De Standaard

Peter Sagan op recordjach­t

-

Een Tour met of zonder Peter Sagan: het is een wereld van verschil. De Slovaak zal nooit de Tour winnen, maar zorgt in zijn eentje voor meer spektakel dan gelijk welke ploeg.

CARCASSONN­E I Drievoudig Wereldkamp­ioen Peter Sagan liet zich de voorbije drie dagen in drie gedaanten zien: als winnaar , als man die zichzelf oversti jgt en als voorbeeldi­ge knecht.

1. Winnaar

Sagans coach P atxi Villa weigert he t woord ‘re vanche’ in de mond te nemen, maar he t is duidelijk dat zi jn oogappel me t een duidelijke missie naar deze T our is gekomen: op zijn manier tonen dat het vorig jaar fout was dat de UCIwedstri­jdjury hem uit de Tour zette. Dus won hij vrijdag in een knappe sprint in Valence van Europees kampioen Ale xander Kristoff en de F ransman Arnaud Démare. M et e ventueel nog een sprint in P au donderdag en de ChampsElys­ées zondag – die hi j nooit eerder won – kan Sagan op vijf zeges af klokken.

‘Het is nie t omdat alle topsprinte­rs zo goed als naar huis zjni dat de sprints nu meer geordend verlopen. Integendee­l. Omdat iedereen nu denkt dat hij kan winnen, is er meer chaos. N eem Valence: de laatste kilome ter zat ik nog in 25ste positie. Ik moest een sprint trekken om op 500 me ter van de streep om in he t wiel van Kristoff te rak en. P arijs is een aparte sprint. Een aantal renners leeft alleen daar naar toe.’

2. Masochist

In de Drôme vri jdagavond liet Sagan zich ont vallen dat hi j op Mende een snipperdag zou nemen. Maar toch zat hij in de lange vlucht en eindigde Sagan als vierde. Jawel, de man van alle terreinen en alle seizoenen. ‘Ik weet dat jullie op zoek zijn naar die specifieke quote, maar ik vind P eter niet beter dan in 2012 of in 2016’, zegt diens coach P atxi Villa. ‘I n 2015 was hij er toch ook al vijfde? Hij is niet beter. Tenzij hij nog een rit wint...’

Sagan zelf beweerde dat hij ‘eigenlijk per abuis zaterdag in de ontsnappin­g van de dag was geraakt’. ‘Tot twee keer toe werd ik bergop gelost, e venveel k eer kwam ik terug . Op de slotklim reed ik mijn eigen tempo. En daarna waren er nog t wee redeli jk vlakke kilometers. Zo word je vierde en verbaas je jezelf .’

Sagan rept er zelf me t geen woord over, maar dit was onrechtstr­eeks ook een oefening voor het WK in I nnsbruck, waar hi j opnieuw wereldkamp­ioen wil worden en waar de finale gelijkaard­ig is. Sagan deed niet zomaar masochisti­sch om masochist te zijn. Hij kickt nu eenmaal op truien en rijdt daarom ook na één jaar onderbreki­ng he t Europese kampioensc­hap in Glasgow.

3. Meesterhel­per

Eenzelfde verhaal gisteren in de Tarn. Peter Sagan sleurde van bij de start zo hard dat er heel wat sprinters én Belgen in de problemen kwamen.

‘Uiteindeli­jk gingen we er me t een grote groep vandoor. Het was de bedoeling dat ik de rode loper uitrolde voor Rafal Majka naar de voet van de Pic de N ore toe, de zwaarste klim van de dag. Ik controleer­de een bee tje de ontsnappin­g. En ik probeerde ook zo lang mogelijk vooraan te blijven, maar op de klim zelf was mijn rol uitgespeel­d’, zei de man die tussendoor na de tweede Alpenrit aankondigd­e dat hi j gaat scheiden van zi jn vrouw Katarina. H et heeft alvast geen invloed gehad op zijn koersgedra­g. Integendee­l. Sagan is bezig aan net zo’n dolle Tour als twee jaar geleden toen hij ook in de bergen voor spektak el zorgde. ‘H ij maakt nu eenmaal graag koers, elke dag weer’, aldus Villa. ‘Hij wil zo veel mogelijk punten pakk en, zo veel mogelijk koersen winnen. Peter is effectief een recordman.’ En maar goed ook voor de T our zelf.

‘Hij wil zo veel mogelijk punten pakken, zo veel mogelijk koersen winnen. Peter is effectief een recordman.'

PATXI VILLA Coach Peter Sagan

 ?? © Yuzuru Sunada/belga ?? Zelfs in etappes die hem niet liggen kiest Peter Sagan voluit voor de aanval .
© Yuzuru Sunada/belga Zelfs in etappes die hem niet liggen kiest Peter Sagan voluit voor de aanval .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium