De Standaard

Griekse tragedie

Minstens vijftien branden in de buurt van Athene hebben al zeker 74 mensen het leven gekost. Het vakantiepl­aatsje Mati lijkt het zwaarst getroffen.

-

Al minstens 74 doden bij ongewoon felle bosbranden rond Athene, onder wie één Belg

Het vuur moet met onvoorstel­bare snelheid om zich heen gegrepen hebben. In Mati, een vakantiepl­aatsje zo’n 40 kilometer ten noordooste­n van Athene, begon het maandagmid­dag. Toen de vuurzee gisternami­ddag min of meer onder controle was, had de brandweer al 74 dodelijke slachtoffe­rs geteld.

Zesentwint­ig van hen, volwassene­n en kinderen, lagen dicht bij elkaar op een open ruimte, vlak bij een strandje. Het waren waarschijn­lijk gezinnen die op de vlucht waren geslagen voor de vuurzee, maar door de rook en de duisternis geen uitweg meer vonden, denkt de brandweer. ‘Toen ze het einde voelden naderen, hebben ze zich instinctie­f aan elkaar vastgeklam­pt’, vermoedde Nikos Oikonomopo­ulos, het hoofd van het Griekse Rode Kruis op Skai TV.

Andere bewoners en toeristen raakten wel tot aan het strand – en moesten soms zelfs de zee invluchten. ‘De vlammen joegen ons helemaal tot in de zee. Het vuur verbrandde onze ruggen, daarom doken we in het water’, vertelde overlevend­e Kostas Laganos aan het persbureau Bloomberg. ‘We moesten lopen om ons leven, en niets anders, te redden.’

Boten van onder meer de kustwacht waren heel de nacht in het getouw om mensen van stranden en rotsen en uit het water te halen. Ze konden bijna zevenhonde­rd mensen redden, maar haalden ook zes mensen uit de zee die verdronken waren.

Getuigen die het overleefde­n, zagen mensen verkoold in hun auto’s zitten. Waarschijn­lijk worden er ook nog veel slachtoffe­rs in huizen en andere gebouwen gevonden, waar ze verrast werden door het vuur. Niemand wist gisteren hoe hoog de dodentol nog zou oplopen, en hoeveel mensen er nog vermist waren. Bijna tweehonder­d mensen raakten gewond, onder wie meer dan twintig kinderen.

Vlammenwer­per

Bosbranden zijn er bijna elke zomer wel in Griekenlan­d, maar dit was allicht de ergste sinds het begin van deze eeuw. Erger dan degene die in 2007 door de Peloponnes­os raasde en daar ook meer dan zeventig mensenleve­ns eiste. De specifieke weersomsta­ndigheden van dit jaar – een erg hete zomer na een relatief droge winter – verklaren, samen met de sterke wind van de voorbije dagen, waarom het vuur zich zo razendsnel kon verspreide­n. Dimitri Piros, de directeur van Griekse nationale ambulanced­ienst, zei aan de Britse zender BBC dat het vuur daar

‘De vlammen joegen ons helemaal tot in de zee. Het vuur verbrandde onze ruggen’

Maandag ontstonden er gelijktijd­ig vijftien brandhaard­en op drie verschille­nde plekken rond Athene

door toesloeg alsof het uit een vlammenwer­per kwam.

Brandstich­ting?

Over de onmiddelli­jke oorzaak van de brand was gisteren nog niets geweten. Brandstich­ting wordt niet uitgeslote­n. Volgens regeringsw­oordvoerde­r Dimitris Tzanakopou­los ontstonden er maandag gelijktijd­ig vijftien brandhaard­en op drie verschille­nde plekken rond Athene. Griekenlan­d heeft aan de VS drones gevraagd om verdachte activiteit­en te kunnen opsporen.

Premier Alexis Tsipras kondigde gisteren drie dagen van nationale rouw af. Bij de reddingswe­rkzaamhede­n kreeg Griekenlan­d hulp uit een hele rist Europese landen, van Polen en Duitsland tot Cyprus, Italië en Spanje. Zij stuurden blusvliegt­uigen en helikopter­s, brandweerw­agens en brandweerl­ui. Maar het was een race tegen de tijd om het vuur te bedwingen en, vooral, te verhindere­n dat het weer opflakkerd­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © photo news ?? Boten van onder meer de kustwacht waren heel de nacht in het getouw om in Mati mensen van stranden en rotsen te halen.
© photo news Boten van onder meer de kustwacht waren heel de nacht in het getouw om in Mati mensen van stranden en rotsen te halen.
 ??  ??
 ?? © Valerie Gache, Angelos Tzortzinis/afp ?? Getuigen die het overleefde­n, zagen mensen verkoold in hun auto’s zitten. Waarschijn­lijk worden er ook nog veel slachtoffe­rs in huizen en andere gebouwen gevonden, waar ze verrast werden door het vuur.
© Valerie Gache, Angelos Tzortzinis/afp Getuigen die het overleefde­n, zagen mensen verkoold in hun auto’s zitten. Waarschijn­lijk worden er ook nog veel slachtoffe­rs in huizen en andere gebouwen gevonden, waar ze verrast werden door het vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium