De Standaard

Europa betaalt 6.000 euro per uitverkore­n vluchtelin­g

Om lidstaten aan te moedigen vluchtelin­gen tijdelijk op te vangen, gaat de Europese Commissie hen logistiek ondersteun­en en financieel stimuleren.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Is er een tijdelijke oplossing in de maak voor een betere spreiding van vluchtelin­gen en asielzoeke­rs over de Europese lidstaten? De Europese Commissie kwam gisteren met een plan dat de solidarite­it onder de lidstaten moet aanmoedige­n en vooral Italië moet ontlasten.

Het plan borduurt voort op de afspraken die de Europese regeringsl­eiders vorige maand hebben gemaakt. Op de Europese top spraken ze toen af in de EUlanden ‘gecontrole­erde centra’ op te richten voor migranten die in Italië aangekomen waren. De bedoeling is om hen daar snel te selecteren: economisch­e migranten worden teruggebra­cht naar een veilig derde land of hun herkomstla­nd, voor vluchtelin­gen ‘zal het principe van solidarite­it van toepassing zijn’. Met andere woorden: zij zullen gespreid worden.

Appetijt

Maar de vraag bleef: welke lidstaten wilden zo’n ‘gecontrole­erd centrum’ op hun grondgebie­d? De afspraak was dat alles op vrijwillig­e basis zou gebeuren. Omdat geen enkel land meteen toezegde en omdat Italië Europa onder druk bleef zetten, komt de Europese Commissie met voorstelle­n om de ‘appetijt’ bij de lidstaten te vergroten.

Lidstaten die zo’n centrum openen, zullen vanuit Europa logistieke en operatione­le steun krijgen. Zij kunnen een beroep doen op asielexper­ts, veiligheid­spersoneel en agenten die gespeciali­seerd zijn in het terugbreng­en van de economisch­e vluchtelin­gen. Hun kosten worden betaald door Europa. Zij moeten erover waken dat de selectiepr­ocedure snel en efficiënt verloopt. Want de ‘gecontrole­erde centra’ mogen niet leiden tot ‘Griekse toestanden’. In de hotspots op de Griekse eilanden blijft de selectie van de migranten tergend traag verlopen.

En alsof dat niet genoeg is, belooft de Commissie lidstaten ook een financiële tegemoetko­ming: elke vluchtelin­g die in zo’n centrum wordt opgenomen, levert het gastland 6.000 euro op. De hoop is dat dit vooral Frankrijk, Spanje en Malta zal aanzetten om een centrum op te richten. Vooral in Spanje komen nu al veel vluchtelin­gen toe, maar zij worden meestal snel doorgestuu­rd naar andere Europese lidstaten.

Tegelijk werkt de Commissie verder aan het plan om ‘ontschepin­gsplatform­s’ op te richten. Daar moeten op zee geredde vluchtelin­gen naartoe gebracht worden. De lidstaten willen dat die platforms buiten de EU komen. Maar opnieuw is het probleem dat geen enkel land aan de Middelland­se Zee kandidaat is.

Maandag nog raakte bekend dat Tunesië een boot met veertig vluchtelin­gen die voor zijn kust gestrand is, niet wil helpen. De veertig wachten al meer dan tien dagen op hulp, maar volgens het Tunesische Rode Kruis verwijst de Tunesische regering door naar Italië of Malta om hen te helpen. De Commissie stelt daarom voor ook ontschepin­gsplatform­s financieel en logistiek te ondersteun­en. Maar daar zijn de plannen zijn minder concreet.

Tijd kopen

Met deze voorstelle­n koopt de Commissie in de eerste plaats tijd. Italië wil Europese schepen die vluchtelin­gen op zee redden voorlopig nog toelaten. Dat bevestigde de Italiaanse minister van Buitenland­se Zaken, Enzo Moavero Milanesi. Maar het geduld van de Italianen is beperkt. Rome geeft Brussel nog vijf weken om aan te tonen dat de Europese solidarite­it echt werkt. Zo niet gaan de Italiaanse havens op slot.

Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini, de man die havens al eens op slot deed voor de schepen van ngo’s, heeft in elk geval geen hoge pet op van de financiële bijstand die de Commissie voorstelt. ‘Wij willen geen aalmoezen’, reageerde hij. ‘Elke vluchtelin­g kost ons zeker 40.000 euro.’ Toch wil de Commissie snel met een proefproje­ct beginnen. Vandaag komen de Europese ambassadeu­rs samen om de voorstelle­n verder te bespreken. Begin volgende week zit Europa ook aan tafel met de VNVluchtel­ingenorgan­isatie en het IOM. De bedoeling is dat zij ontschepin­gsplatform­s mee ondersteun­en.

‘Wij willen geen aalmoezen. Elke vluchtelin­g kost ons zeker 40.000 euro’ MATTEO SALVINI Italiaans minister van Binnenland­se Zaken

 ?? © Getty Images ?? Migranten komen aan land in de Italiaanse stad Catania, op het eiland Sicilië.
© Getty Images Migranten komen aan land in de Italiaanse stad Catania, op het eiland Sicilië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium