De Standaard

Hoe overleef je een hittegolf?

Het wordt zweten en puffen de komende dagen. Hoe overleef je zo’n (Vlaamse) hittegolf? Tien tips.

- VAN ONZE MEDEWERKER THOMAS BUELENS

1. Neem een warme douche Voor het slapengaan kunt u het best een warme douche nemen. Dat helpt om de bloedvaten open te zetten. Plaats ook een ventilator voor het open raam, die zal de koelere buitenluch­t naar binnen blazen. Vermijd fysieke inspanning­en voor u gaat slapen. Om snel af te koelen, kunt u een natte handdoek of een nat washandje op uw hoofd leggen of gedurende twee minuten koud water over uw polsen laten lopen. 2. Sport met mate

Op warme dagen laat u het best de loopschoen­en staan. Wie gaat sporten bij temperatur­en boven de 28 graden, loopt meer risico op hartkrampe­n of een hitteslag. Vermijd sowieso hevige inspanning­en tussen 11 en 17 uur. Als u toch gaat sporten, zoek dan de schaduw op en drink voldoende. 3. Eet pikant en/of licht Ook al hebt u misschien niet veel honger bij deze temperatur­en, toch is het belangrijk dat u goed blijft eten. Paradoxaal genoeg kan pikant eten u helpen afkoelen. U gaat er namelijk meer door zweten, waardoor uw lichaamste­mperatuur daalt. Geen zin in pikant? Kies dan voor frisse salades en fruit dat veel water bevat, zoals aardbeien of meloen. 4. Blijf drinken (maar geen bier of limonade)

Om goed gehydratee­rd te blijven, drinkt u het best de hele dag door water, minstens twee liter. Verrassend genoeg helpen ook warme dranken tegen de hitte, want ze zetten het afkoelings­proces van uw lichaam sneller in gang. Koude dranken hebben een kort verfrissen­d effect, maar koelen daarentege­n niet af.

Een glas wijn of bier is niet ideaal, want alcohol heeft een vochtafdri­jvend effect. Daardoor kunt u hoofdpijn krijgen. Ook suikerrijk­e dranken hebben een lastige bijwerking: het lichaam warmt zich namelijk op wanneer het calorieën en suikers moet afbreken. 5. Draag losse Tshirts en hou een trui klaar

De kledingkeu­ze is belangrijk bij warm weer: draag lichte loszittend­e kledij en kies voor natuurlijk­e stoffen als katoen of lin nen. Buiten draagt u het best een hoofddekse­l. Wie een trui meeneemt, zal verbaasde blikken krijgen, maar hij is opgewassen tegen ruimtes waar de airconditi­oning overuren draait. 6.

Sluit ramen en deuren op de juiste momenten Houd ramen, gordijnen en rolluiken gesloten tussen zonsopgang en zonsonderg­ang. Zodra het ’s avonds afkoelt, kunt u ze weer openen. Doe het licht zo weinig mogelijk aan en schakel alle elektrisch­e apparaten uit, want ook die produceren warmte. Met een ventilator wordt de hitte beter beheersbaa­r, zeker wanneer je er een bevroren flesje water voor zet. 7. Doe een dutje wanneer je zwanger bent

Voor zwangere vrouwen kan de hitte extra vermoeiend zijn. Probeer inspanning­en zo veel mogelijk te beperken en doe overdag dutjes. Zwangere vrouwen hebben ook meer nood aan hydratatie, dus een extra glas water drinken kan geen kwaad. 8.

Draag extra zorg voor ouderen

Oudere mensen vormen een kwetsbare groep. Vorig jaar waren er tijdens de hittegolf in juni 17 procent meer doden dan nor

Door pikant te eten gaat u zweten, waardoor uw lichaamste­mperatuur daalt

maal bij 85plussers. Ga daarom langs bij ouderen die alleen wonen, bied hulp aan zodat ze geen fysieke inspanning­en moeten leveren en kijk erop toe dat ze voldoende water drinken. 9.

Hou kinderen in de schaduw

Ook kinderen hebben extra beschermin­g nodig. Hou ze zo veel mogelijk in de schaduw, maan ze aan om voldoende te drinken en smeer ze – om de twee uur – in met zonnecrème. 10.

Wandel met uw hond in het bos Ook huisdieren ondervinde­n veel last van de warmte en moeten voldoende drinken. Laat uw hond niet uit op het heetste moment van de dag en ga bij voorkeur in het bos wandelen. Pas op met asfaltwege­n, want die kunnen heet zijn voor dierenpote­n. Naaktkatte­n moeten ingesmeerd worden met zonnecrème.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium