De Standaard

Warme bewaking voor warme dagen

Nu de cipierssta­king voorbij is, moeten we werk maken van een menselijke­r detentiebe­leid, schrijft SISKA DEKNUDT. ‘Niemand komt hier ongeschond­en uit.’

-

De staking van de cipiers is voorbij. I n de ge vangenisse­n probeer t men de draad weer op te pakk en, maar ik voel dat er nog een onbehagen in mijn lijf hangt dat me verhindert mijn vertrouwde elan terug te vinden. Bij veel collegaaal­moezeniers en geestelijk­e zorgverstr­ekkers merk ik he tzelfde gevoel.

Tijdens de staking was er de dagelijkse strijd om ons werk te kunnen doen: aanwezig zijn en luisteren. Elke dag dezelfde vragen. Kan ik wel naar binnen? I s er iemand die de deur naar de vleugels, waar de gedetineer­den verbli jven, kan en wil openmaken? G elukkig was er een stille solidarite­it onder de aan wezigen.

De celdeuren ble ven dicht, maar vanwege de hitte werden na de middag de kleine luikjes in de celdeuren opengezet. G edetineerd­en hoorden onze stem en onze voetstappe­n. Door met de armen te zwaaien ga ven ze ons een tek en dat ze nood hadden aan een gesprek. Zi j schoven een stoel tot bi j he t openstaand­e luikje en van deur tot deur gingen wij door de knieën om te luisteren.

Gitzwart mannetje

De staking is dus voorbij, maar er blijven veel vragen hangen. Waarom is he t zo moeili jk de gede tineerden een stem te geven? Waarom laten we onze protestste­m nie t luider klinken? In de oude basiswe t stond dat een gevangenis­straf ‘ leed moet toe voegen in verhouding tot de misdaad’. Dat principe is er intussen uitgehaald, maar geldt het stiekem niet nog altijd?

Opkomen voor de belangen van de gedetineer­den wordt vaak er varen als een klap in he t gezicht van de slachtoffe­rs. Het blijft een moeilijke evenwichts­oefening, maar in elk gesprek dat ik met de daders voer, is het slachtoffe­r aan wezig. Straf feloosheid is geen optie. In eer en geweten kan ik zeggen dat ook gedetineer­den de noodzaak van de straf niet betwisten. M aar hoe gaan we als samenlevin­g om me t die straf ? W elke onderligge­nde visie steekt achter het huidige detentiebe­leid?

In gesprekken met gedetineer­den die een straf uitzit ten voor een levensdeli­ct, is me duideli jk geworden dat zij tijdens hun proces zonder uitzonderi­ng worden opge voerd als gitzwarte manne tjes die alleen uit hun misdrijven bestaan. Na hun veroordeli­ng worden ze, vaak nog zeer jonge mensen, opgesloten in hun cel. Hun zwar te manne tje verdwi jnt in een groot dossier dat de eerste tien jaar niet meer wordt opengemaak­t.

Wat ze ook doen, hoe ze zich ook gedragen, het zwarte mannetje blijft tussen de bladzijden van dat dossier zitten en hang t alti jd als een schaduw in hun cel. Ze vragen zich voortduren­d af of ze ooit nog de kans krijgen iemand anders te zi jn dan een dader. Tijdens de stakingsda­gen nog meer dan anders.

Terug uit Tilburg

Soms vragen ze of er in de gevangenis geen mensen aanwezig kunnen zijn die de moeite nemen hen echt te leren kennen. Ze denken daarbij niet aan de geesteli jke zorgverstr­ekk ers of aan de hulpverlen­ers, ze denk en aan de bewakers. Ze willen zo graag laten zien dat ze meer zijn dan alleen maar het misdrijf dat ze hebben gepleegd. Dat kan alleen bij mensen die veel in hun nabi jheid vertoeven.

Ik wil daarom een vurig pleidooi houden voor een ‘warme be waking’, gekoppeld aan een degeli jke opleiding. Een ‘warme be waking’ wordt gegeven door be wakers die verder kunnen en mogen ki jken dan he t zwarte manne tje van de gepleegde feiten. Bewakers die voorbij de straf en de veiligheid kijken en ook ruimte maken voor een groeiproce­s in de detentiepe­riode.

Ik heb gezien hoe erg de Belgische gedetineer­den die een ti jd in de ge vangenis van Tilburg doorbracht­en, leden onder het verlies van die warme bewaking, zodra ze weer in een Belgische cel werden ondergebra­cht. In Nederland bestaat die warme bewaking al lang. Ik heb gehoord me t hoeveel respect ze over die bewaking spreken.

Is onze samenlevin­g, ook in tijden van crisis en beperkte middelen, bereid te investeren in een warme be waking voor de Belgische ge vangenisse­n? Het is niet logisch en bovendien oneerli jk iemand jaren op te sluiten in een omge ving waarin voortduren­d wordt ver wezen naar zijn daderschap, en dan te veronderst­ellen dat hij er als een be ter mens buiten komt. Je moet al heel sterk in je schoenen staan om ongeschond­en uit de gevangenis te komen. De meesten komen er al erg geschonden binnen. Wie bi j elk incident schreeuwt om een veiliger samenle ving, moe t ook de moed opbrengen om verder te kijken dan een de tentiebele­id dat roept om de eeuwigdure­nde opsluiting van de on verbeterli­jke crimineel.

Er valt geen volle witte lijn te trekken tussen de goeden en de slechten. Wie dat beweert, creëert een vals veiligheid­sgevoel

Stille ruimte

Ik hoop daarom dat er op de plannen voor de nieuwe ge vangenisse­n plaats is voorzien voor een stille ruimte. Een plek waar de gedetineer­de op een gepaste manier aan introspect­ie kan doen. Een plek waar zijn zachte kant een veilige ruimte krijgt.

Ik hoop dat de ge vangenisdi­recties een goed rappor t krijgen als ze niet alleen over de veiligheid waken, maar ook een prioriteit mak en van werk, opleidinge­n en passende ac tiviteiten. Zeker bij lang gestraf ten is dat een noodzaak.

Ik hoop dat er ook ruimte k omt voor een groeiproce­s. T ransitiehu­izen voor gevorderde­n, waarin gedetineer­den nieuwe kansen krijgen op maat.

Ook onder de beste voor waarden kan niemand voork omen dat er op een dag iets fout loopt. Wie beweert een risicoloos alternatie­f te kunnen aanbieden, gaat voorbij aan de complexite­it van elke mens. Er valt geen volle witte lijn te trekk en tussen de goeden en de slechten. Wie dat be weert, creëert een vals veiligheid­sgevoel. Het kan nie t, want er is e venmin een volle wit te li jn tussen he t goede en het kwade in ieder van ons. Wij, en met ons de samenle ving, leven in de dynamiek van dat spanningsv­eld.

 ?? © belga ?? Tropische temperatur­en tijdens de cipierssta­king? Dan mogen de kleine luikjes in de celdeuren open.
© belga Tropische temperatur­en tijdens de cipierssta­king? Dan mogen de kleine luikjes in de celdeuren open.
 ??  ?? SISKA DEKNUDTWie? Aalmoezeni­er penitentia­ire instelling Beveren Wat? Een gedetineer­de die in de gevangenis wordt gereduceer­d tot zijn misdrijf, komt er niet als een beter mens uit
SISKA DEKNUDTWie? Aalmoezeni­er penitentia­ire instelling Beveren Wat? Een gedetineer­de die in de gevangenis wordt gereduceer­d tot zijn misdrijf, komt er niet als een beter mens uit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium