De Standaard

‘Nood aan nieuwe begrotings­formule’

-

BRUSSEL Nu het zomerakkoo­rd beklonken is, mag de riem er even af. Tijd voor de jaarlijkse semaine fami

liale. Didier Reynders (MR) is een tevreden man. Op een begroting als deze kunt u toch onmogelijk fier zijn? Bijna een miljard euro komt van ‘correcties’.

‘Dat is eigen aan de procedure. Er wordt een cijfer naar voren geschoven waarop iedereen zich fixeert, vervolgens moeten we heel veel tijd besteden aan veel correcties op dat cijfer. Volgens mij is er nood aan een nieuwe begrotings­formule, zonder intermedia­ire fase.’ Zonder het Monitoring­comité dus. Wordt daar te veel belang aan gehecht?

‘Er wordt in elk geval te veel gewicht gegeven aan het cijfer van het Monitoring­comité, of aan de communicat­ie errond. Het is en blijft een raming. De minister van Begroting zou beter zelf de ramingen maken (eerder deze maand stelde Reynders nog voor om deze regering óók te laten vastleggen wat de volgende regering met eventuele begrotings­over schotten moet doen, red.).’

‘Over het voorbije traject kan ik alleen maar tevreden zijn. Het begrotings­tekort en de staatsschu­ld worden verder verminderd, net als de fiscale druk – ik wijs u er graag op dat we geen lastenverh­oging doorvoeren. Daarnaast is er een gevoelige verhoging van de koopkracht en de investerin­gen. In combinatie met de arbeidsdea­l zitten we nog altijd in een logica van jobcreatie en de ondersteun­ing van ondernemer­schap.’ Die arbeidsdea­l moet ruim 500 miljoen euro opleveren, maar zal in eerste instantie toch een kostenpost zijn?

‘Ja, maar aan het einde van de rit verandert er niets. Daarom had ik rond de tafel ook voorgestel­d om een andere term te gebruiken: “transfer” of “transitie”. Het zij zo. De maatregel is min of meer budgetneut­raal – 100 procent budgetneut­raal zal hij natuurlijk nooit zijn. Maar om dat exact te weten, moeten we wachten op het werk dat collega Kris Peeters in november zal voorleggen. Eén ding is zeker: we gaan niet naar méér armoede, zoals sommigen zeggen. Wél zal de maatregel de facto een besparing inhouden, gezien er minder mensen werkloos zullen zijn. Dat is logisch.’ U bent ook ‘uitermate verheugd’ met de Arco/Belfiusdea­l.

‘Iedereen weet dat ik een voorstande­r ben van de beursgang van Belfius, het is nooit de bedoeling geweest dat de staat bankier blijft. Ik denk dat het realistisc­h is te stellen dat de IPO (de Initial Public Offering of de beursintro­ductie, red.) vanaf begin november een feit kan zijn.’ Gaat u zelf Belfiusaan­delen kopen?

‘Toen ik destijds, in 2011, een cheque van 4 miljard euro uitschreef om de bank te redden, waren velen gechoqueer­d. Intussen is ze 6 miljard euro waard, dus het is een mooie operatie gebleken. Dat is uiteraard voor een groot deel de verdienste van het management van Belfius, maar toch ook van de aandeelhou­der. Als je kijkt naar het buitenland, is het een bankenredd­ing om trots op te zijn.’ Wat als Europa het Arcogedeel­te van de deal afschiet? Volgens Peeters geldt de koppeling in beide richtingen.

‘De koppeling zit zo in elkaar: geen beursgang, geen betaling. Voor de Arcocoöper­anten hebben we een regeling uitgewerkt die hen een uitweg biedt. Van Europa hebben we geen toestemmin­g nodig – we gaan dus ook geen formele procedure opstarten. Het gaat om dadingen met individuel­e, natuurlijk­e personen, niet om staatssteu­n aan bedrijven.’

‘Er wordt te veel gewicht gegeven aan het cijfer van het Monitoring­comité, wat de oefening extra moeilijk maakt’

 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium