De Standaard

Israël, dat vorige dinsdag nog een groep vluchtelin­gen terugstuur­de, spreekt van een ‘uitzonderl­ijk humanitair gebaar’

-

De Witte Helmen zijn vrijwillig­ers die eerste hulp verlenen aan de bevolking bij aanvallen door het leger van de Syrische dictator Bashar alAssad en zijn bondgenote­n, zoals Rusland. Omdat ze opereren in rebellenge­bied brandmerkt het regime van Assad hen als ‘terroriste­n’. De Witte Helmen worden bedreigd met opsluiting of met executie. Nu het Syrische leger verder oprukt in het zuiden van Syrië, liepen de Wit te H elmen daar nog meer ge vaar.

Achthonder­d Syrische Wit te Helmen en hun families zi jn geevacueer­d naar Israël en ver volgens overgebrac­ht naar Jordanië. Dat heeft de I sraëlische legerradio zondag bericht in een mededeling.

Naar Canada of EU

De hulpverlen­ers en hun familieled­en zullen vandaaruit verder kunnen reizen naar Canada, Duitsland en GrootBritt­annië.

Het Israëlisch­e leger zegt dat het een ‘uitzonderl­ijk humanitair gebaar’ betreft. De evacuatie gebeurde op verzoek van de Verenigde Staten en van de Europese Unie, maar verandert in principe niets aan het Israëlisch­e beleid jegens vluchtelin­gen uit Syrië. I sraël weiger t die op zi jn grondgebie­d op te vangen. ‘Israël houdt vast aan zijn beleid van noninterve­ntie in het conflict in Syrië en blijft het Syrische regime verant woordelijk houden voor alle gebeur tenissen die plaatsvind­en op Syrisch grondgebie­d ’, aldus de mededeling.

Israël stuur t wel voedselhul­p en medische hulp naar burgers die de gevechten in het zuiden van Syrië zijn ontvlucht en op het door Syrië gecontrole­erde deel van de Golanhoogv­lakte zijn terechtgek­omen. Israël houdt sinds 1967 een ander deel van de hoogvlakte op zijn grens met Syrië bezet. Technisch gesproken zijn beide landen nog altijd met elkaar in oorlog .

Aanval tegen Hezbollah

Terwijl I sraël erover wil waken niet in he t Syrische conflic t te worden meegezogen, heef t de regeringNe­tanyahu wel al meermaals een gerichte aanval op Syrisch grondgebie­d uitge voerd, onder meer tegen wapenk onvooien waarvan Israël vermoedt dat ze bestemd zijn voor Hezbollah, een bondgenoot van het Syrische regime en een aar tsvijand van Israël.

Israëlisch­e militairen hielden afgelopen dinsdag nog Syrische vluchtelin­gen tegen die het door Israël bezette deel van de Golanhoogv­lakte probeerden te bereiken. Israël vindt dat er genoeg ri jke Arabische landen zijn die Syrische vluchtelin­gen kunnen opvangen. T oen een groep burgers op zo ’n 200 meter een legerpost op de Golan was genaderd, riep een Israëlisch­e officier in het Arabisch dat niemand hen k waad wilde berokk enen, maar dat ze wel moesten terugk eren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium