De Standaard

Nieuwe bouwaanvra­ag wijnproduc­tiecentrum al onder vuur

- VAN ONZE MEDEWERKER FERNAND GOYENS

Ondernemer Urbain Vandeurzen heeft een nieuwe bouwaanvra­ag ingediend voor een nieuw wijnproduc­tiecentrum op de hoek van de Nachtegale­nstraat met de Kasteeldre­ef in Linden. Dat is al de derde keer. Nog voor de aanvraag bekend werd gemaakt, rezen al opnieuw bezwaren.

LINDEN/LUBBEEK I Urbain Vandeurzen deed pas een derde aanvraag om een vinificati­ecentrum te bouwen in de buurt van zijn wijngaard aan de Nachtegale­nstraat. In vergelijki­ng met de vorige aanvragen is het project qua volume gereduceer­d tot een vierde van de oorspronke­lijke plannen en is de locatie verschoven naar de andere kant van de Kasteeldre­ef. De vorige plannen werden door het schepencol­lege en de deputatie afgekeurd. Tegen het project kwam fel protest, omdat het uitzicht van dit landelijke gebied zou worden verstoord. Onbekenden vernielden tijdens het protest ongeveer 450 wijnstokke­n.

Protest

Aan de achterkant van het kasteel, langs de Kasteeldre­ef en de Nachtegale­nstraat, heeft Urbain Vandeurzen een wijngaard van tien hectare groot. Hij heeft nood aan een wijnproduc­tiecentrum in de buurt. ‘Tijdens het eerste productiej­aar in 2017, kwamen we uit op 5.000 flessen. Ik schat de pro

ductie dit jaar op 25.000 flessen en daarvoor heb ik plaats nodig. In een bijbouw van het kasteel kan dat niet, vandaar mijn aanvraag’, zei Vandeurzen.

De oorspronke­lijke plannen moest Vandeurzen opbergen, omdat volgens de protesten het landschap zou worden verminkt. De nieuwe aanvraag gaat alleen over een pand waarin hij zijn wijn wil fabriceren. Van een wijnproeve­rij is geen sprake meer. Daarvoor is voldoende ruimte in de taverne die hij intussen heeft ingericht in de vroegere kasteelhoe­ve die bij het kasteel hoort.

Maar amper zijn de plannen bekendgema­akt via gele aanplakbor­den of er rezen alweer bezwaren op de Facebookpa­gina van de actiegroep Lindens Landschap, tegen wat ze de schending van het Lindense unieke landschap noemt. De actiegroep volgt het dossier al op de voet vanaf het begin en de pagina bulkt dan ook van de bezwaren.

Intussen reageerde Katrien Vandeurzen namens de familie: ‘Het klopt niet dat die kant van de wijngaard een beschermd dorpsgezic­ht is. Alleen de andere kant van de Kerkdreef behoort tot het beschermd dorpsgezic­ht. Het is ook onjuist dat op agrarisch waardevoll­e grond niet gebouwd mag worden. Een gebouw moet uitsluiten­d een blok met agrarische functies zijn, zoals hier het geval is. De opmerking bevat dus alleen een subjectiev­e mening, maar geen enkel objectief bezwaar.’

Het openbaar onderzoek loopt tot 14 augustus.

‘Ik schat de productie dit jaar op 25.000 flessen en daarvoor heb ik plaats nodig’

URBAIN VANDEURZEN Ondernemer en wijnmaker

 ?? © fg ?? Het kleinere project verhuist naar de andere kant van de Kasteeldre­ef.
© fg Het kleinere project verhuist naar de andere kant van de Kasteeldre­ef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium