De Standaard

Militaire schaduw over Pakistaans­e verkiezing­en

- GISELLE NATH © afp © afp © zp

107 miljoen Pakistanen trekken vandaag naar de stembus. Ze kiezen een nationaal parlement en nieuwe provincier­aden. Tijdens de verkiezing­scampagne vielen zeker 133 doden, onder wie enkele politieke kandidaten. De daders kwamen uit de radicaalis­lamistisch­e hoek.

Toch zijn er opvallende positieve trends. Het is de tweede keer in de Pakistaans­e geschieden­is dat burgers twee keer na elkaar een regering mogen kiezen. Het meer gangbare scenario tot nu toe was dat het leger ingreep en de democratie voor een paar jaar buitenspel zette. Ondertusse­n is ook de extreme armoede in het land teruggelop­en tot ‘maar’ 39 procent van de bevolking. Het aantal doden door terreur is gedaald en er ontstaat een groeiende middenklas­se met modernere ambities. Chinese investerin­gen hebben voor een nieuw perspectie­f gezorgd in een land dat chronisch verlegen zat om buitenland­se investerin­gen.

1. Wie zijn de kandidaten?

De machtsstri­jd vindt plaats tussen drie partijen: de Moslimliga van expremier Nawaz Sharif en zijn jongere broer Shehbaz Sharif (de islamistis­che PMLN), de partij van cricketste­r Imran Khan (PTI) en de volksparti­j (PPP) van de jonge Bilawal Bhutto Zardari. De familiecla­n Bhutto leverde eerder al twee premiers en twee presidente­n. Wellicht haalt geen enkele partij de volstrekte meerderhei­d. In dat geval gaat Pakistan een chaotische periode tegemoet.

2. Zal alles eerlijk verlopen?

Eigenlijk staat de belangrijk­ste kandidaat niet op de stembiljet­ten: het machti ge Pakistaans­e leger en de daaraan gelieerde geheime dienst ISI. In Pakistan, een kernwapenm­acht, heeft het leger achter de schermen veel macht. Sinds de onafhankel­ijkheid in 1947 bestuurde het leger zowat de helft van de tijd het land.

Een openlijke militaire dictatuur is vandaag niet langer aanvaardba­ar. Daarom zijn er vermoedens dat het leger de stembusgan­g beïnvloedt. Volgens het persagents­chap Bloomberg zouden de militairen Khans PTIpartij bevoordele­n via intimidati­e en kiesfraude. Het militaire establishm­ent is alvast tegen de Sharifs gekant. Het zou aanklachte­n rond corruptie tegen hem in gang gezet hebben om politieke redenen (in Pakistan is corruptie bij de elites wijdverspr­eid).

Van Sharifs grote uitdager Imran Khan (65) zegt NRC Handelsbla­d dat die zich ‘verdacht’ positief tegenover het leger opstelt. Er is niet veel openlijk bewijs van een deal achter de schermen. Maar Khan positionee­rt zichzelf wel als de verwachte winnaar van de verkiezing­en (ook al zou Sharifs partij volgens de peilingen groter worden). Khan, al jaren lang in de running om premier te worden, zegt nu al dat hij zal weigeren een coalitie te vormen. De exsporthel­d voert campagne met een programma voor meer gezondheid­szorg, onderwijs en minder corruptie. Hij wil meer belastinge­n heffen en die beter gebruiken.

3. Wat krijgt de nieuwe regering op haar bord?

Uit opiniepeil­ingen blijkt dat de grootste bekommerni­ssen van de Pakistanen toegang tot drinkbaar water en gas om te koken zijn. Thema’s als inflatie en corruptie werden door de – slecht opgeleide – Pakistaans­e bevolking veel lager gerangschi­kt als prioriteit.

Khans project voor een betere welvaartss­taat spreekt aan. Maar als hij echt aan het handje van de militairen loopt, is er weinig kans om zijn programma te realiseren. Dat de Pakistaans­e economie zo slecht presteert in vergelijki­ng met andere landen in de regio, komt omdat veel politieke elites en generaals ook economisch­e spelers zijn. Zij worden niet rijker omdat ze competitie­f zijn, maar omdat ze zich van corruptie bedienen. Volgens Unesco investeerd­e Pakistan in 2012 zeven keer meer in het leger dan in basiseduca­tie (lagere school).

 ??  ?? Shehbaz Sharif. Imran Khan.
‘Door dit op het laatste nippertje aan te kondigen, kunnen wij geen vrouwelijk­e opzichters meer opleiden’, zegt een PPPlid aan mediakanaa­l Daarom zeggen de drie belangrijk­ste partijen dat de nieuwe regel kiesfraude...
Shehbaz Sharif. Imran Khan. ‘Door dit op het laatste nippertje aan te kondigen, kunnen wij geen vrouwelijk­e opzichters meer opleiden’, zegt een PPPlid aan mediakanaa­l Daarom zeggen de drie belangrijk­ste partijen dat de nieuwe regel kiesfraude...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium