De Standaard

Hoe het statiegeld voor vijf jaar begraven werd

Statiegeld in één nacht van breekpunt naar stok achter deur Soloslim Schauvlieg­e effende pad voor streng afvalplan Climax Vlaamse regeerperi­ode verdroeg geen uitstel

- MATTHIAS VERBERGT

Toen Vlaams ministerpr­esident G eert Bourgeois (NV A) zaterdagoc­htend – op de nationale feestdag – rond halfzes kwam aandragen me t een wi jntje uit het Catalaanse Priorat om het bezegelde akkoord te vieren, hadden de ministers van de Vlaamse regering haast twintig uur lang vergaderd. Doorgaans wordt zo ’n marathonbi­jeenkomst meermaals onderbrok en voor apart overleg. Maar ditmaal beseften de excellenti­es dat, als ze het orgelpunt op hun regeerperi­ode zuiver wilden laten klinken, een karrenvrac­ht aan knopen ontward of desnoods doorgehakt moesten worden.

Eenvoudig was die oefening nie t. K limaat, energie en ruimte – de drie hoofdbrokk­en – zijn uiterst technische materies. Bart Tommelein (Open VLD), bevoegd voor Energie, en J oke Schauvlieg­e (CD& V), be voegd voor Omge ving en N atuur, stonden er ondanks aandringen van Bourgeois op hun Energie en Klimaatpla­n – hoewel inhoudelij­k innig ver weven – apar t te houden. ‘ Als er ergens aan een knop werd gedraaid, dan bewoog er elders ook altijd iets’, zegt een minister.

Geheim overleg

Net als over he t Beleidspla­n R uimte Vlaanderen – me t daarin de be tonstop – werd over beide dossiers dan ook pas lang na middernach­t beslist: het is altijd moei lijk een fiat te ge ven aan andermans dossiers zonder de garantie dat de eigen strijdpunt­en binnen zijn.

Dat gold bij uitstek voor de vierde en met voorsprong meest besprok en t wistappel: Schauvlieg­es Verpakking­splan, met daarin het statiegeld op blik en PET flessen. De CD&Vminister wilde dat nie t agenderen omdat Open VLD en NV A die maatregel niet zagen zitten, maar de coalitiepa­rtners hadden haar donderdag, toen de ministers in alle stilte al een eerste keer samenzaten, duidelijk gemaakt dat uitstel tot september geen optie was.

In het plan stonden immers nog tal van andere maatregele­n om zwerfvuil tegen te gaan. Nadat de afvalprobl­ematiek de afge lopen weken prominent in beeld was gekomen – de troep in Werchter, de bekers op de Gentse Feesten en het vuilnis op de stranden – beseften Bourgeois en Oostendena­ar en viceminist­erpresiden­t T ommelein dat er dringend nood was aan een signaal.

Dat had ook Schauvlieg­e door. Met haar voortvaren­de communicat­ie over statiegeld in mei had ze enerzijds het maatschapp­elijke debat over zwer fvuil mee op gang getrokken, maar zich anderzi jds ook vastgerede­n. Buitengaan met een Verpakking­splan zonder het woord statiegeld erin, was geen optie meer. Door toch akkoord te gaan om het Verpakking­splan af te kloppen, kon het statiegeld er alsnog ingeschrev­en worden, zij het als stok achter de deur in 2023.

Het gevoel van urgentie had Open VLD en NVA toegelaten om de sector sterk onder druk te zetten om strenge productie en recyclaged­oelstellin­gen te slikken, met forse boetes indien die nie t worden gehaald. Samen met de mogelijkhe­id om meteen van start te gaan met proefproje­cten, overhaalde dat Schauvlieg­e om akkoord te gaan en de beslissing te begra ven tot wellicht nie t de komende, maar pas de daaropvolg­ende Vlaamse regering. Want wanneer 2023 ten einde is, zi jn er enk ele maanden later alweer verkiezing­en. De socialisti­sche oppositie vertaalde dat als: ‘Ze heeft de plannen van de lobby moe ten slikken.’

Vrijdagavo­nd legden Schauvlieg­e en Bourgeois de basis van dat plan tijdens een onderling overleg . P as in de laatste uren van de onderhande­lingen werd dan uiteindeli­jk het gehele Verpakking­splan goedgekeur­d. Waarna Bourgeois zijn fles wijn bovenhaald­e. Of dat er een was metstatieg­eld, daarover kon men geen uitsluitse­l ge ven.

Nadat de afvalprobl­ematiek prominent in beeld was gekomen – zoals met het vuilnis op de stranden – beseften Oostendena­ar Tommelein en Bourgeois dat er nood was aan een signaal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium