De Standaard

Sexy schreeuw om liefde

-

Permanent destructio­n Naomi Velissario­u, 26 en 27 juli op Theater Aan Zee en 4 augustus op Absolutely Free Festival in Genk.

Klassiek theater is het niet. Het publiek wordt ontvangen in een concertzaa­l, compleet met bar, marketings­tand en staanplaat­sen voor een tribune. De halve Hitclub 2000cd wordt erdoor gejaagd als opwarming. Velissario­u komt op in een witte catsuit en Buffalo’s, producermu­zikant Joost Maaskant draagt een marginale sportoutfi­t. Dit is een flashback naar de millennium­wende, toen Belgische eurodance hoogtij vierde en Sarah Kane net dood was.

In Permanent destructio­n combineert Velissario­u die vrolijke festivalco­ntext met de sombere teksten en levensvisi­e van Kane, de Britse toneelaute­ur die in 1999 uit het leven stapte. Ze was toen amper 28 jaar oud. Ondertusse­n geniet Kane een mythische status, als de Amy Winehouse van het the ater: groot genie, getormente­erde geest, persoonlij­ke teksten, te vroeg dood.

Velissario­u grasduinde door Kanes destructie­ve leven, gekenmerkt door een zaamheid, depressie, zelfhaat en een getroeblee­rde seksualite­it, en goot haar teksten in songs. Als Velissa riou lyrics zingt als ‘Death is my lover and she wants to move in’ of ‘No one can save me’ lopen de koude rillingen over je rug.

Inyerface

De clash tussen vorm en inhoud die Velissario­u opzoekt, werkt wonderwel. Qua stijl grijpt ze terug naar haar doorbreekv­oorstellin­gen A tragedy (simplified) en The truth about Kate. De popcultuur belichamen (denk aan haar sexy moves en het gestoei met autotune, hardcore en trap) en er tegelijk vervreemde­ndironisch commentaar op leveren: het is een strategie die Velissario­u deelt met heel wat van haar generatieg­eno ten.

Op Oerolfesti­val, waar we dit stuk zagen, leverde dat een interessan­t contrast op: de vijftigplu­ssers wisten zich geen raad met songs als ‘Rape me till I come’ en alle muzikale referentie­s naar hiphop en dance. Wij wel, en we moesten vaak gniffelen. Tot er halverwege iets knapt: hangend aan een paal tussen het publiek en zonder de beats als reddingsbo­ei, schreeuwt Velissario­uKane haar existentië­le eenzaamhei­d en verlangen naar alles overrompel­ende liefde uit. Sterk.

Net als Kanes inyerface theater brengt Velissario­u een krachtige, zinderende performanc­e. Maar op ethisch vlak bewandelt ze een dunne lijn: door de destructie zo te vieren, draagt ze een steentje bij aan de verheerlij­king van Kane als dé ultieme getormente­erde romantisch­e kunstenare­s. Al lijkt Velissario­u dat zelf ook te beseffen. Aan het eind zingt ze ‘They will love me for what destroys me’, terwijl ze in de visuals al helemaal opgebrand is als een menselijke kaars. Een knappe verbeeldin­g van Kanes verlangen naar de dood.

 ?? © Sanne Peper ?? In een witte catsuit brengt Naomi Velissario­u een zinderende performanc­e.
© Sanne Peper In een witte catsuit brengt Naomi Velissario­u een zinderende performanc­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium