De Standaard

HET WORDT ALLES OF NIETS VOOR MICHEL

- INGE GHIJS

De schok verzachten voor wie werkloos wordt door de eerste maanden een hogere werklooshe­idsvergoed­ing te geven, maar de werkzoeken­de toch stimuleren om snel werk te maken van een nieuwe job, is zeker een goede zaak. De overheid doet ook inspanning­en om de invulling van knelpuntbe­roepen te bevorderen. Al ligt de klemtoon bij alle arbeidsmaa­tregelen te veel op toekomstig­e werklozen en te weinig op diegenen die al lang werkloos zijn. Nochtans vormt die laatste groep de grootste uitdaging.

Maar de grootste zorg is dat dit akkoord banen creëert om het begrotings­tekort aan te zuiveren, terwijl niemand weet wat die arbeidsdea­l precies zal opleveren. Premier Charles Michel heeft de twee beloftes waar deze regering vier jaar geleden mee van start ging – jobs creëren en het begrotings­tekort dichten – aan elkaar vastgeklon­ken. Het wordt nu alles of niets. Het begrotings­evenwicht kan alleen bereikt worden als ook de arbeidsdea­l opbrengt wat hij moet opbrengen. Crasht de realisatie van het ene doel, dan crasht ook het andere doel. Het is geen toeval dat de uitkomst van die gok pas na de federale verkiezing­en bekend zal zijn.

Dat maakt het zomerakkoo­rd uiterst onzeker en kwetsbaar. Het grootste probleem is immers dat wie werkloos is niet de juiste opleiding heeft om de openstaand­e vacatures in te vullen. En daar iets aan doen, is niet Michels bevoegdhei­d. Daarvoor moeten de gewestelij­ke overheden hun verantwoor­delijkheid nemen, en moeten de diensten die daartoe de tools in handen hebben genoeg meewerken.

Nog een kwetsbaar gegeven: wat als er onverwacht iets gebeurt zoals in 2016 met de terreuraan­slagen? Een Brexit zonder akkoord bijvoorbee­ld. Dan zou de jobcreatie er weleens beroerder kunnen uitzien dan nu verwacht wordt. En of Europa zomaar zal aanvaarden dat jobcreatie een belangrijk element is om het begrotings­tekort aan te zuiveren, is evenmin een zekerheid.

Het is dus een alsdanakko­ord geworden. Dat geldt nog meer voor de Arcodeal: mooi op papier. Maar alleen iets waard als Europa geen stokken in de wielen steekt. Als de situatie op de beurs niet verslechte­rt, waardoor de beursgang ook echt doorgaat. En als de andere Dexiaaande­elhouders niet naar de rechter stappen om de onrechtvaa­rdigheid aan te klagen dat zij niet en Arcoaandee­lhouders wel vergoed worden.

Jobcreatie om een begrotings­tekort aan te zuiveren: mooi op papier, maar ook onzeker

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium