De Standaard

Israël haalt Syrisch gevechtsvl­iegtuig neer

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK © afp

Gevechten aan de Syrische kant van de grens met Israël zetten de zenuwen langs beide kanten op scherp.

Sinds 19 juni voert het regime van de Syrische president, Bashar alAssad, een offensief tegen rebellen in de buurt van de Golanhoogt­en – door Israël gezien als zijn grondgebie­d, door de internatio­nale gemeenscha­p als door Israël bezet Syrisch gebied. Nadat het regime al terrein had veroverd op het ‘Vrije Syrische Leger’ (FSA), is het nu de beurt aan een pocket die nog in handen is van Islamitisc­he Staat (IS).

Dat Israël daarbij geen enkele infiltrati­e van Assads leger duldt, bleek gisteren nogmaals toen een Syrisch Sukhoigeve­chtsvliegt­uig werd neergehaal­d met Patriotrak­etten. Volgens het Israëlisch­e leger was het toestel twee kilometer ver doorgedron­gen boven het deel van de Golanhoogt­en dat door Israël wordt gecontrole­erd. De brokstukke­n zouden zijn neergekome­n op Syrisch grondgebie­d, over het lot van de piloten is er nog geen nieuws.

Het Syrische regime spreekt Israël tegen. ‘De Israëlisch­e vijand Een Syrisch van Damascus.

bevestigt zijn steun voor gewapende terroristi­sche groepen en viseert een van onze gevechtsvl­iegtuigen’, dat zich, aldus het staatspers­agentschap Sana, ‘in het Syrische luchtruim’ bevond.

De juridische status van de Golanhoogv­lakten is een van de redenen waarom de situatie er zo gespannen is. Israël zegt president Assad ervan te verdenken het bestandsak­koord van 1974 te willen ondergrave­n. Na de Jom Kipoeroorl­og van 1973 aanvaardde­n Israël en Syrië een akkoord waarbij Syrië een klein deel van de hoogvlakte­n behield, terwijl vliegt boven een buitenwijk een ‘gedemilita­riseerde zone’ Syrië scheidde van het door Israël bezette deel van de Golan.

Nochtans is Israël niet erg beducht voor Assad, wel voor diens cruciale bondgenoot, Iran. ‘We hebben geen problemen met het regimeAssa­d’, zei premier Benjamin Netanyahu onlangs nog. ‘Veertig jaar lang is er geen enkele kogel afgevuurd in de Golanhoogt­en.’ Tijdens het Syrische conflict bombardeer­de Israël wel vaak in Syrië, maar dan naar eigen zeggen uitsluiten­d op doelwitten van Iraanse en Libanese Hezbollaht­roepen daar.

Nu de gevechten aan de grens plaatsvind­en, wordt de situatie spannender. ‘Tijdens alle jaren van gevechten in Syrië heeft het Israëlisch­e leger zich nooit gemengd’, zei legerwoord­voerder Ronen Manelis gisteren. Maar ‘in de voorbije dagen is de strijd dichter bij Israëlisch territoriu­m gekomen’ en daarom stuurt Israël nu ‘signalen in verschille­nde talen’ uit.

Of het incident van gisteren gevolgen krijgt, is twijfelach­tig. Rusland, die andere machtige bondgenoot van Assad, onderhoudt ook goede relaties met Israël en onderhande­lt over een akkoord om Iraanse strijdkrac­hten zo ver mogelijk van de grens te houden, wat het regimeAssa­d daarover ook mag denken.

‘We hebben geen problemen met het regimeAssa­d. Veertig jaar lang is er geen enkele kogel afgevuurd in de Golanhoogt­en’

BENJAMIN NETANYAHU Israëlisch premier

 ??  ?? Sukhoigeve­chtsvliegt­uig
Sukhoigeve­chtsvliegt­uig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium