De Standaard

600.000 Vlaamse gezinnen moeten van de stookolie af

Met een batterij aan milieu en energiemaa­tregelen wil de regeringBo­urgeois de duurzame toekomst van Vlaanderen definitief verankeren.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT ILLUSTRATI­ES JORIS SNAET

‘Ik gebruik nie t vaak he t woord historisch, maar hier mogen we spreken van een onomkeerba­re omslag die ertoe zal leiden dat dit breed gedragen beleid een spoor zal volgen dat alleen nog maar doorge trokken kan worden. ’ Bi j de voorstelli­ng van de oogst van zi jn superminis­terraad spaarde V laams ministerpr­esident Geert Bourgeois de grote woorden niet.

Tal van maatregele­n inzak e klimaat, energie en ruimte zi jn de c ulminatie van vier jaar regeringsw­erk. De ruimtelijk­e verrommeli­ng wordt een halt toegeroepe­n, hernieuwba­re energie en een eficiënter gebruik ervan worden de norm en zowel lucht als natuur wordt properder , klopt de Vlaamse regering zich op de borst. V ooral van de geplande be tonstop in 2040 is de budgettair­e impac t enorm. ‘ M aar nie ts doen is altijd duurder’, is he t antwoord.

Miss Worldakkoo­rd

‘Het adagium was: ambitieuze doelstelli­ngen, maar ook ambitieuze engagement­en’, aldus Bourgeois. Toch is het aan de volgende Vlaamse regering om de fac tuur op te stellen, plannen te recycleren en de vele resterende losse eindjes aan elkaar te breien. Dat Bourgeois be weerde dat ‘ dit de grootste V laamse her vormingsre­gering ooit is’, werd door de oppositie op hoongelach onthaald. ‘De superminis­terraad is uitgedraai­d op een M iss Worldakkoo­rd: wereldvred­e beloven, maar nie t zeg gen hoe’, reageerde de SP .A. ‘Deze regering beslist vooral om nie t te beslissen en om alles door te schuiven naar de volgende regering’, klinkt het bij Groen. Ook Vlaams Belang spreekt over een ‘doorschuif­ministerra­ad’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium