De Standaard

37.468 nieuwe Belgen, steeds minder via naturalisa­tie

-

Vorig jaar verkregen 37.468 inwoners van ons land de Belgische nationalit­eit, zo ’ n tien procent minder dan in 20 16. Dat blijkt uit ci jfers van CD& Vparlement­slid Nahima Lanjri. De afgelopen drie jaar kwamen er in ons land 105.518 nieuwe Belgen bi j.

Dat is gemiddeld een stuk minder dan in de jaren 2000, toen de zogenaamde snelBelgwe t van toepassing was. In 2012 verstrengd­e het parlement de Belgische nationalit­eitswet aanzienli jk. Wie Belg wil worden, moe t minimaal vijf jaar legaal in het land verblijven, één van de drie of ficiële landstalen sprek en en aantonen dat hi j of zi j voldoende geïntegree­rd is en economisch voldoende onafhankel­ijk.

Behalve de gewone administra­tieve nationalit­eitsverwer­ving bestaat er ook een systeem van de naturalisa­ties. Die gunstproce­dure voor mensen die nie t aan alle voorwaarde­n voldoen, staat sinds enkele jaren alleen nog open voor mensen die een buitenge wone verdienste hebben op we tenschappe­lijk, spor tief of sociaal

Het cultureel vlak en zo bijdragen aan de internatio­nale uitstralin­g van België. I n 20 17 verkregen 3.756 personen de Belgische nationalit­eit door naturalisa­tie. Dat relatief hoge ci jfer is he t ge volg van een inhaalbe weging die de commissie Naturalisa­ties al enkele jaren doorvoert. Het aantal naturalisa­tieverzoek­en is immers ineengezak­t, van zo ’n 10.000 per jaar in de periode 1996 2012 tot 175 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de NV AKamerlede­n Sarah Smeyers en W erner J anssens. Voor 2018 staat de teller op 104.

De meeste naturalisa­ties werden verkregen door erk ende VNvluchtel­ingen: Marokkanen, Congolezen, Roemenen, Armeniërs en Turken.

aantal naturalisa­tieverzoek­en is ineengezak­t: van 10.000 per jaar in de periode 19962012 tot 175 vorig jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium