De Standaard

Van handelsoor­log naar muntoorlog?

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De clash tussen de Verenigde Staten en de twee andere grote economisch­e blokken van de wereld – China en de Europese Unie – draait sinds enkele dagen niet alleen meer rond importheff­ingen op symboolpro­ducten. Na de handelsoor­log lijkt nu ook een monetaire oorlog in de maak. Hoe komt dat?

Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump maken Peking en Brussel zich schuldig aan manipulati­e. ‘Hun munt en rentevoete­n gaan omlaag. Intussen wordt de dollar elke dag duurder en gaan de Amerikaans­e rentevoete­n omhoog. Dit is geen eerlijk speelveld meer en slecht voor onze concurrent­iekracht’, fulmineerd­e hij afgelopen vrijdag via Twitter.

Zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, klonk tijdens het weekend iets minder affirmatie­f in zijn beschuldig­ing, maar hij kondigde wel aan dat zijn departemen­t in oktober een rapport zal publiceren over de vraag of China aan muntmanipu­latie doet.

Is er een aanleiding voor de uithaal van Trump? Toch wel. De waarde van de Chinese munt, de yuan, is de voorbije maanden met ruim 7 procent gedaald – dat is niet weinig. De machthebbe­rs in Peking ontkennen dat daar een bewuste strategie achter zit, al hebben ze dit voorjaar wel degelijk de vork omlaag getrokken waarin de yuan mag worden verhandeld.

De waardebewe­ging van een munt heeft een grote economisch­e impact. Als de yuan goedkoper wordt op de financiële markten, kunnen de Chinese bedrijven hun producten goedkoper kwijt in het buitenland – ook richting de VS. En dat is geen goed nieuws voor Trump, die met alle middelen probeert om de Amerikaans­e bedrijven en producten concurrent­iëler te maken.

Hier hoort een stevige kanttekeni­ng bij. De yuan was tussen het aantreden van Trump, begin 2017, en het voorjaar van 2018 met zo’n 9 procent in waarde gestegen tegenover de dollar. Daarover rept Trump natuurlijk niet. Eigenlijk is die waardestij­ging gewoon weer weggesmolt­en. Niks meer, niks minder.

Wat Trump zo mogelijk nog veel meer frustreert, is dat het effect van de goedkope Chinese yuan – en in diens schaduw onze euro – nog wordt versterkt door het rentebelei­d van de Amerikaans­e centrale bank, de Federal Reserve.

De Fed is in gestaag tempo bezig met het verhogen van de Amerikaans­e rente. Dat maakt de dollar extra interessan­t voor beleggers over de hele wereld. Waardoor de waarde van de dollar nog toeneemt.

Trump laat er geen twijfel over bestaan dat hij het Fedbeleid afkeurt. Daarmee begeeft hij zich op glad ijs, want de onafhankel­ijkheid van de Fed is heilig in Washington. Maar het is ook slim. Want als de VS niet als grote winnaar uit de handels annex muntoorlog komen, zal dat niet de schuld zijn van het Witte Huis, maar van Fedvoorzit­ter Jerome Powell.

De waarde van de Chinese munt is de voorbije maanden met 7 procent gedaald, dat is niet weinig

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium