De Standaard

Duizenden andere dingetjes

-

Ik zit vast. Op zich is die mededeling nite zo interessan­t als bi jdrage aan he t maatschapp­elijk debat. Maar ik leef volgens de wet van Ugol. Die stamt, naar ik heb horen zeggen, uit de duistere wereld van seks en erotiek, maar is ook daarbuiten per fect bruikbaar. Volgens de we t van Ugol is he t antwoord on veranderli­jk ‘nee ’, zodra iemand zich afvraagt ‘Ben ik de enige die …?’ Daarom neem ik maar aan dat ik nie t de enige ben die vastzit. W aarschijnl­ijk zit u net zo erg vast.

Ik zit dus vast. V olgens mij weet ik heel exact wat er mis is met de wereld. Ik heb er krantenart­ikelen over gelezen. Ik heb het lek boven water. Ik kan er op aanvraag een boeiend verhaal over komen vertellen. Maar nu het tijd wordt om echt iets te gaan doen, nu loop ik zoals gezegd vast. W ant ik zou wel degelijk iets willen doen, maar ik raak afgeleid door al die duizenden dingen die ik daarnaast ook nog moet doen. Het lijkt wel alsof het er iedere dag meer worden.

Neem dagelijks het aanrecht af met een warme, vochtige doek; wrijf het vervolgens droog met een microvezel­doek. Controleer iedere vier wek en je bandenspan­ning . Check wek elijks je banksaldo. Be waar de originele verpakking van je telefoon; alleen met originele verpakking worden reparaties in over weging genomen. Gie t om de week een fles azijn in de wc en laat vierentwin­tig uur in werken alvorens me t lauw water na te spoelen. Ga je binnenkort met vakantie? Denk aan je zorgverzek ering! Vergelijk je zorgverzek­ering! Neem een betere zorgverzek­ering!

De politiek e en maatschapp­eli jke thema’s van dit moment zi jn groot, en juist daarom kom ik zo hopeloos vast te zit ten. Kon ik lange tijd als commentato­r nog wel wegkomen met wat morele scherpsli jperij en wat gebrom op een beetje corruptie, nu lijkt bij ieder onderwerp dat zich aandient de toekomst van heel Europa in het geding. We verliezen collectief de greep op ons be staan en dat vraag t nie t om meningen, maar om verlossing. En juist aan verlossing kom ik steeds opnieuw weer niettoe, omdat ik nog die duizend andere dingetjes heb te doen.

Blijf langer zelfstandi­g thuis wonen. Download een app. Update je software. Vul je formulier in. Bewaar het kaartje van de metro niet naast je sleutels. Zit je beddengoed in de was, strooi danb aking soda over het matras. Check dagelijks je instelling­en. Bescherm je data tegen diefstal. Werk mee met de overheid in het bestrijden van hittestres­s. Berek en je pensioen. Draag zorg voor de buren. Bi j gebruikssc­hade veroorzaak­t door he t nie topvolgen van de gebruiksvo­orschrifte­n vervalt de garantie.

Eigenlijk zou ik he t vandaag moe ten hebben over de grote thema’s. Over globali ... over transAtla … over Poe … en Tru … over klimaatsch­ade door we tenschappe­lijke vooruitgan­g. Over de privatiser­ing van alles, waardoor de publieke sfeer, de publieke omroep, de publieke zaak kleiner wordt en iedereen zelf … Over de positie van he t Westen, dat zich met zelfverted­ering lange tijd omringd waande door achterli jke culturen en misdadige regimes, en dat nu opeens door die achterlijk­e culturen en regimes wordt ingehaald en gedwongen wordt zelf …

Het zijn allemaal grote zorgen. Je zou er iets aan moe ten doen. Dingen veranderen alleen door iets te doen en je moet bij jezelf

We verliezen de greep op ons bestaan en dat vraagt niet om meningen, maar om verlossing. En juist daar kom ik niet aan toe

beginnen, zeggen de filosofen. Dus zou ik vandaag met de revolutie moeten beginnen in de prakti jk, aangezien ik k ennelijk zo goed snap hoe de wereld werkt. a,J echt, dat zou ik, er komt alleen steeds weer iets tussen.

Burgers moe ten par ticiperen in hernieuwba­re energie. Burgers moeten controles van de politie verlichten in de luchthaven. Burgers moe ten vaker reageren op wetsvoorst­ellen. Burgers moe ten meewerken aan een gezonde leefomgevi­ng. Burgers moeten schone lucht eisen bij de gemeente. Burgers moeten meer invloed krijgen op de vorming van een kabine t. Burgers moeten het initiatief nemen. Burgers moeten signalen van ondermijni­ng met de overheid delen. Burgers moeten in de gemeentepl­antsoenen de rozen snoeien boven he t vijfde oog.

De wereld wordt groter , wilder, harder, ruiger, minder westers, en je moe t alles zelf … Scan zelf je boodschapp­en. Breng zelf je vuilniszak naar de vuilverbra­ndingsinst­allatie. Verhoog zelf je defensieui­tga ven. Verdedig zelf je grenzen. Er valt veel voor deze ont wikkeling te zeg gen, al was het maar vanuit een weemoedig soort realisme. Het is alleen lastig als je gewend was gezellig met elkaar over politieke thema’s te praten. De wereld heef t er geen ti jd meer voor. Zelf heb je er geen ti jd meer voor. Je wilt wel werken aan scenario’s voor de toekomst, maar je bent te druk metdie duizenden dingen die er iedere dag bjkiomen. Wek zelf je energie op. Regel zelf alles 2 4/7 online.

 ??  ?? MAXIM FEBRUARI Jurist, filosoof, schrijver en columnist bij NRC Handelsbla­d, waar deze bijdrage eerder verscheen.
MAXIM FEBRUARI Jurist, filosoof, schrijver en columnist bij NRC Handelsbla­d, waar deze bijdrage eerder verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium