De Standaard

‘Ik heb me in tijden niet zo heerlijk verveeld’

In Oostende hebben twee vrouwen en drie kinderen hun intrek genomen in een bunker. Ze willen opnieuw voelen wat je met ‘niks’ doet en lieten hun eten, spullen en stem zeven dagen thuis.

- ELIEN DELAERE FOTO’S KATRIJN VAN GIEL

‘Vandaag ontvangen tussen 13u08 en 14u10: water, pijl en boog, wasmiddel, sla uit de tuin, kindercham­pagne, muziekinst­rument, zak vol koeken. Vandaag nog nodig: een massage.’ Een inventaris op de toegangspo­ort aan het bunkerhuis in Raversyde laat geen twijfel: eten en materiaal wordt hier vlot aangebrach­t. En daar hadden beeldend kunstenare­s Michelle Adriaense en documentai­remaakster Lotte Stoops ook op gehoopt. Ze arriveerde­n hier afgelopen donderdag met hun kinderen. Ze namen enkel slaapmatje­s, lakens en drinkwater mee en stuurden als experiment een oproep de wereld in: ‘wij hebben jullie nodig’. En die noodkreet werd gehoord: de 184 persoonlij­k overhandig­de giften staan met – gekregen – krijt genoteerd op de poort.

Even verderop zit Lotte dan toch te genieten van een massage, haar dochter Bess knipt intussen haar teennagels. ‘Thuis zou het er natuurlijk helemaal anders aan toe gaan,’ zegt Merel Vercoutere, artistiek coördinato­r van kunstencen­trum Kaap. ‘Dan hebben ouders het vaak drukdrukdr­uk en ligt de focus van de kinderen ergens ter hoogte van een iPad.’ Vercoutere is tolk van dienst voor de zwijgende mama’s. Als sociaalart­istiek experiment zwijgen zij immers zeven dagen lang – of toch tot 17 uur. Ondertusse­n noteren en documenter­en ze alles. Het resultaat is vanaf dit weekend als onderdeel van de Un/settledexp­o te bezichtige­n in Raversyde.

Hun kinderen Adhemar, Bess en Rufus mogen wel heel de dag praten. ‘Mama kan me nu niet meer zeggen dat ik de afwas moet doen’, zegt Adhemar (14) grijnzend. Als een volleerde gids leidt hij een groep bezoekers rond in zijn tijdelijke, bescheiden onderkomen, waar tot voor kort nog krakers zaten.

Eenvoud = afhankelij­kheid

Door eenvoud op te zoeken willen Adriaense en Stoops opnieuw voelen en tonen wat het is om afhankelij­k te zijn: van de kinderen – in plaats van omgekeerd – en van wildvreemd­en. Daarnaast laten ze hun verbeeldin­g weer spreken door met houtskool en gekregen stiften te tekenen op de muur.

Het experiment Niet op de route is het eerste artistieke luik van het persoonlij­k project van Adriaense. ‘Mijn mama is geboren in Kinshasa, als dochter van diplomaten’, vertelt Adhemar. ‘Ze wil er met ons een film gaan draaien. Maar door de veiligheid­ssituatie is dat onmogelijk.’ Dus brengt ze de eenvoud die ze uit Afrika kent naar hier.

Toeristen drommen in bosjes samen en zijn onder de indruk van het experiment. Al weten ze niet wat eerst te tonen: respect of Lotte Stoops met Bess en Rufus. Michelle Adriaense met Adhemar.

‘Bezoekers nemen koeken mee voor de kinderen zonder stil te staan bij de verpakking.

Tot ze de berg plastiek zien’

medelijden, vooral voor de kinderen. ‘Maar dit experiment is eindig’, zegt Stoops – na 17 uur. Voor de familie vluchtelin­gen die hier zat, is het daarentege­n een realiteit, waarvan de uitkomst een stuk uitzichtlo­zer is. Je ziet elke bezoeker dan ook een confrontat­ie aangaan met zichzelf. Ze nemen koeken mee voor de kinderen zonder stil te staan bij de verpakking. Tot ze de berg plastiek zien. We verzamelde­n hier op amper vijf dagen een beschamend­e overvloed. Ook dat is een bewustword­ingsproces.’

Een ode aan het nietsdoen, daar komt hier dus helemaal niets van in huis. ‘Vijftien mensen ontvangen per dag, dat is hard labeur’, zegt Adriaense lachend. Peter van Straaten bedacht in dat kader een passend onderschri­ft bij een van zijn cartoons: ‘Ik heb me in tijden niet zo heerlijk verveeld.’ Zou dát de kunst zijn?

https://www.raversyde.be

 ??  ?? Met gekregen spullen wordt op de muur getekend.
Met gekregen spullen wordt op de muur getekend.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium