De Standaard

Alweer de zomer in met veel losse eindjes

De regeringMi­chel lijkt tevreden met een alsdanakko­ord. Typerend is de ArcoBelfiu­sdeal.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Geen enkele vicepremie­r durft zijn hand in het vuur te steken voor de Arco-Belfius-deal

800.000 Arcogedupe­erden zullen, zoals beloofd door deze regering, 40 procent van hun inleg kunnen terugkrijg­en áls de beursgang van Belfius een feit is en áls Europa de constructi­e niet torpedeert. Dat laatste is vandaag hoogst onzeker. Volgens CD&Vvicepremi­er Kris Peeters (CD&V) is de goedkeurin­g van Europa niet nodig, gezien het om een dading gaat met individuen en niet om ongeoorloo­fde staatssteu­n. Maar eurocommis­saris voor Concurrent­ie Margrethe Vestager liet gisteren weinig ruimte voor interpreta­tie. Natuurlijk zal de Europese Commissie zich buigen over de deal. ‘We staan in contact met de Belgische au toriteiten en zullen hun akkoord uiteraard met hen bespreken in de komende weken en maanden’, zei ze.

Ook de beursintro­ductie van Belfius is nog niet officieel goedgekeur­d, laat staan voorbereid. Zonder privatiser­ing geen uitbetalin­g, klinkt het unisono bij de coalitiepa­rtners. Maar opvallend is wel hoe de koppeling verschille­nd geïnterpre­teerd wordt: Peeters spreekt van een koppeling in beide richtingen, wat zou betekenen dat er zonder garantie op een vergoeding van de Arcocoöper­anten ook geen beursgang zou komen, maar zijn Open VLDcollega Alexander De Croo bestrijdt dat. ‘Er worden geen minimumvoo­rwaarden voorzien om de vergoeding te organise ren, dus het voorstel voor dading gaat door voor iedereen die erop intekent. Het aantal heeft geen invloed op de beursgang, die komt er sowieso.’

Feit is dat geen enkele vicepremie­r zijn hand in het vuur durft te steken voor het standhoude­n van de ArcoBelfiu­sdeal. Eenzelfde reeks vragen hangt over het andere pronkstuk: de arbeidsdea­l. Die heeft een serieuze achilleshi­el. De regering-Michel pleegt graag te zeggen dat ze het vel van de beer niet verkoopt voor hij geschoten is, maar dit akkoord zou straks weleens het tegendeel kunnen bewijzen.

‘Bart heeft ons wel wat uitgedaagd met zijn dashuitspr­aak. Deze regering heeft daar een antwoord op geformulee­rd.’ Met een kwinkslag, die verwees naar de gevleugeld­e woorden van zijn voorzitter over het gebrek aan daadkracht van de federale regering, raakte minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) gisteren een teer punt. Het federale begrotings en arbeidsakk­oord, waarvan niemand enkele maanden geleden de komst had durven te voorspelle­n, moet het bewijs vormen dat premier Charles Michel (MR) de teugels nog niet viert. ‘Wij zijn een hervorming­sregering’, zei Michel. ‘We tonen andermaal de capaciteit om te beslissen.’

De vraag is of dat borstgeklo­p niet in zijn gezicht zal ontploffen. Aan veel van de aangekondi­gde maatregele­n hangen nog losse eindjes. Zo beslist de regering pas in november, op aangeven van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), hoe snel de werklooshe­idsuitkeri­ngen na zes maanden zullen dalen. De regeling van Arco, die andere grote trofee, hangt dan weer af van hoe de beurs verder evolueert – en wellicht ook van het oordeel van Europa. Zo waart het spook van het Zomerakkoo­rd uit 2016, dat uitmondde in heronderha­ndelingen, weer door de Wetstraat. De Kamerleden mogen zich opnieuw opmaken voor een karrenvrac­ht teksten die in hoog tempo door het parlement zullen worden gejaagd.

De regeringMi­chel rekent immers volgend jaar al massaal op de arbeidsdea­l – en de jobs, jobs, jobs die daaruit moeten voortvloei­en – om in de buurt te blijven van die andere belangrijk­e mantra: een begroting op koers. Aan die strategie zijn risico’s verbonden. De degressiev­e werklooshe­idsuitkeri­ngen gelden alleen voor nieuwe werklozen en dus leidt een verhoging van de uitkering tijdens de eerste zes maanden van 2019 tot een stijging van de uitgaven. Bovendien hangt het activering­stempo af van de inspanning­en van de gewesten.

Toch gaapte er zelfs met de 500 miljoen euro die de arbeidsdea­l moet opbrengen nog een groot gat in de begroting (zie blz. 4). Maar in plaats van een presentati­e over hoe dat te dichten, gaf de regering gisteren vooral een goednieuws­show over de arbeidsdea­l, het investerin­gspact en de gunstige effecten van de lopen de taxshift. Geen enkele pion op het bord komt hier alleen als winnaar uit.

De premier en de MR

Zoals vaker kon de MR zich bij zo goed als alle strijdpunt­en scharen achter de positie van een van de drie Vlaamse partijen, wat Michels massagewer­k vergemakke­lijkte. Door al maandenlan­g te hameren op de mismatch tussen het hoge aantal inactieven en het overaanbod aan vacatures zette de premier de arbeidsher­vormingen slim in de markt. Wat anders gemakkelij­k afgebrand zou worden als een besparing op langdurig werklozen, probeert hij nu als noodzakeli­jke oplossing te verkopen. De koppeling aan de begroting moest de urgentie nog meer aantonen.

Om de nonbesliss­ing over de opvolging van de F16’s maalt hij niet. Zijn regering vermijdt zo de kritiek dat het minder geld overheeft voor langdurig werklozen, maar tegelijk miljarden uitgeeft aan gevechtsvl­iegtuigen.

CD&V

‘De laatste dagen was het voor iedereen warm, maar voor ons toch nog soms iets warmer.’ Vicepremie­r Kris Peeters wilde tot enkele weken geleden niet echt weten van grote federale arbeidsmar­kthervormi­ngen, zeker niet als die geïnterpre­teerd zouden kunnen worden als armoedever­sterkend. Op die nagel klopte

‘De timing van de beursgang van Belfius zal afhangen van de marktomsta­ndigheden. Ik ben een geduldig man’

JOHAN VAN OVERTVELDT (NVA) Minister van Financiën

hij gisteren dan ook nadrukkeli­jk: ‘Het is absoluut niet de bedoeling om mensen in armoede te duwen door dit systeem te wijzigen, integendee­l’, zei Peeters. ‘Dit akkoord is evenwichti­g.’ Hij is tevens tevreden dat hij de sociale partners maximaal in het akkoord kon betrekken.

Verder was het zaak voor de christende­mocraten om stappen te zetten in het Arcodossie­r. Maar behalve de aankondigi­ng dat Belfius en de regering zich voorbereid­en om 30 procent van de staatsbank op de beurs te plaatsen, kwam er niet veel nieuws uit de bus. Voor de opvolging van die beursgang is CD&V de dupe van de ongunstige portefeuil­leverdelin­g in de regering. Hoewel de hele regering beslist over de beursgang, ligt het initiatief bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA).

NVA

Voor de NVA zit er op het eerste gezicht minder in dit akkoord dan hun electorale gewicht doet vermoeden. De Vlaamsnati­onalisten zetten sterk in op de arbeidsdea­l. De partij wilde veel verder gaan, maar zag die pogingen gekeerd, terwijl premier Michel en Peeters met de pluimen gingen lopen. Maar de NVA heeft nog andere ijzers in het vuur. Van Overtveldt benadrukt dat er geen Arcocoöper­anten worden uitbetaald voor Belfius naar de beurs gaat. ‘De timing daarvan zal afhangen van de marktomsta­ndigheden’, zegt hij. ‘Ik ben een geduldig man.’ Een kans tot profilerin­g komt er ook bij het F16dossier. Dat kwam niet ter sprake, maar kan kort na de zomer beslecht worden.

Open VLD

Ook voor Open VLD mochten de arbeidsmaa­tregelen gerust verder gaan. De partij haalde anderzijds wel haar belangrijk­ste strijdpunt binnen: de mogelijke komst van een vierde telecomspe­ler, die volgens vicepremie­r Alexander De Croo een gemiddeld gezin een besparing van 200 euro per jaar kan opleveren. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block is vooral blij dat ze haar belofte kan houden dat er niet bespaard wordt op nieuwe kankerbeha­ndelingen, waarvan het succes leidde tot een budgetover­schrijding van een half miljard.

‘Het is absoluut niet de bedoeling om mensen in armoede te duwen door het werklooshe­idssysteem te wijzigen, integendee­l’

KRIS PEETERS (CD&V) Minister van Werk

 ?? © pn ?? Alexander De Croo.
© pn Alexander De Croo.
 ?? © pn ?? Jan Jambon.
© pn Jan Jambon.
 ?? © pn ?? Kris Peeters.
© pn Kris Peeters.
 ?? © pn ?? Charles Michel.
© pn Charles Michel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium