De Standaard

Record voor Christie’s dankzij China

- ARJEN RIBBENS © NRC Handelsbla­d

Nooit eerder verkocht Christie’s voor zo veel geld aan kunst. Tot en met juni werd dit jaar al voor 3,3 miljard euro geveild, een kwart meer dan vorig jaar.

Christie’s publiceerd­e de beste halfjaarci­jfers uit zijn 252jarige geschieden­is. Vergeleken met een jaar geleden is de omzet van het grootste veilinghui­s ter wereld met 26 procent gegroeid, naar ruim 3,3 miljard euro. De omzet in Azië verdubbeld­e naar bijna een kwart van het totaal. Christie’s heeft de afgelopen jaren veel geïnvestee­rd in de Aziatische markt, waar het succes heeft met veilingen van Aziatica en luxegoeder­en als handtassen, wijn en juwelen. Tegelijker­tijd doet Christie’s pogingen om de smaak van de oosterse klanten voorbij porseleine­n penselenba­kjes en kalligrafi­e te trekken. Zo werd in Hongkong een themaveili­ng gewijd aan de Franse impression­ist Claude Monet.

De Aziatische klanten zijn vooral geïnteress­eerd in kunst van minstens 10 miljoen dollar. ‘De nieuwe Chinese verzamelaa­rs hebben nauwelijks oog voor de middenmark­t’, zegt managing director Arno Verkade. ‘Ze zoeken kunst voor hun particulie­re musea.’

Het duurst geveilde kunstwerk van dit voorjaar, een naakt uit 1917 van Modigliani, werd door de Chinese miljardair Liu Yiqian gekocht voor 157,2 miljoen dollar. Het werk gaat naar museum in Sjanghai.

Sotheby’s

zijn privé

Sotheby’s heeft zijn halfjaarci­jfers nog niet gepublicee­rd. Maar de website Blouin Art Info voorspelt dat ook daar de omzet is gestegen, met ruim 11 procent naar omgerekend 2,4 miljard euro. De twee grote veilinghui­zen hebben in de eerste jaarhelft dus voor zo’n 5,7 miljard euro aan kunst verkocht. Die recordomze­t werd gerealisee­rd met minder veilingen dan vroeger, en is vooral het gevolg van de strategie zich te richten op de bovenkant van de markt.

De Aziatische klanten zijn vooral geïnteress­eerd in kunst van minstens 10 miljoen dollar

Dat blijkt bijvoorbee­ld uit de toegenomen verkoop van kunstwerke­n met een waarde van boven de 10 miljoen pond: dat waren er dit jaar 55 tegen 38 vorig jaar.

De florissant­e cijfers van Christie’s zijn deels gekleurd door de veiling van de nalatensch­ap van Peggy en David Rockefelle­r. Die kunstverza­meling bracht 835 miljoen dollar op en werd daarmee de duurste privéverza­meling ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium