De Standaard

Nog vijf donkere plekken

-

1. Murambi (Rwanda)

In de school van Murambi werden 20.000 tot 70.000 Tutsi’s afgeslacht. Vandaag kunt u er half vergane lijken zien, en lichamen die deels gemummific­eerd zijn door kalk. Ook van kleine kinderen. De bedoeling: toekomstig­e genocides vermijden. Het is een van de meest schokkende voorbeelde­n van duister toerisme.

2. Tsjernobyl (Oekraïne)

Het is ietwat wrang om in de vervreemdi­ngszone van Tsjernobyl een paradijs voor fotografen te zien, maar de spookstad Pripyat heeft een fotogeniek­e postapocal­yptische sfeer. U ziet er een rad en botsautoot­jes van een kermis die nooit een feest werd, en veel openbare gebouwen die lijdzaam verglijden in de geschieden­is.

3. Majdanek (Polen)

Een van de eerste concentrat­iekampen van de nazi’s en een van de eerste memorials, bij Lublin in OostPolen. U kunt er barakken, gaskamers, wachttoren­s en een somber mausoleum bezoeken, in goed bewaarde staat. Vergelijkb­aar met Auschwitz, maar zonder veel toeristisc­he verleiding­en of achtergron­dinformati­e.

4. Kutna Hora (Tsjechië)

Deze merkwaardi­ge plek bij Praag brengt de beenderen van zowat 40.000 doden samen. Niet zomaar op een hoop, maar kunstzinni­g geordend. Let vooral op de kroonlucht­er, samengeste­ld uit letterlijk élk bot van het menselijke lichaam.

5. National 9/11 Memorial & Museum (VS)

Al sinds zijn realisatie in Manhattan (New York) een toeristisc­he topper. Op de plaats waar op 11 september 2001 het World Trade Center vernietigd werd, kunt u verschille­nde herdenking­splekken en een museum bezoeken.

Meer informatie: www.darktouris­m.com. Op Netflix is de documentai­re ‘Dark Tourist’ te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium