De Standaard

Elke nieuwe werknemer kan 1.000 euro extra verdienen

Om meer mensen aan een job te helpen, zullen nieuwe werknemers van hun werkgever een belastingv­rije premie kunnen krijgen.

- MATTHIAS VERBERGT

Wie zijn job verliest door medische overmacht maar elders terechtkan, zou recht krijgen op een premie van 1.800 euro voor outplaceme­nt

De federale begrotings­bespreking­en naderen hun einde. M aar ook de arbeidsdea­l waarop premier C harles M ichel (MR) broedt en die meer mensen aan de slag moe t helpen , kri jgt intussen vorm. Een van de maatregele­n waarover de par tijen een akkoord hebben bereikt, is een premie van 1.000 euro die werkgevers aan nieuw aange worven werknemers kunnen geven als ze minstens drie maanden in dienst blijven.

De federale regering stelt de premie vri j van belastinge­n. Dat fiscale voordeel moe t werknemers en werkge vers e xtra stimuleren om elkaar te vinden. Nieuwe werkkracht­en me t een contract van onbepaalde en bepaalde duur k omen in aanmerking. De regering sprak wel af om er bij de uitwerking van de maatregel op toe te zien dat die niet tot misbruik leidt. Zo mag de premie niet in de plaats k omen van een deel van het normaal belaste loon.

De regeringMi­chel raakte het ook eens over enk ele andere maatregele­n die de paradox tussen het grote aantal inactieven en het overaanbod aan vacatures moeten helpen oplossen. G epensionee­rden en gehandicap­ten zullen een voudiger aan de slag kunnen gaan zonder hun belastingv­oordelen te verliezen. M et de deelstaten zal dan weer worden overlegd hoe werknemers beter gestimulee­rd kunnen worden om in een ander ge west te werken.

Ook enk ele andere concre te zaken zijn al afgeklopt. Wie zijn of haar job verliest door medische overmacht maar wel elders terechtkan, zou recht kri jgen op een premie van 1.800 euro die de outplaceme­ntkosten moe t dekken. Denk aan iemand die door een opgedane allergie ergens niet meer kan werken.

Er komen ook meer aansporing­en om mensen aan de slag te krji gen in een knelpuntbe­roep. De gewestelij­ke premie voor werkzoeken­den die een opleiding voor een knelpuntbe­roep volgen, wordt fiscaal vri jgesteld. Z o’n werkzoeken­de zal ook zi jn werklooshe­idsuitkeri­ng tijdens de opleiding niet zien afnemen.

Arco en de F 16’ s

De arbeidsdea­l wordt aan de begrotings­bespreking­en gek oppeld, omdat meer mensen aan het werk krijgen mee moet leiden tot het dichten van he t begrotings­tekort van 2,7 miljard euro. Na een aantal rondes van bilaterale bespreking­en zaten premier Michel en zi jn vicepremie­rs gistera vond samen.

Over de timing van de landing waren verschille­nde geluiden te horen, maar veel hangt af van de vraag of he t heikele Arcodossie­r (en de beursgang van Belfius), de opvolging van de F 16gevechts­vliegtuige­n en he t toelaten van een vierde speler op de Belgische telecommar­kt in de oefening worden meegenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium