aan bod kwam. Gisteren besloot de regering dan weer om de behandelin­g van een gevoelig wetsvoorst­el uit te stellen. ‘ We kunnen de behandelin­g weer oppikken als de stemming gekalmeerd is’, zei minister van Justitie Nicole Belloube t.

De enige in Frankrijk die er de afgelopen dagen he t zwi jgen toe deed, was de president zelf. Velen leiden uit zijn stilzwijge­n af dat hij iets te verbergen heeft. De oppositie sug gereert dat de president met mensen als Benalla zijn eigen geheime ‘politiedie­nst’ op het Élysée heeft, die ongecontro­leerd in een schemerzon­e werkt en de hand boven he t hoofd wordt gehouden als er iets misgaat. ‘Ik wil graag we ten wat de president daarover te zeggen heeft, want hij is wel de hoogste verantwoor­delijke’, aldus de socialist F aure.

Reputatie op het spel

Macrons direc te be trokkenhei­d staat niet vast. Het is onduidelij­k wat hij wanneer wist en of hij geprobeerd heef t zijn beveiliger uit de handen van justitie te houden. M aar inmiddels heef t Macron schade opgelopen. Zi jn reputatie staat op he t spel.

‘Wij zi jn gek ozen om schoon schip te maken. Die oude politici aan wie een luchtje hing, zijn weggestuur­d’, zei Kamerlid Sonia Krimi van M acrons regeringsp­ar tij LREM. ‘ Wij beloofden voorbeeldi­g te zi jn, er zou een “schonehand­enpolitiek” k omen. W el, daar zijn we ver van ver wijderd.’

‘Wij beloofden voorbeeldi­g te zijn, er zou een “schonehand­enpolitiek” komen. Daar zijn we ver van verwijderd’

SONIA KRIMI

La République en Mar che

 ??  ??
 ?? © afp, belga ??
© afp, belga
 ??  ??
 ??  ?? Alexandre Benalla ‘in actie’ op 1 mei (l.) en met Macron (boven). Waarom heeft het Elysée het parket niet ingelicht?
Alexandre Benalla ‘in actie’ op 1 mei (l.) en met Macron (boven). Waarom heeft het Elysée het parket niet ingelicht?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium