De Standaard

Nederlands­e arts formeel berispt voor euthanasie bij dementie

- VEERLE BEEL

Een Nederlands­e arts die een diep demente vrouw euthanasie verleende, is door een tuchtrecht­er berispt. Haar wilsverkla­ring was niet precies genoeg.

In ons land kan het niet: euthanasie bij gevorderde dementie, op basis van een voorafgaan­de wilsverkla­ring. Die wettelijk erkende verklaring geldt alleen bij onomkeerba­re coma.

Nederland laat wel een opening. Vorig jaar kregen daar drie mensen met gevorderde dementie euthanasie op basis van een voorafgaan­de wilsverkla­ring. Dit jaar zijn het er al twee, meldt de krant NRC.

In de koffie

De zaak dateert uit 2016. Een verpleeghu­isarts – verbonden aan wat bij ons een woonzorgce­ntrum heet – deed toen een sterk slaapmidde­l in de koffie van een kleuterlei­dster op leeftijd. De arts en de familie wisten dat de vrouw die dag zou sterven. De vrouw zelf niet. Toen ze vervolgens een spuitje in de arm kreeg, opende ze de ogen en trok ze haar arm even weg.

Eerder concludeer­de een regionale toetsingsc­ommssie van artsen al dat deze euthanasie niet zorgvuldig was gebeurd.

Nu heeft ook de tuchtcommi­ssie van de Inspectie voor Gezondheid­szorg in Nederland de arts een berisping geven.

Laatste woord

De uitspraak is tegelijk bedoeld als waarschuwi­ng: een arts moet de betrokkene altijd meedelen dat er euthanasie wordt uitgevoerd, ongeacht de medische toestand, zegt de rechter. Want een patiënt heeft het laatste woord en kan altijd nog weigeren.

Ook de wilsverkla­ring was niet helder genoeg. In zo’n geval is er volgens de rechter ‘geen ruimte voor interpreta­tie’. De tuchtrecht­er erkent dat de arts te goeder trouw kan hebben gehandeld, maar toch had dit niet zo mogen gebeuren.

De vrouw had haar moeder aan alzheimer zien lijden en sterven. Vier jaar voor haar dood schreef ze op dat ze niet naar een instelling voor demente bejaarden wilde, en dat ze een ‘menswaardi­g’ afscheid wilde. Een jaar voor haar overlijden wijzigde ze die wilsverkla­ring: ze schreef toen dat ze euthanasie wilde ‘op het moment dat ik daar zelf de tijd rijp toe acht’.

De zaak wordt nu ook nog onderzocht door het Nederlands­e openbaar ministerie, die sinds twee jaar korter op de bal speelt. Mogelijk wordt de arts nog vervolgd. Er lopen ook onderzoeke­n naar vier bijkomende euthanasie gevallen iets wat in de 15 jaar daarvoor nooit gebeurde.

Toen de vrouw een spuitje in de arm kreeg, opende ze de ogen en trok ze haar arm even weg

Discussie bij ons

In ons land heeft de federale euthanasie­commissie vorig jaar één vergelijkb­are case besproken en goedgekeur­d, over een persoon met dementie die op basis van een formele wilsverkla­ring euthanasie kreeg. De arts voerde aan dat de gevorderde dementie gelijkgest­eld kon worden aan onomkeerba­re coma, zegt Luc Proot, ondervoorz­itter van de commissie.

Een tweede gelijkaard­ig geval moet nog voorkomen. ‘We zijn zeker nog niet uitgediscu­ssieerd’, zegt Proot.

‘Onomkeerba­ar coma is een heel afgelijnde situatie, waarbij er geen enkele interactie meer is met de omgeving, tenzij reactie op hevige pijnstimul­i. Personen met dementie kunnen in de eindfase een staat van minimaal bewustzijn bereiken, waarbij ze ook niet meer reageren op aangeboden voedsel. De vraag is: kunnen we dat gelijkstel­len? Voor die tijd lijden ze natuurlijk ook al. Een wetsvoorst­el over euthanasie bij dementie is in ons parlement afgeschote­n, omdat dit nog niet genoeg uitgeklaar­d was.’

Wat wel wettelijk toegestaan is in ons land is euthanasie bij dementie als je er zelf nog om kunt vragen. Dat gebeurde vorig jaar veertien keer. In Nederland gebeurde het 166 keer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium