De Standaard

Theater aan Zee

Powervrouw­en veroveren Oostende

-

The sea within Voetvolk, 31/7 en 1/8 op TAZ. Dit najaar op tournee.

Ukent Gruwez als iconische performer bij Jan Fabre en als feno menale danseres in haar eigen werk, sinds ze zes jaar geleden internatio­naal doorbrak. Met het indrukwekk­en de The sea within zet de cho reografe nu een stap naar een meer organische danstaal.

De ‘innerlijke zee’ uit de titel verwijst naar de medita tieoefenin­gen die aan de basis lagen van de bewegingen. Maar die maritieme metafoor mag u gerust ook letter lijk nemen. De hele choreograf­ie baadt in de cadans van de golfslag: soms prettig kabbelend, soms woest beukend als water dat te pletter slaat tegen een pier.

De tien danseresse­n verbeelden het rimpelen van de golven met een canoneffec­t, laten hun haren wild opzwie pen als klotsend water en schieten met hun hoofden boven het oppervlak om naar adem te happen. Niet één beweging ligt vast, en toch voelt alles tot in de puntjes uitgewerkt. Net een dynamisch schilderij.

Over schilderij­en gesproken: met het licht worden op het achterdoek prachtige zee horizons geschilder­d, die doen denken aan William Turner en Gerhard Richter. Ook muzikaal klinkt de zee door: je hoort zeehoorns, het gehijg van de danseresse­n klinkt als het ruisen van wa ter, hun gezangen zijn net die van sirenes. Aan de techniek speelt Maarten Van Cauwenberg­he (deels) live muziek op seventies synthesize­rs. Eens alle remmen los gaan, bij windkracht tien, is het samenspel tussen dans, muziek en licht verbluffen­d.

Aan alles voel je dat dit een erg vrouwelijk stuk is. Op de vloer ligt een roze tapijt, het geheel oogt sensueel en zacht. En er is natuurlijk de volledig vrouwelijk­e cast. Die is inclusieve­r dan een re clame van Benneton: de dan seressen dragen niet alleen Tshirts in alle kleuren van de regenboog, ze komen ook écht uit de hele wereld. Zo

danst er slechts één Belgische mee.

Hoe vloeiend de ingetogen intensitei­t uit The sea within ook is, er zijn nog echo’s te vinden naar Gruwez’ nerveuze Triptiek van het extati

sche lichaam, waarin ze achtereenv­olgens speeches, de lach en de angst ontrafelde in harde, schokkerig­e bewegingen. Daarnaast knipoogt ze ook naar haar solo Penelo

pe, waarin ze twintig minuten om haar as tolde.

Op die manier vormt The

sea within een voorlopig orgelpunt in een zich ontvouwend oeuvre. Geen betere plek voor een Belgische première dan Theater Aan ... Zee.

 ??  ??
 ?? © Danny Willems ?? De choreograf­ie baadt in de cadans van de golfslag.
© Danny Willems De choreograf­ie baadt in de cadans van de golfslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium