De Standaard

En op het einde winnen de Duitsers

- NICO TANGHE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Binnenkort is he t Dday voor de Europese autosec tor. Op 1 september worden de uitstootno­rmen voor auto ’s, mede door het emissiesch­andaal bij Volkswagen (VW), een stuk strenger. Vanaf dan mogen alleen maar nieuwe auto’s worden verkocht die ge test zijn volgens de W orldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Voor VW dreigt dan een probleem, wee t Reuters.

Veel autofabrik­anten, waaronder VW, hebben immers de nieuwe, strengere Europese uitstoot test onderschat. Die is bijzonder tijdrovend en neemt voor één model algauw 48 uur in beslag . Waardoor de officiële keuringsin­stanties te weinig personeel en materiaal dreigen te hebben om alle nieuwe automodell­en op ti jd aan de procedure te onderwerpe­n. Want ook alle bestaande modellen moeten voor 1 september gek eurd worden.

Volkswagen alleen al moe t er in k orte tijd zo’n 200 modellen/varianten door jagen. En dat ze t de Duitse autobouwer voor problemen, want door de flessenhal­s bi j de Europese keuringsin­stanties dreigen de voorraden on verwacht groot te worden. T ot 250.000 auto’s van VW dreigen daar wereldwijd last van te kri jgen, waardoor ze voorlopig niet verkocht kunnen worden.

Om de overlast te beperk en, kondigde VW eerder al aan dat he t overwoog om tussen begin augustus en eind september de moederfabr­iek in Wolfsburg (en mogelijk ook Zwickau) enkele dagen per week stil te leg gen. Maar wellicht volstaat dat nie t. Want volgens Reuters wil VW vanaf augustus nu ook e xtra grote parkings huren om alle auto’s die op een k euring wachten tijdelijk te kunnen stockeren. Bijvoorbee­ld op de tarmac van de nieuwe luchtha ven BerlijnBra­ndenburg, waarvan de bouw ver achter is op het voorziene schema.

Volkswagen heeft ervaring met het huren van grootschal­ige parkings. Nadat het in de V S ruim 300.000 sjoemeldie­sels moest terugkopen vanwege Dieselgate, huurde de Duitse autobouwer in de V S liefst 37 massaparki­ngs om de auto’s tijdelijk te kunnen stallen. Gaande van een oud stadion in De troit tot een terrein in de dorre Californis­che woestijn nabij Victorvill­e, waar voorheen oude vliegtuigw­rakken hun laatste rustplaats kregen.

Dat was een dure grap, die nie t verhinderd­e dat VW in de eerste helf t van dit jaar een recordverk oop realiseerd­e van 5,5 miljoen verk ochte auto’s wereldwijd. En dat er zelfs in Duitsland in he t voorbije kwartaal een rebound werd opgetekend van de dieselverk oop (DS, 18 juli) .

In België zien we die wederopsta­nding nog nie t. Mede door de gelijkscha­keling van de acci jnzen op diesel en benzine worden hier vooral de kleinere, nie tprofessio­nele dieselrijd­ers naar benzine geduwd (zie hiernaast). Maar of de duurdere diesel in ons land voldoende zal zi jn om de wederopsta­nding van VW (en zi jn nieuwe euro6 dieselwage­ns) tegen te houden, valt af te wachten. De be wering dat op he t einde de Duitsers alti jd winnen, is nog nie t dood. Na het mislukte WK in R usland misschien wel in het voetbal, maar zeker niet in de autoindust­rie. Dat be wijst de opmerkelij­ke veerkracht van VW .

VW wil vanaf augustus parkings huren om alle auto’s die op een keuring wachten te stockeren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium