De Standaard

Outsiders in Afrika

De ZuidAfrika­an Pieter Hugo is een van de interessan­tste hedendaags­e fotografen. En stel dat u op reis gaat naar Portugal, dan hebt u geluk: daar is een stevig overzicht te zien van zijn werk.

- STEFAN VANTHUYNE

Ergens in 2005 krijgt Pieter Hugo een foto doorgemail­d, gemaakt met een gsm door een autoraam in Lagos, Nigeria. Daarop wandelt een groep mannen over straat met een vervaarlij­k uitziende, gemuilkorf­de hyena aan de ketting. Enkele dagen later verschijnt de foto in een ZuidAfrika­anse krant, die de mannen neerzet als bankrovers, bodyguards en drugdealer­s.

Via een bevriende journalist slaagt Hugo erin ze te traceren. Het blijkt om rondreizen­de speelmanne­n te gaan, die traditione­le medicijnen verkopen. Ontevreden met de eerste foto’s die hij van hen maakt, keert hij twee jaar later terug om een diepere band te creëren. De reeks The hyena

& other men (20052007) zet hem internatio­naal op de kaart.

Naast lof oogst Hugo ook kritiek. Handelt hij niet uit exotisme door hen voor hem te laten poseren? Het is een stelling die hij met klem ontkent. Fotografie is inherent voyeuristi­sch, zegt Hugo. Het is de kracht van het medium, maar creëert ook problemen. De drang om te kijken moet worden geconfront­eerd, vindt hij. Het zijn lessen die Hugo, die als fotojourna­list begon maar moe werd van de stereotype­ring die hij overal zag, gaandeweg leerde.

Onbeantwoo­rde blik

In Looking aside (20032006), de oudste reeks in de tentoonste­lling, portrettee­rt hij mensen met albinisme. Omdat zij vaak gezichtspr­oblemen hebben, zag hij zijn blik zelden beantwoord, wat hem een ongemakkel­ijk gevoel bezorgde. Het zette hem aan om ook blinden en slechtzien­den te betrekken, en zelfs ouderen, bij wie hij hetzelfde gevoel van ongemak ervoer. Hij stopte er ook een portret van zichzelf tussen, wat hij nog vaker zal doen. Hij is fotograaf en protagonis­t tegelijk, een symbolisch­e vorm van identifice­ring met zijn subjecten.

In California­n wildflower­s (20142015), waarin hij daklozen in San Francisco fotografee­rt, valt het op hoe hij zich net niet excuseert voor de portretten waarvoor hij uitzonderl­ijk geen toestemmin­g vroeg, ‘omdat ze vaak buiten zichzelf waren’. Opnieuw een onbeantwoo­rde blik. Hij wil van armoede geen spektakel maken, zegt hij, maar hij wil ook niet moralisere­n. De beelden zijn hard en soms weinig flaterend, maar altijd heel menselijk.

Het merendeel van zijn projecten gaat over outsiders en marginale groepen. Hugo fotografee­rt aidsslacht­offers en honingverz­amelaars. Hij bezoekt stortplaat­sen van elektronis­ch afval, het ZuidAfrika­anse grensstadj­e Musina en de filmindust­rie in Nigeria. In 2004, opnieuw na het zien van een foto in een krant, trekt hij naar Rwanda om er tien jaar na de genocide de nog altijd erg zichtbare restanten op onverbidde­lijke wijze in beeld te brengen. Hoe moet een samenlevin­g in godsnaam met zo’n gruwel omgaan?

ZuidAfrika is een gebroken, schizofren­e en problemati­sche plek, schrijft Hugo bij Kin (20062013), zijn meest persoonlij­ke reeks, getriggerd door de nakende geboorte van een kind. Acht jaar werkte Hugo rond de notie van thuis en fotografee­rt hij vrienden en familie, maar ook zwervers en daklozen, op zoek naar wat mensen verbindt en wat hen van elkaar afstoot. Wat te doen als persoonlij­ke en collectiev­e geschieden­is met elkaar in conflict komen? In plaats van antwoorden vindt hij alleen nog meer vragen, nog grotere twijfels en nog meer onenigheid.

‘Afrika is mijn vaderland, maar ik ben blank’, vertelde Hugo in 2008, kort na zijn succes met de hyenamanne­n, aan The Guardian. ‘Ik voel me Afrikaan, maar vraag aan om het even wie in ZuidAfrika of ik een Afrikaan ben, en ze zullen bijna zeker “nee” zeggen. Ik pas niet in de sociale topografie van mijn land, en dat heeft sowieso mijn keuze om fotograaf te worden gevoed.’

Pieter Hugo – Between the devil and the deep blue sea Nog tot 7 oktober bij Museu Coleção Berardo, Lissabon ¨¨¨¨¨

 ?? © Pieter Hugo ?? In de reeks Kin gaat Hugo op zoek naar wat mensen verbindt en wat hen van elkaar afstoot.
© Pieter Hugo In de reeks Kin gaat Hugo op zoek naar wat mensen verbindt en wat hen van elkaar afstoot.
 ?? © Pieter Hugo ?? ‘Portret #1’ uit de serie ‘1994’.
© Pieter Hugo ‘Portret #1’ uit de serie ‘1994’.
 ?? © Pieter Hugo ?? ‘Pieter en Maryna Vermeulen met Timana Phosiwa’, 2006.
© Pieter Hugo ‘Pieter en Maryna Vermeulen met Timana Phosiwa’, 2006.
 ?? © Pieter Hugo ?? Albino uit de reeks ‘Looking Aside’.
© Pieter Hugo Albino uit de reeks ‘Looking Aside’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium