De Standaard

Vrouwen veroveren vrije beroepen

-

Driekwart van de paramedici zijn vrouwen. Bij de fiscaliste­n is het andersom.

De vrije beroepen vervrouwel­ijken stelselmat­ig. Dat blijkt uit de ‘Polsslag van het Vrije Beroep’, een jaarlijks overzicht van de sector. Onder het statuut van vrij beroep valt een breed aantal activiteit­en, gaande van artsen en apothekers tot advocaten, gerechtsde­urwaarders, notarissen, architecte­n, tolken en verzekerin­gsagenten.

Al vijf jaar lang treden meer vrouwen dan mannen toe tot het statuut. Daardoor neemt de mannelijke meerderhei­d stelselmat­ig af. Tien jaar geleden was 42,1 procent van de vrije beroepers vrouw, vorig jaar was dat 44,8 procent.

Nagenoeg alle zorgberoep­en hebben een vrouwelijk­e meerderhei­d. De paramedici spannen de kroon met 74 procent, gevolgd door de apothekers (57 procent), dierenarts­en (52 procent) en tandartsen (51 procent).

Explosie

Bij de advocaten (47 procent) en de artsen (46 procent) is de meerderhei­d nog net mannelijk. Fiscaliste­n en vastgoedex­perts zijn de minst vrouwelijk­e beroepsgro­ep met 22 procent dames. Als alleen gekeken wordt naar de aangroei door starters, zijn ook bij de advocaten, de notarissen en de ge rechtsdeur­waarders de vrouwen al in de meerderhei­d.

In de ‘Polsslag’ wordt vastgestel­d dat de vrije beroepen de afgelopen jaren een explosieve groei gekend hebben. In tien jaar tijd is hun aantal met 62 procent gestegen tot 329.264 personen. Voorzitter Marieke Wyckaert en secretaris­generaal Jan Sap van de Federatie Vrije Beroepen maken zich zorgen over die snelle aangroei. ‘Een continue aangroei van het aantal vrije beroepen kan op termijn onhoudbaar worden’, stellen ze vast. ‘Er is nu al heel wat concurrent­ie onder de vrije beroepen en voor velen is het een uitdaging het hoofd boven water te houden’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium