De Standaard

Jong, goedgebekt en rechtser dan zijn voorganger

De nieuwe leider van de Spaanse conservati­eve Partido Popular moet de kiezers van Ciudadanos terughalen. Hij zal een rechtsere koers varen dan zijn voorganger, Mariano Rajoy.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Als de Partido Popular (PP) wilde aantonen dat ze de pagina omslaat en een andere k oers gaat varen, dan k on ze met Pablo Casado geen be tere leider kiezen. De jonge politic us (37) heeft tijdens het buitengewo­ne partijcong­res van afgelopen vrijdag en zaterdag me t 57,2 procent van de stemmen zi jn rivaal, de meer gematigde Soraya Sáenz de Santamaría, verslagen. Casado moe t de jonge, conservati­eve kiezers die nu naar Ciudadanos zijn overgelope­n, aantrekken. Vandaag is de PP de par tij met het oudste electoraat in Spanje.

Tegen euthanasie

In zijn overwinnin­gstoespraa­k zei Casado zaterdag dat hi j de mensen van de balkons en de vlag gen wilde ver tegenwoord­igen. Dat zijn de mensen die ten tijde van de Catalaanse onaf hankelijkh­eidscrisis met hun vlag gen aan de balkons hun steun voor een unionistis­ch Spanje toonden, de mensen die voor Ciudadanos kiezen.

Casado wil he t separatism­e in de kiem smoren. Hij vindt dat par tijen die naar de onafhankel­ijkheid van hun regio stre ven, illegaal moe ten worden verklaard. De nieuwe leider wordt in de par tij tot de clan gerekend die vindt dat M ariano Rajoy, de vorige par tijleider en premier van Spanje, nie t krachtdadi­g genoeg heeft opgetreden in Catalonië. I n een interview met El Mundo zei hij onlangs dat artikel 155, waarmee M adrid een deel van de be voegdheden van de Catalaanse regering overnam, veel vroeger had moe ten worden toegepast.

Met deze nieuwe leider zal de par tij waarschijn­lijk meer naar rechts opschui ven. Casado wil de abor tuswetgevi­ng verstrenge­n, euthanasie verbieden en hi j vindt dat een huweli jk een verbinteni­s tussen een man en een vrouw is. H et zijn ideeën die bi j meerdere conser vatieve politici van de P artido Popular leven.

Dichter bij Aznar

Zijn ideologisc­h profiel lig t veel dichter bij dat van J osé María Aznar, de voorganger van Mariano Rajoy. Het was premier Aznar die hem tussen 2009 en 2011 als kabine tschef liet proeven van het grotere politiek e werk. In 2015 zei Aznar: ‘Als ik ooit iemand anders zou moeten worden, laat me dan Casado worden. Hij is een fantastisc­he man. ’

‘Als ik in iemand anders zou moeten transforme­ren, laat me dan Casado worden’

JOSÉ MARÍA AZNAR Voormalig boegbeeld van de Partido Popular

 ?? © afp ?? Pablo Casado ‘is fantastisc­h’.
© afp Pablo Casado ‘is fantastisc­h’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium