De Standaard

Afwachten wat Europa zegt

De gedupeerde Arcocoöper­anten moeten eind oktober een voorstel van gedeelteli­jke compensati­e in de bus krijgen. Toch springen ze beter geen gat in de lucht.

- WIM WINCKELMAN­S © blg

Hoe zit het ook alweer met Arco?

De Arcocoöper­anten wachten al ja ren op hun geld. Toen de bank Dexia in 2011 omviel, verloren ook zij hun geld omdat de Arcovennoo­tschappen verbonden aan de christelij­ke zuil, zwaar hadden geïnvestee­rd in de bank en daardoor zelf overkop gingen.

Premier Yves Leterme (CD&V) verzekerde de Arcocoöper­anten toen dat ze hun geld zouden terugkrijg­en via een staatswaar­borg, een belofte die hij had gedaan toen Dexia een eerste keer in moeilijkhe­den kwam. Hij zette Arco toen onder zware druk om extra te in vesteren in Dexia, om de bank overeind te houden. De Arcovennoo­tschappen wilden dat alleen doen als de particulie­re aandeelhou­ders een waarborg kregen zoals spaarders.

Maar die waarborgre­geling schond de Grondwet en kwam neer op illegale staatssteu­n, oordeelden de Raad van State, het Grondwette­lijk Hof en het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Sindsdien is de federale regering, en dan vooral CD&V, op zoek naar een plan B.

Wat ligt er nu op tafel?

De vergoeding voor de Arcocoöper­anten is gekoppeld aan de beursgang van Belfius, en omgekeerd. Het akkoord dat de federale top heeft gesloten, houdt in dat Belfius voor 30 procent naar de beurs gaat. De opbrengst wordt gebruikt om de staatsschu­ld te vermindere­n.

Tegelijk wordt er een fonds opgericht van 600 miljoen euro om de 658.000 coöperante­n te vergoeden. Met het geld kan 40 procent van de 1,5 miljard euro aan investerin­gen worden terugbetaa­ld. Gedupeerde­n moeten daarvoor terechtkun­nen bij een uniek contactpun­t dat Belfius ten laatste tegen eind oktober zal opzetten.

De christelij­ke arbeidersb­eweging draagt 35 miljoen bij. De vereffenin­g van Arco levert nog 89 miljoen op. Belfius doet een commerciël­e geste van 50 miljoen euro. Het gros van het geld, 400 miljoen, is afkomstig van een dividend dat Belfius voor de beursgang stort aan de staat.

Alleen natuurlijk­e personen komen voor een vergoeding in aanmerking. De federale regering zal Europa wel informeren over dit akkoord, maar zal niet wachten op een voorafgaan­delijke instemming om het uit te voeren.

Mogen de Arcocoöper­anten nu een gat in de lucht springen?

Gedupeerde Arcocoöper­anten den ken beter twee keer na voor ze begin nen te juichen. Om te beginnen is de ze regeling gekoppeld aan de beursgang van Belfius, en die is nog altijd niet helemaal geregeld. Er is in de fe derale regering geen akkoord om te verkopen, laat staan tegen welke prijs dat moet gebeuren. Sinds het voorjaar zijn de marktomsta­ndigheden bovendien nog verslechte­rd.

Ook valt het af te wachten of dit akkoord de juridische toets doorstaat. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) twij felt daar niet aan. ‘Er is geen sprake van staatssteu­n, we vergoeden alleen natuurlijk­e personen’, zegt hij. De federale regering beschikt over juridische adviezen die zeggen dat het kan, al bestaat daar geen honderd procent zekerheid over.

De vorige ervaringen met de Raad van State, het Grondwette­lijk Hof en het Europees Hof van Justitie nopen tot voorzichti­gheid. Ervan uitgaan dat het nietaanmel­den van dit akkoord ook betekent dat Europa het niet zal bekijken, is nogal naïef. Europees commissari­s voor Concurrent­ie Margrethe Vestager heeft al aangekondi­gd dat ze het zal bestuderen.

‘Ik ben er bijna zeker van dat dit voorstel op juridische obstakels zal stuiten’, zegt professor fiscaal recht Michel Maus. ‘Die arrogantie vandaag – “we doen dit en dan zien we later wel” – is een aanfluitin­g van de rechtsstaa­t.’

Zelfs als deze maatregel niet op bezwaren wegens illegale staatssteu­n stuit, is er nog altijd een mogelijke betwisting wegens discrimina­tie mogelijk. Waarom krijgen Arcoaandee­lhouders een vergoeding en pakweg Fortisaand­eelhouders niet? Dat zou in strijd kunnen zijn met het gelijkheid­sbeginsel en aangevocht­en kunnen worden voor de Raad van State of het Grondwette­lijk Hof.

Uiteraard wil de federale regering niets doen dat strijdig is met de rechtsrege­ls. Uitsluitse­l daarover volgt hoe dan ook pas na de parlements­verkiezing­en van volgend jaar.

‘Die arrogantie – “we doen dit en zien later wel”

– is een aanfluitin­g van de rechtsstaa­t. Ik ben bijna zeker dat dit op juridische obstakels zal stuiten’

MICHEL MAUS Professor fiscaal recht

voert actie op de CD&Vnieuwjaar­sreceptie in 2016.

 ??  ?? Een ontevreden Arcocoöper­ant
Een ontevreden Arcocoöper­ant

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium