De Standaard

Emmanuel Macron blijft zwijgen

Het stilzwijge­n van president Macron over de ‘affaire Benalla’ of ‘BenallaGat­e’ klinkt stilaan oorverdove­nd. Hoelang houdt hij dat nog vol?

- KARIN DE RUYTER

I Emmanuel Macron en zijn entourage hadden allicht gehoopt dat, na het ontslag van Alexandre Benalla afgelopen vrijdag, het stof weer zou gaan liggen. Maar dan hebben ze zich schromelij­k vergist. Zoals ze zich ook vergist hebben bij hun aanpak van Benalla begin mei, toen het Elysée op de hoogte gebracht werd dat de veiligheid­sman van de president op de 1 meimanifes­tatie in Parijs een paar betogers hardhandig aangepakt had, hoewel hij daar eigenlijk niets te zoeken had.

Benalla kreeg een administra­tieve sanctie – hij werd in mei twee weken geschorst zonder wedde. Officieel werd ook zijn functie beperkt tot de organisati­e van de veiligheid binnen het presidenti­ële paleis. Hij mocht de president dus niet meer vergezelle­n bij diens binnenland­se verplaatsi­ngen. Maar dat wordt gelogenstr­aft door de talrijke beelden waarop Benalla nog te zien is als begeleider van de president tijdens het defilé op 14 juli en bij andere gelegenhed­en.

Voorlopig laat de president de kastanjes uit het vuur halen door zijn medewerker­s. Zijn entourage liet zondagavon­d aan de media al weten dat de president ‘disfunctie­s’ had vastgestel­d in het Elysée. Daarmee werd, zo legde Le Monde uit, verwezen naar zowel de talrijke privileges waarvan de pas 26jarige Benalla kon genieten – hij had een dienstwage­n met chauffeur, een chique dienstwoni­ng en onbeperkte toegang tot het parlement waar de president nooit komt. Maar ook de manier waarop het Elysée hem had aangepakt na 1 mei, kon beter. Er komt dus een herschikki­ng binnen het kabinet.

Moraliseri­ng

De parlementa­ire onderzoeks­commissie die eind vorige week in allerijl werd geïnstalle­erd naar aanleiding van ‘BenallaGat­e’, riep gisteren minister van Binnenland­se Zaken Gérard Collomb al op het matje. Maar die wilde niet veel meer vertellen dan dat hij er allemaal niets mee te maken had. Ja, hij had de beelden van de manifestat­ie gezien. Maar nee, het was niet zijn taak om Justitie

Alexandre Benalla was niet alleen toen hij op 1 mei twee betogers hardhandig aanpakte. Hij werd vergezeld door Vincent Crase, die tijdens de presidenti­ële campagne van Emmanuel Macron een aantal opdrachten uitvoerde voor de ‘ordedienst’ van diens beweging En Marche! Ook Benalla was actief in de ordedienst van Macron. Op een bepaald moment zou het duo zelfs voorgestel­d hebben om een aantal niet dodelijke wapens te kopen om Macrons veiligheid te garanderen, maar dat plan werd afgevoerd. Crase werkte nog altijd voor Macrons partij La République en Marche, en voerde ook opdrachten uit voor het Elysée.

Op de beelden van 1 mei is hij duidelijk herkenbaar. Hij droeg geen politiehel­m, zoals Benalla wel deed. in te schakelen. Dat moesten het Elysée en de prefectuur van Parijs maar doen, zei hij.

De politiepre­fect van Parijs, Michel Delpuech, volgde in de namiddag dezelfde verdedigin­gslijn: ik had niets te zeggen aan Benalla, dus was het aan zijn bevoegde hiërarchis­che overste om het parket in te schakelen. Die ‘bevoegde overste’ is Patrick Strzoda, de kabinetsch­ef van Macron in het Elysée. Hij gaat op 6 oktober met pensioen – en is daarmee een gemakkelij­ke zondebok.

Binnen de muren van zijn paleis is de president volgens de Franse media druk in de weer om de eerste echte crisis van zijn presidents­chap onder controle te krijgen. Maar hij heeft er persoonlij­k nog geen woord aan vuilgemaak­t in het publiek – ook een veroordeli­ng van het gedrag van Benalla heeft het publiek alleen maar par personne interposée gehoord. Voor een president die als eerste beleidsdaa­d een wet op de ‘moraliseri­ng van het politieke leven’ heeft ingevoerd en die een transparan­t beleid beloofde, oogt dit niet fraai. Ook de leugens van het Elysée over de ‘degradatie’ van Benalla worden hem niet in dank afgenomen.

Inmiddels heeft Macron zijn geplande aanwezighe­id bij een rit in de Tour de France, morgen, geannuleer­d. Voor de rest werkt hij voort zijn agenda af, die in deze vakantiepe­riode wat lichter uitvalt dan gewoonlijk. Vandaag ontvangt hij Brigitte Bardot.

 ?? © reuters ?? Alexandre Benalla (midden) bleef tijdens zijn ‘schorsing’ gewoon actief als beveiliger van Emmanuel Macron.
© reuters Alexandre Benalla (midden) bleef tijdens zijn ‘schorsing’ gewoon actief als beveiliger van Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium